SUPROTNO ODREDBAMA

Princ William i Kate Middleton izuzeti iz zakona: Javnost neće moći vidjeti njihov vjenčani list!

Zakonski akt iz 1753. godine odredio je da brak članova kraljevske obitelji bude tretiran na poseban način

Kraljevski vjenčani par nije kao onaj 'običnih smrtnika', što se moglo vidjeti na samom vjenčanju , ali i onome što je uslijedilo. Primjerice, njihov vjenčani list neće biti dostupan javnosti, iako britanski zakoni nalažu da vjenčani listovi budu javni. Osim kraljevskih, oni su izuzeti iz zakona.

Zakonski akt iz 1753. godine odredio je da brak članova kraljevske obitelji ne odgovara formalnostima naznačenima u statutu.

Potom je taj zakonski akt 1949. godine i potvrđen te govori kako kraljevska obitelj ne odgovara zakonima koje je država odredila, a tiču se braka.

Jedina iznimka u povijesti bilo je drugo vjenčanje princa Charlesa, ono s Camillom. I to samo zato što je održano prema civilnim normama, a ne kraljevskim. Ali ta se iznimka dogodila jer je Charles tražio iznimku, odnosno 'normalno' vjenčanje, a ne ono pod okriljem kraljevske obitelji.

Poput Charlesa, princeza Ana (jedina kći Elizabete II.) se udavala dva puta i vjenčani list je u oba slučaja nedostupan za javnost jer nije željela civilno vjenčanje.

Kako u Velikoj Britaniji postoji dvojni sustav, tako su dokumenti potpisani u crkvi automatski proslijeđeni u matični ured, a za otprilike 60 kuna njihova je kopija dostupna svima koji je žele vidjeti. No kraljevska obitelj ima privilegiju potpisati te dokumente bez prisustva javnosti. Točnije, na njihovu potpisivanju mogu biti isključivo mladenci , roditelji i kumovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 02:21