KONAČNO LOCIRAN?

Prije 50 godina Tokio su tresli smrtonosni napadi. Čini se da je sad nađen bombaš koji stoji iza njih: ‘Ovo je moje pravo ime...‘

Policija čeka DNK testove muškarca, koji je primljen pod drugim imenom zbog raka u terminalnoj fazi

Prizor bombaškog napada na Tokio 1974., na slici oštećen auto i prolaznik

 Keystone Pictures Usa/Zuma Press/Profimedia/Keystone Pictures Usa/zuma Press/profimedia

Desetljećima se nasmijana slika Satoshija Kirishime nalazila na plakatima s potjernicama ispred policijskih postaja diljem Japana.

Nakon 49 godina bijega, vlasti misle da su uhvatile svog čovjeka, piše BBC.

Pacijent u bolnici u blizini Tokija tvrdi da je Kirishima, član militantne skupine koja stoji iza nekoliko smrtonosnih bombaških napada 1970-ih.

Policija čeka DNK testove muškarca, koji je primljen pod drugim imenom zbog raka u terminalnoj fazi.

Kirishima je pripadao Istočnoazijskom antijapanskom oružanom frontu - radikalnoj ljevičarskoj organizaciji za koju se vjeruje da stoji iza nekoliko bombaških napada na tvrtke u glavnom gradu Japana između 1972. i 1975. godine.

Osam ljudi ubijeno je u jednom napadu koji je grupa počinila na sjedište Mitsubishi Heavy Industries 1974. godine.

Japanska nacionalna policijska agencija navodi na svojoj web stranici da je Kirishima prekršio "kaznene propise o kontroli eksploziva", te da se traži zbog "serijskih bombaških napada na tvrtke".

Kirishima je navodno pomogao postaviti i detonirati bombu ručne izrade koja je uništila dio zgrade u tokijskoj četvrti Ginza u jednom napadu 18. travnja 1975., pišu lokalni mediji.

Nakon 49 godina, Kirishma, koji bi sada imao 70 godina, možda je konačno lociran.

Isprva je koristio drugo ime kada se prijavio u bolnicu u gradu Kamakura u Kanagawi, južno od Tokija.

Ali rekao je bolničkim dužnosnicima u četvrtak da je zapravo Kirishima, rekavši da želi koristiti svoje "pravo ime" u posljednjim trenucima jer mu je preostalo samo nekoliko mjeseci života, kaže se u izvješćima.

Policija sada provodi DNK testove kako bi potvrdila njegov identitet, opisujući njegovo moguće ponovno pojavljivanje poput groma iz vedra neba, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:04