NESLUŽBENI REZULTATI

Slovenija dobila prvu predsjednicu u povijesti države

Nataša Pirc Musar neovisna je kandidatkinja koja je privukla globalnu pozornost kad je preuzela zaštitu autorskih prava Melanije Trump

Nataša Pirc Musar

 Jure Makovec/Afp

Slovenija je u nedjelju izabrala prvu predsjednicu u modernoj povijesti. Nataša Pirc Musar pobijedila je Anže Logara, kandidata iza kojeg je stajala Slovenska Demokratska Stranka (SDS) Janeza Janše.

image

Nataša Pirc Musar

Voranc Vogel/Delo/Cropix

Prema podatcima slovenske izborne komisije nakon što je prebrojano 97% glasova, gospođa Pirc Musar je osvojila 54%, a Anže Logar 46%.

image

Nataša Pirc Musar

Voranc Vogel/Delo/Cropix

Nataša Pirc Musar neovisna je kandidatkinja koja je privukla globalnu pozornost kad je preuzela zaštitu autorskih prava Melanije Trump u Sloveniji. Uz to je poznata po borbi za ljudska prava, osobito prava žena, rodnih i LGBTQI+ zajednica. Njezinu je kandidaturu u drugom krugu podržala vladajuća koalicija u kojoj su nova liberalna stožerna stranka Gibanje svoboda (Pokret sloboda) koju vodi premijer Robert Golob te Socijaldemokrati (SD) i Levica.

image

Nataša Pirc Musar

Voranc Vogel/Delo/Cropix

Logar je tako ponovio sudbinu Lojze Peterlea koji je 2007. godine bio pobjednik u prvom krugu da bi ga porazio Danilo Türk. Potvrđuje se tako da kandidat desnog centra, koji se povezuje s Janšom, ne može pobijediti na predsjedničkim izborima u Sloveniji. Predsjednicima su dosad bili u dva mandata Milan Kučan i Borut Pahor te u jednom Danilo Türk, svi iz Socijaldemokrata (SD) i Janez Drnovšek, liberal. Interesantno je da je odaziv bio nizak, svega 44,93% (u prvom krugu nešto više od 51%), ali ni to nije bilo dovoljno za pobjedu Logara.

image

Nataša Pirc Musar

Voranc Vogel/Delo/Cropix

Premijer Golob tako neće na čelu države imati moguću tvrdu kohabitaciju koja bi mu prijetila da je pobijedio Janšin kandidat. Iako su u Sloveniji predsjedničke ovlasti gotovo ceremonijalne, ne treba sumnjati da bi Janša koristio svaku mogućnost da vladi stvori prepreke u radu.Tako je već sazvao referendum o tri pitanja vezana uz prve poteze vlade, uključujući i povećanje broja ministarstava. Referendumi će se održati s prvim krugom lokalnih izbora na kojima će se testirati snaga Gibanja svoboda, stranke osnovane početkom godine kako bi pobijedila SDS.

image

Nataša Pirc Musar i Milan Kučan

Jure Makovec/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:37