NEOBIČAN ISTUP

Princ Harry se hvali da je dan prije upada na Kapitol znao što će se dogoditi: ‘Odmah sam javio šefu Twittera‘

“Upozorio sam ga da njegova platforma dopušta izvođenje državnog udara. Taj e-mail je poslan dan prije, no nikad nisam dobio odgovor, rekao je

Prince Harry and Meghan Markle

 Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Princ Harry tvrdi da je upozorio šefa Twittera Jacka Dorseyja da njegova platforma dopušta političke nemire dan prije pobune na Kapitolu koja je dovela do pet smrtnih slučajeva, prenosi Guardian.

Vojvoda od Sussexa svoj je komentar izrekao na tehnološkom forumu RE:WIRED u SAD-u.

“Upozorio sam ga da njegova platforma dopušta izvođenje državnog udara. Taj e-mail je poslan dan prije, a onda se to dogodilo i od tada se nisam čuo s njim", rekao je.

Na dan nereda, 6. siječnja, Donald Trump je tvitao optužbe o prevari tijekom glasovanja za američkog predsjednika prije skupa u Washingtonu. Članovi desničarskog pokreta Proud Boys, upali su na Kapitol kako bi poremetili službenu potvrdu pobjede Joea Bidena u utrci za Bijelu kuću, kao dio pokušaja da se poništi izborni rezultat.

Harry je putem videochata na sjednici na kojoj se raspravljalo o tome doprinose li društveni mediji dezinformacijama i mržnji na internetu, podijelio svoje mišljenje. Dorsey, koji je izvršni direktor Twittera, za sada nije komentirao Harryjev istup.

Studija koju je u listopadu objavila analitička služba društvenih medija Bot Sentinel identificirala je 83 računa na Twitteru za koje se navodi da su odgovorni za 70% sadržaja mržnje i dezinformacija usmjerenih na Harryja i njegovu suprugu Meghan. Harry je rekao da je “možda najveći uznemirujući dio ove studije bio broj britanskih novinara koji su s njima komunicirali i pojačavali laži koje u javnosti prikazuju kao istinu".

Rekao je kako tvrtke koje stoje iza društvenih mreža ne čine dovoljno da zaustave širenje dezinformacija, a internet se "definira mržnjom, podjelama i lažima".

Također je ustvrdio da je riječ "Megxit", koju britanski tisak koristi za opisivanje odluke para da prestane s kraljevskim dužnostima, mizoginistička. Harry je rekao da je ta riječ primjer online i medijske mržnje.

“Možda ljudi to znaju, a možda i ne znaju, ali izraz 'Megxit' bio je ili jest mizoginistički izraz, a stvorio ga je trol, pojačan od strane kraljevskih dopisnika, i rastao je i rastao i prerastao u mainstream medije. Ali počelo je s trolom”, rekao je. Harry i Meghan su se prošle godine preselili u Kaliforniju kako bi vodili samostalniji život. On tvrdi da je dio razloga njihovog odlaska bio rasistički tretman britanskih tabloidnih medija prema Meghan, čija je majka Afroamerikanka, a otac bijelac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:48