SUMNJALO SE NA OTMICU

PRONAĐENI LEŠEVI TROJICE TINEJDŽERA Prije dva tjedna su stopirali, a onda su netragom nestali

Na Bliskom istoku je zbog ovog slučaja naglo eskalirala napetost
 AFP

JERUZALEM - Izraelska vojska pronašla je tri mrtva tijela u blizini Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali, javila je Al-Jazeera.

Iako je još uvijek prerano za reći, pretpostavlja se da je riječ o trojici izraelskih tinejdžera koji su nestali prije malo više od dva tjedna za što je premijer Benjamin Netanyahu otvoreno optužio članove Hamasa, iako nitko nije preuzeo odgovornost za njihovu otmicu.

Netanyahu je na izvanredno sazvanoj konferenciji za novinare rekao da su ljudi koji su ubili mladiće, pronađene pod hrpom kamenja, hladnokrvne životinje. 'Hamas će platiti zbog toga', dodao je.

Zasad nije jasno kakav konkretan odgovor Netanyahu ima u vidu. U američkom su State Departmentu i Izrael i Palestince u ponedjeljak pozvali na suzdržanost.

Izraelska vojska je radi nestanka ovih mladića već bila otišla toliko daleko da je uhitila i predsjednika palestinskog parlamenta Aziza Dveika, koji je član pokreta Hamas.

- Vojska se usredotočila na one koji su sudjelovali, koji su upleteni (u otmicu) ili imaju informacije o mjestu gdje se nalaze Gilad Shaar, Naftali Frenkel i Eyal Yifrah - objavio je povodom tog uhićenja vojni glasnogovornik Peter Lerner.

Inače, zbog nestanka ta tri tinejdžera uhićeno je više stotina Palestinaca, a Izrael je optužio Hamas te je poručio kako će to imati ozbiljne posljedice

Glasnogovornik Hamasa u pojasu Gaze, Abu Zuhri, optužbu nije jasno ni opovrgnuo niti potvrdio da je Hamas upleten

Podsjetimo, mladići su navodno autostopirali u trenutku kada su nestali, a vojska je od njihovog nestanka pretraživala kuće u Hebronu i okolnim selima, a pri tome je ispitivala Palestince.

Hamas: 'Izraelski napad otvorit će im vrata pakla'

Hamas je u ponedjeljak upozorio Izrael da će bilo kakva eskalacija ili rat toj zemlji otvoriti "vrata pakla", reagirajući na taj način na izjave izraelskih dužnosnika koji su Hamas optužili za smrt trojice tinejdžera nestalih početkom mjeseca na Zapadnoj obali te su zaprijetili odmazdom.

"Ukoliko dođe do bilo kakve eskalacije ili rata, sami sebi otvorit će vrata pakla", rekao je glasnogovornik Hamasa u Gazi Sami Abu Zuhri, ponovno dovodeći u sumnju "izraelsku verziju" priče o otmici.

Tijela trojice mladih Izraelaca pronađena su blizu Halhula, desetak minuta od ceste pokraj koje su viđeni posljednji put, izvijestio je u ponedjeljak navečer izraelski radio.

Izraelski sigurnosni kabinet trebao bi održati hitnu sjednicu i razgovarati o predstojećim potezima. Zamjenik izraelskog ministra obrane Danny Danon, član najdesnije orijentirane vladine struje u priopćenju je poručio da će "iskorijeniti" Hamas. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 22:32