ISTINA O KORONI

Pronađen novinar koji je bio glasnik istine iz Wuhana, nitko nije iznenađen gdje se nalazi

Chenov prijatelj Xu Xiaodong uživo je na YouTubeu ispričao da je Chen dobroga zdravlja, ali još uvijek pod nadzorom vlasti
Chen Qiushi
 Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Pronađen je kineski novinar koji je nestao u veljači dok je izvještavao o odgovoru kineskih vlasti na epidemiju koronavirusa u Wuhanu, izvijestio je njegov prijatelj, otkrivaju da je mladić u kineskom zatvoru

Chen Qiushi, bivši odvjetnik koji je postao reporter, izvještavao je iz bolnica i ulica Wuhana od 23. siječnja i zbog njegova iznenadnog nestanka krenuo je val kritika prema kineskoj vladi da je započela lov na novinare i zviždače.

Kineske vlasti nisu otkrile gdje se nalazi niti u kakvog je zdravlja, ali njegova je majka nedugo nakon njegova nestanka izjavila da je u prisilnoj karanteni.

Chenov prijatelj i majstor mješovitih borilačkih vještina Xu Xiaodong uživo je na YouTubeu ispričao da je Chen dobroga zdravlja, ali još uvijek pod nadzorom određenog vladinog odjela u Qindaou, u pokrajini Shandong, unatoč obećanjima vlasti da ga neće kazneno goniti.

Xu je rekao da su vlasti poručile da zasad neće biti podignuta optužnica nakon što je istraga u Kini, Hong Kongu i Japanu pokazala da Quishi nije nikoga pokušao provocirati niti je bio u kontaktu s oporbenim skupinama u inozemstvu.

Bilo je oprečnih izvješća o tome je li Qiushi u pritvoru, živi li s roditeljima pod nadzorom vlasti ili je na nekoj drugoj lokaciji pod nadzorom kineskih vlasti, poput tajnog kineskog pritvora koji vlastima omogućuje zadržavanje osobe šest mjeseci bez optužbe.

Jedino u što su Chenovi prijatelj i obitelj sigurni jer da on nije slobodan.

Vlasti su uhitile nekoliko novinara koji su izvještavali o izbijanju epidemije koronavirusa u Wuhanu. Li Zehua, koji je otputovao u Wuhan kako bi izvještavao o nestanku Chena, nestao je početkom veljače, ali je oslobođen u travnju. Fang Bin iz Wuhana, nestao je u isto vrijeme ali otada mu nema traga. Na društvenim mrežama krenula je potraga za nestalim novinarima, osobito za Chenom, koji je uhvaćen isti dan kada je liječnik zviždač Li Wenliang preminuo od Covida-19.

Kineska komunistička stranka, koju vodi Xi Jinping, koristi pojačane represivne mjere protiv oporbe i disidenata. Ovoga tjedna je Ren Zhiqiang, nekadašnji bogati trgovac nekretninama i kritičar Xijeva režima, osuđen na 18 godina zatvor zbog korupcije. Takvu optužbu vodeća stranka koristi kako bi utišala glasove pobune.

Ren Zhiqiang je nestao nedugo nakon što je objavio esej u kojemu je sugerirao da je kineski čelnik Xi Jinping klaun zbog načina na koji upravlja korona krizom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:26