ATENTAT NA ŠEFA VLADE

Pripadnici Zemunskog klana progovorili o ubojstvu Z. Đinđića. 'Rekao je da je Zveki zveknuo premijera. Jamči da nije živ'

Ubojstvo Đinđića za mene je bilo kao i svako drugo ubojstvo! - rekao je Miloš Simović
 Mup.hr

BEOGRAD - Na ponovljenom suđenju pripadnicima kriminalnog "zemunskog klana" Sretko Kalinić izjavio je danas da on nema nikakve veze sa ubojstvom premijera Srbije Zorana Đinđića u ožujku 2003. godine , ali da je neposredno nakon tog događaja Zvezdan Jovanović u stanu koji su koristili potvrdio da je ubio predsjednika vlade Srbije, javlja Blic.

" Mile Luković Kum ušao je u stan i rekao da je Zveki (Zvezdan Jovanović) 'zveknuo premijera', a on je to potvrdio klimanjem glave i na pitanje da li je još živ rekao: 'jamčim da nije'", ispričao je Kalinić u Specijalnom sudu, izlažući obranu na ponovljenom suđenju za ubojstvo premijera.

Kalininić je naveo da Jovanović tog dana nije izgledao posebno uzbuđeno i da se ne sjeća da li je nekog zvao iz stana. Napomenuo je da Jovanovića poznaje od 1993. a da je Milorada Ulemeka vidio jednom u BIH.

Pripadnik Zemunskog klana Miloš Simović je na suđenju rekao da je od trenutka kada je ubojstvo naručeno, imajući u vidu od koga to potiče, shvatio da mora izvršiti zaduženje koje je dobio od vođe Zemunskog klana Dušana Spasojevića.

- Dobio sam zadatak, kao i svi ostali - izjavio je Simović.

On je zamolio Sudsko vijeće da ne odgovara na pitanja, jer bi morao iznositi detalje o pozadini ubojstva Đinđića i političkoj pozadini pobune Jedinice za specijalne operacije , o čemu se sada ne vodi postupak, a sebi bi, kao i obitelji, ugrozio život.

Govoreći o svojoj ulozi u atentatu, Simović je rekao da je njegov zadatak bio da prati kretanje Đinđića i bude kurir između nekih ljudi i Spasojevića.

Simović je izjavio da nije bio svjestan da se smrt Đinđića kvalificira kao rušenje ustavnog poretka, jer ga je smatrao kao samo jedno od ubojstava. Izrazio je žaljenje što je učestvovao u tom događaju i Đinđićevoj porodici prenio žaljenje, navodeći da to nije nikakva fraza.

Suđenje je 1. lipnja bilo odloženo na molbu Simovića, koji je zatražio odlaganje kako bi se bolje upoznao s predmetom, dok Kalinić nije želio iznijeti obranu.

Sud im je odobrio ponavljanje procesa pošto su obojica bili u bijegu više od sedam godina, pa su u odsustvu pravomoćno osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubojstvu premijera. Ta odluka ostaje na snazi sve do izricanja nove pravomoćne presude, piše Blic.

Skrivali se u Zagrebu 7 godina

Kalinić i Simović su dvojica srpskih kriminalaca koji su posebno zanimljivi hrvatskoj javnosti jer su se više od sedam godina, od ubojstva Đinđića, skrivali u Zagrebu, nakon čega je Simović 8. lipnja 2010. na zagrebačkom jezeru Rakitje s dva hica teško ranio Kalinića.

Odmah po ranjavanju, Kalinić je lani 8. lipnja uhićen u Zagrebu te je 25. kolovoza prošle godine izručen Srbiji, od kada je u Okružnom zatvoru u Beogradu. On je prvi hrvatski državljanin koji je izručen prema Sporazumu o međusobnom izručenju između Srbije i Hrvatske.

Simović je, pak, uhapšen dva dana nakon pucnjave u Zagrebu, 10. lipnja 2010., na graničnom prijelazu Hrvatske i Srbije te je otad u požarevačkom zatvoru, gdje služi višegodišnju kaznu. (Mark Cigoj)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. lipanj 2024 21:55