VELIKO FINALE

Predsjednički izbori u Sloveniji: U drugom se krugu očekuju Anže Logar i Nataša Pirc

Izazov vladajuće stranke Gibanje svoboda bit će lokalni izbori na kojima se trebaju dokazati

Anže Logar i Nataša Pirc Musar

 Afp/

Super izborna godina u Sloveniji ulazi u veliko finale. U proljeće su održani parlamentarni izbori, u nedjelju je prvi krug predsjedničkih izbora, a za dva tjedna siguran drugi. A 20. studenog Slovenija još jednom izlazi na birališta kako bi izabrala novu lokalnu upravu.

image

Anže Logar

Jure Makovec/Afp

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Anže Logar (46), kandidat oporbenih konzervativaca iz Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, uoči prvog kruga ima najveću podršku po anketama, 31,7 posto. Neovisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar (54), bivša novinarka i odvjetnica specijalizirana za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump, po anketama osvaja dvadesetak posto glasova. Njih dvoje se očekuje u drugom krugu, iako bi socijaldemokratski kandidat Milan Brglez, bivši predsjednik parlamenta koji se natječe i s podrškom vladajućeg Gibanje svoboda (Pokret sloboda), mogao iznenaditi. Anketa koju je objavila agencija Mediana pitala je i za tri moguća scenarija u drugom krugu izbora. Kada bi u drugom krugu izbora bili Nataša Pirc Musar i Anže Logar, većina ispitanika podržala bi Pirc Musar. Kad bi se sučelili Milan Brglez i Nataša Pirc Musar, više bi ispitanika podržalo Brgleza. Da su Anže Logar i Milan Brglez u drugom krugu, više bi ispitanika podržalo Logara.

image

Nataša Pirc Musar

Jure Makovec/Afp

Pravi će politički izazov biti lokalni izbori, prvi će krug biti 20. studenog. Nekoliko je tu važnih pitanja, a prije svega kako će proći Gibanje svoboda. Slovenska je politika na nacionalnoj sceni od 2011. godine u potrazi za strankom koja će biti takmac Slovenskoj demokratskoj stranci Janeza Janše. Nekoliko je privremenih stranaka nastajalo, dobro su prolazile na parlamentarnim izborima, ali su slabost pokazale na lokalnim.

Što je bila potvrda da nisu uspjele podršku koju im je davalo biračko tijelo protivno Janši pretvoriti u stranačku strukturu na terenu, što je nužno za opstanak. Gibanje svoboda je također stranka nastala prije izbora i sada je pred kušnjom na kojoj bi trebala pokazati hoće li imati snage za opstanak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:31