FRANK LUCAS

PREMINUO ZLOGLASNI NARKOBOSS KOJI JE HEROIN PREVOZIO U LIJESOVIMA VOJNIKA U najboljim danima zarađivao je milijun dolara dnevno

 
Frank Lucas (fotografiran 2008.)
 © Luigi Novi / Wikimedia

Frank Lucas, zloglasni diler droge čiji je život poslužio kao inspiracija za film "Američki gangster", preminuo je prošlog četvrtka u 89. godini života, piše CNN.

Lucasov nećak Aldwan Lassiter potvrdio je vijest te dodao da je njegov ujak preminuo prirodnom smrću u ustanovi za brigu o starijim osobama u gradu Cedar Grove u američkoj saveznoj državi New Jersey.

Lucas je kasnih 60-ih i ranih 70-ih godina prošlog stoljeća vladao narkotržištem grada New Yorka, a slavan je postao jer je, kako je rekao u intervjuu za časopis New York 2000. godine, heroin u Sjedinjene Američke Države dopremao iz jugoistočne Azije u lijesovima vojnika koji su preminuli u Vijetnamskom ratu. Njegov modus operandi prozvan je "Mrtvačkom vezom" (ime je nastalo kao parafraza "Francuske veze", pothvata transporta droge iz Turske u SAD preko Francuske i Kanade s kraja 60-ih i početka 70-ih godina prošlog stoljeća).

Lucasov heroin koji je nosio ime "Plava magija" (eng. "Blue Magic") bio je toliko tražen da je navodno svakog dana zarađivao po milijun dolara.

Časopis Rolling Stone piše da su policija i detektivi Lucasa zamijetili i počeli istraživati zahvaljujući krajnje ekstravagantnom 100 tisuća dolara vrijednom kaputu od činčile i 25 tisuća dolara vrijednom šeširu od činčile koje je odjenuo na boksački meč Muhameda Alija i Joea Fraziera koji se održao 1971. godine. Lucas je uhićen 1975. godine te je zbog dilanja droge osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 70 godina.

Lucas je tijekom prve godine boravka u zatvoru postao doušnik te je odslužio svega pet godina od ukupnih 70. Pušten je 1981. godine, ali je ubrzo ponovno uhićen zbog dilanja heroina i kokaina. U zatvor je poslan 1984. godine, a izašao je 1991. godine.

Lassiter kaže da je njegovom ujaku žao zbog negativnog utjecaja na zajednicu. "Vjerujem da se kajao zbog toga što je degradirao zajednicu. A to što je surađivao s vlastima... pomogao je mnoge ljude maknuti s ulice. Osjećao se loše zbog toga. Kako sam bio u njegovom društvu, naslutio sam da se kaje. Shvatio je da to nije život koji je htio", dodao je.

Britanski filmski redatelj Ridley Scott (Osmi putnik, Blade Runner, Gladiator) o Lucasovom je životu 2007. godine snimio film "Američki gangster", a zloglasnog dilera glumio je Denzel Washington (Dan obuke, Philadelphia, Malcolm X).

Lucas je imao sedmero djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:45