SAMO JEDNO RJEŠENJE

Prva izjava čelnika IAEA nakon inspekcije u Zaporižji: ’Da, postoji velika opasnost od nuklearne katastrofe‘

Rafael Grossi priznao je CNN-ovoj novinarki kako smo suočeni s "vrlo ozbiljnom opasnošću"

U kolovozu su održane vježbe u kojima se simulira moguća katastrofa u Zaporižju

 Dimitar Dilkoff/Afp

U svom prvom televizijskom intervjuu otkako je vodio misiju stručnjaka koja je posjetila ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižja, a koja je sad pod ruskom kontrolom, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grossi priznao je CNN-ovoj novinarki Christiane Amanpour kako smo suočeni s "vrlo ozbiljnom opasnošću".

"Situacija je i dalje vrlo zabrinjavajuća. Granatiranje se nastavlja, tako da smo i dalje suočeni s vrlo velikom razinom opasnosti. Činjenica je da postoji kontinuitet napada i granatiranja na najveću nuklearnu elektranu u Europi. Bilo to granatiranje namjerno ili ne, svjesno ili nesvjesno, ono se događa. Stoga moram reći da opasnost od nuklearne katastrofe i dalje postoji. Igramo se vatrom”, kazao je Gross.

Na pitanje o tome da li IAEA uspostavlja demilitariziranu zonu oko nuklearne elektrane, Grossi je rekao da postoji razlika između demilitarizirane zone i stvaranja "nuklearne sigurnosne zone".

“U ovom slučaju govorimo o trenutnoj uspostavi nuklearne sigurnosne i sigurnosno zaštitne zone, što je možda manje ambiciozno od potpune demilitarizacije područja. No isto tako i sigurnosne zone su iznimno učinkovite u smislu dobivanja obveze svih strana da će se izbjeći bilo kakvo granatiranje postrojenja“, objasnio je.

image

Rafael Grossi u Zaporižju

Genya Savilov/Afp

“Ono što je potrebno sada, i to pod hitno, jest postizanje dogovora oko uspostavljanja zaštite, stvaranja neke vrrste štita, zaštitnog mjehura oko perimetra objekta. To nije nešto što je nemoguće učiniti. IAEA ima mandat da štiti sigurnost elektrane i ljudi koji se tamo nalaze. Nadam se da ću vrlo brzo spomenuto uspostaviti kao privremenu mjeru”, kazao je Gross.

Na pitanje Christiane Amanpour hoće li preostali inspektori IAEA ostati u nuklearnoj elektrani u okviru stalne misije, Grossi je potvrdio da će IAEA ostati uistinu ostati u Zaporižji.

"A ako netko želi da odemo, onda neka taj netko objasni zašto bi IAEA trebala otići", zaključio je Gross.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:41