IPAK NEĆE NA SUD

Princ Andrew se nagodio s Virginijom Giuffre, ženom koja ga tereti za seksualno zlostavljanje

Vojvoda od York obvezao se da će dobrotvornoj udruzi koja pomaže žrtvama trgovine ljudima donirati "značajan iznos" novca

Princ Andrew; Virginia Giuffre

 Steve Parsons and Ben Gabbe/various sources/AFP

Princ Andrew i Virginia Giuffre, 38-godišnja žena koja tvrdi da ju je on seksualno zlostavljao kada je imala 17 godina te koja ga je zbog toga tužila, dogovorili su "okvirne uvjete" izvansudske nagodbe, piše The Guardian.

Giuffrin odvjetnik David Boies i prinčevi odvjetnici u utorak su o tome pisanim putem obavijestili sud u Sjedinjenim Američkim Državama koji je bio zadužen za taj predmet.

U dokumentima koje su Boies i Andrewovi odvjetnici poslali sudu stoji da će vojvoda od Yorka dobrotvornoj udruzi za zaštitu prava žrtava koju vodi Giuffre donirati "značajan iznos". Točan iznos, međutim, nije otkriven.

Kada Giuffre primi dogovoreni novac, obje će strane od suda zatražiti odbacivanje tužbe.

Princ se obvezao da će "kajanje zbog toga što ga se povezuje s Jeffreyjem Epsteinom" pokazati tako što će "podržati borbu protiv trgovine ljudima zbog seksualne eksploatacije" i "dati podršku žrtvama takvih zločina".

U dokumentu koji je predan sudu stoji i da je princ nikada nije htio ocrnjivati Giuffre te da prihvaća da je patila i zbog činjenice da je bila žrtva zlostavljanja i zbog nepoštenih javnih napada.

- Zna se da je Jeffrey Epstein tijekom godina trgovao brojnim mladim djevojkama. Princu Andrewu je žao što ga se povezuje s Epsteinom te odaje počast gospođi Giuffre i drugim žrtvama koje se bore za sebe i druge - stoji u dokumentu koji je poslan sudu.

The Guardian navodi da je ovakav razvoj događaja neočekivan jer je princ bio rekao da će se protiv optužbe da je seksualno zlostavljao Giuffre boriti na sudu. Vojvoda od Yorka negira da je bio u seksualnoj vezi s Giuffre kada je ona imala 17 godina.

Princ Andrew tvrdi da mu Epstein nikada nije dostavljao djevojke.

Vojvoda od Yorka bio je bliski prijatelj posrnulom članicom britanske elite Ghislaine Maxwell, koja je u prosincu 2021. godine zbog pomaganja pokojnom financijašu i svome bivšem dečku Jeffreyju Epsteinu proglašena krivom za trgovinu ljudima i zločinačko udruživanje.

Andrewovi su predstavnici rekli da princ neće dodatno komentirati slučaj.

- Vjerujem da ovaj događaj govori sam za sebe - rekao je Boies nakon objave da je nagodba postignuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:04