VJERSKI KULT

Atentator na Abea istražiteljima otkrio zašto ga je ubio: ‘Pripadao je organizaciji koju sam mrzio‘

Ubojica je povezivao Abea s vjerskim kultom kojem je pripadala ubojičina majka

Tetsuya Yamagami

 Str/Afp

Navodni razlog atentata na bivšeg japanskog premijera Shinza Abea bilo je to što je ubojica povezivao Abea s vjerskim kultom kojem je pripadala ubojičina majka. Tetsuya Yamagami, 41-godišnjak koji je prošlog petka ubio japanskog konzervativnog političara, istražiteljima je rekao da se odlučio na ubojstvo jer je "Abe pripadao organizaciji" koju je mrzio.

Ispostavlja se da je riječ o Crkvi ujedinjenja čiji su pripadnici poznati kao moonisti (nazvani tako zbog južnokorejskog osnivača koji tvrdi da mu se ukazao Krist), a ubojičina majka, rekli su vođe tog religijskog pokreta, članica je njihove zajednice.

Prije 20 godina žena je dala donaciju grupi zbog čega je obitelj bankrotirala, a njezin sin to nikako nije mogao prihvatiti.

Policiji je rekao da je isprva želio napasti čelnika Crkve, a nakon toga i bivšeg premijera jer je "promovirao moonizam u Japanu".

Shinzo Abe nije bio član Crkve. Međutim, prošle je godine videovezom čestitao njezinim pripadnicima tijekom jedne svečanosti koju je ta Crkva, koja propagira politički konzervativizam, organizirala. Američki predsjednik Donald Trump jedan je od političara koji su održali govor članovima kako bi osigurao njihovu podršku.

Abeov djed po majci, Nobusuke Kishi, premijer Japana između 1957. i 1969., navodno je bio uključen u osnivanje političke organizacije povezane s Crkvom ujedinjenja koja je osnovana 1954. godine. Kishi je s njima dijelio protukomunistički svjetonazor.

Agencija Kyodo citirala je izvore bliske istrazi, prema kojima je Yamagami razvio duboku mržnju prema Kishiju koju je potom usmjerio na njegova unuka Shinza Abea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 02:06