VELIKI SUDSKI PROCES

Tužitelji traže 30 do 55 godina zatvora za predatoricu iz visokog društva: ‘Njen život je uništen‘

U njujorškom pritvoru posebno paze na Ghislaine Maxwell bojeći se da si ne pokuša oduzeti život prije izricanja presude

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein bili su par, no i nakon prekida veze ostali su zajedno

 Handout/AFP

Ghislaine Maxwell (60) danas će, točno godinu dana od čitanja optužbe, čuti koliko joj je godina zatvorske kazne donijela njezina uloga u pomaganju Jeffreyju Epsteinu u seksualnom zlostavljanju maloljetnih djevojaka.

Maxwell je u prosincu proglašena krivom po pet od šest točaka optužnice, uključujući seksualnu trgovinu maloljetnim osobama, prijevoz maloljetnika s namjerom uključivanja u kriminalnu seksualnu aktivnost i tri povezane točke zavjere. Oslobođena je samo po točki optužbe za navođenje maloljetnika na putovanje radi nezakonitih seksualnih radnji.

image

Optužbe protiv Maxwell iznesene su prije točno godinu dana na sudu u New Yorku

Johannes Eisele/AFP

Preciznije, toj Britanki s američkom adresom, kćeri medijskog magnata Roberta Maxwella, bogatašici i bivšem stupu visokog društva u SAD-u i Velikoj Britaniji, bit će izrečena kazna samo po tri točke nakon što se sutkinja Alison Nathan složila da se dvije točke, one o zavjeri, ponavljaju.

Tužitelji su zatražili kaznu od 30 do 55 godina zatvora, što je u skladu sa smjernicama u takvim slučajevima. Nisu poslušali preporuku kolega iz uprave za uvjetne kazne koji smatraju da je Maxwell dovoljno kazniti s 20 godina zatvora.

Odvjetnici Ghislaine Maxwell zatražili su blažu kaznu, od četiri i pol do pet i pol godina zatvora. Izjavili su da će izricanje kazne koja bi bila primjerenija za Epsteina (koji se ubio u pritvoru 2019. godine i tako izbjegao platiti svoje grijehe), biti "ismijavanje pravde".

image

Ghislaine Maxwell i Jeffrey Epstein bili su par, no i nakon prekida veze ostali su zajedno

Handout/AFP

Maxwell, bivša Epsteinova djevojka, pouzdanica i dugogodišnja suradnica u zatvoru je od ožujka 2020., a njezini odvjetnici kažu da je njezino vrijeme iza rešetaka "nesrazmjerna kazna prije izricanja presude".

- Gospođa Maxwell već je doživjela teške trenutke tijekom pritvora u uvjetima daleko težim od bilo kojeg tipičnog pritvorenika, a čeka je još više vremena iza rešetaka - rekli su njezini odvjetnici - Njen život je uništen. Od Epsteinove smrti, njezin je život ugrožen. Prijetnje smrću su se nastavile i tijekom pritvora.

Tužitelji, koji osporavaju tvrdnje o maltretiranju u njujorškom Metropolitan Detention Centeru, odgovaraju kako je Maxwell "uživala izvanredne privilegije kao zatvorenica visokog profila koje znatno premašuju pogodnosti prosječnog zatvorenika". Imala je pristup privatnom tušu, televizor, stolno računalo, prijenosno računalo i prostor u kojem je mogla provoditi vrijeme izvan svoje ćelije.

image

Ghislaine Maxwell u vrijeme dok je vladala društvenom scenom New Yorka

Mediapunch Inc/Alamy/Alamy/Profimedia/Mediapunch Inc/Alamy/Alamy/Profimedia

Dužnosnici u zatvoru u Brooklynu gdje je Maxwell smještena, rekli su da je bila i pod posebnim nadzorom zbog povišenog rizika od samoubojstva prije izricanja presude. Kako prenose američki mediji, tužitelji su rekli da je Maxwell odbila odgovarati na pitanja psihologa o tome zašto se boji za svoju sigurnost, ali je rekla da nije bila suicidalna. No, iz uprave kažu da će i dalje biti pod posebnom paskom.

Svi su mediji objavili i kako je jedna zatvorenica, Taiana Venegas, koja je u pritvoru zbog trgovine drogom i posla s kokainom vrijednim 2,8 milijuna dolara, sutkinji Nathan poslala pismo u kojem je nahvalila Maxwell.

Rekla je kako je ova od početka pomagala drugim zatvorenicama, recimo u učenju engleskog jezika, ispunjavanju papirologije i učenju, te podučavajući jogu.

- Morate znati da ima ljudi koji o njoj misle dobro, a neki od njih su u zatvoru s njom - napisala je Venegas.

Generalni stav ipak je mnogo drugačiji. Maxwell, nekad prijateljicu britanskog princa Andrewa, Billa Clintona i brojnih drugih uglednika, većina smatra seksualnom predatoricom, podjednako krivom za grozne zločine, kao i Epsteina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:46