UKLONILI OBAVIJEST

Poznati trgovački lanac šokirao svoje zaposlenike jednom porukom. Reagirao i sindikat: ‘Ovo je drsko‘

‘Budite realni u pogledu svojih potreba, jer se ograničenog proračuna teže pridržavati‘, poručili su svojim zaposlenicima

Primark trgovina

 Carlos Luján/Contactophoto/Profimedia/Carlos Luján/contactophoto/profimedia

Multinacionalni trgovački lanac brzom modom Primark šokirao je svoje zaposlenike kad im je pisanim putem poslao savjet kako štedjeti.

Primark je u svojim poslovnicama podijelio obavijest za zaposlenike u kojoj je bilo dosta tema za razgovor. “Planiranje proračuna u napetoj gospodarskoj situaciji” bio je naslov letka koji je podijeljen.

Putem obavijesti Primark je svojim zaposlenicima dao savjete kako vješto upravljati svojim financijama u financijski teškim vremenima. “Budite realni u pogledu svojih potreba, jer se ograničenog proračuna teže pridržavati. Ograničite svoju potrošnju što je više moguće na ono što vam proračun dopušta”, stoji, između ostalog, u letku, piše Fenix Magazin.

Sindikat ver.di je odmah reagirao kad su doznali za obavijest. “Drsko, Primark. Umjesto da konačno osigura odgovarajuće povećanje plaća, tekstilni lanac u poslovnicama prikazuje savjete o ‘planiranju proračuna u napetoj ekonomskoj situaciji‘”, poručili su iz sindikata.

Sindikat ver.de je napomenuo da se Primark ponaša kao da njegovi zaposlenici ne znaju raspolagati novcem.

“Rad s nepunim radnim vremenom, s malim ugovorenim satima i općenito preniskim plaćama mnoge ljude gura u siromaštvo. O bezbrižnoj mirovini nakon napornog radnog vijeka da i ne govorimo”, poručili su iz sindikata.

Obavijest u Primark trgovinama čini se posebno nespretnom jer su trenutačno u tijeku kolektivni pregovori s ostalim trgovcima. “S obzirom na nevjerojatnu inflaciju, društveno je neodgovorno da poslodavci i dalje blokiraju kolektivno pregovaranje. Radnici u maloprodaji hitno trebaju više novca. I nema savjeta za uštedu”, kaže ver.di.

Glasnogovornica Primarka pojasnila je kako obavijesti nemaju nikakve veze s pregovorima o kolektivnom pregovaranju u maloprodaji koji su u tijeku.

“Budući da je obavijest povezana s holističkim programom dobrobiti, ne smatramo da je izravna veza s tekućim kolektivnim pregovorima opravdana. Nadalje, nismo aktivno uključeni kao strana u ove pregovore. Nije nam namjera ispasti bezosjećajni ili čak cinični. Stoga smo odlučili ukloniti ovu obavijest u našim njemačkim trgovinama”, rekla je glasnogovornica Primarka, prenosi Fenix magazin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:19