ODSKOČNA DASKA

MISTERIJ KOJI IZLUĐUJE OTOK Odakle Middletonovima milijuni funti? Buduću kraljicu stvorila je...

Tri šukundjeda Kate Middleton poginula su u ratu, preživjele žene su osnovale zakladu

Jedan misterij izluđuje pratitelje kraljevske obitelji otkad je princ William bacio prvi zaljubljeni pogled na Kate Middleton: odakle njezinoj obitelji novac za kćerine elitne škole i druženje s djecom najbogatijih Engleza?

Kate, Pippa i James Middleton pohađali su prestižni Marlborough koledž gdje je godišnja školarina za jedno dijete viša od 32 tisuće funti, a tome svakako treba pribrojiti troškove mladenačkog druženja s djecom iz najviše klase.

Otac Kate Middleton bio je pilot, majka stjuardesa, a njihov privatni biznis za organiziranje partyja Party Pieces nikad nije donosio ozbiljan novac. Odakle su plaćali stvaranje nove princeze? Odgovor, kako u svojem stilu tvrdi Daily Mail, leži u gubicima i tuzi Prvoga svjetskog rata utjelovljenima u nadgrobnoj ploči na francuskom vojnom groblju Rue-Petillon u Fleurbaixu.

Tamo leži kapetan Maurice Lupton koji je poginuo dva mjeseca nakon što je s jorkširskom regimentom otišao u rat. U smrt na bojišnici slijedila su ga braća Lionel i Fran. Ta tragedija navela je preživjele žene u obitelji da osnuju zakladu za djecu koja je kasnije poslužila kao odskočna daska za Kate i omogućila joj život kakav njezini preci ne bi ni sanjali.

Prvi Lupton koji je zaradio ozbiljan novac bio je djed poginulih mladića, Frank Lupton, talentirani poslovni čovjek s početka 19. stoljeća koji se obogatio na tkaonicama.

Njegov sin Charles bio je prvo dijete poslano u dobre škole i tako je počela tradicija koju su nastavili i Kate, Pippa i James. Frank je nakon smrti Kateinu šukundjedu ostavio novac u današnjoj vrijednosti šest milijuna funti. Nakon njegove pogibije u ratu novac su naslijedili Katein pradjed i njegove sestre Olive i Anne.

Svaka od njih dobila je nasljedstvo u današnjoj vrijednosti 2,6 miljuna funti. Anne se nije udavala i novac je potrošila na projekte poboljšavanja uvjeta života u svojem kraju, a Olive je ostavila zakladu u vrijednosti tri milijuna funti, koju je naslijedio Katein djed Peter. Peterovim nasljedstvom Middletonovi su školovali Kate. Tako su vrijedni ljudi u nekoliko generacija postali kraljevska obitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 04:25