SPEKTAKULARAN POSAO

Okončano licitiranje milijardama! Kultni lanac robnih kuća ima nove vlasnike: ‘Dobili su odličnu cijenu‘

Novi vlasnici na postojećoj robnoj marki žele razviti luksuzne internetske trgovine, kao i poboljšati svoje fizičke prodavaonice

Robna kuća Selfridges u Oxford Streetu

 Niklas Halle‘n

Britanski lanac luksuznih robnih kuća Selfridges bit će prodan tajlandskom trgovcu i austrijskoj tvrtki za nekretnine. Posao kupovine većinskog udjela Selfridges Grupe vrijedan je oko četiri milijarde funti, piše BBC.

Selfridges je 1908. osnovao američki maloprodajni magnat Harry Gordon Selfridge, a tvrtka je najpoznatija po svojoj glavnoj robnoj kući u londonskoj ulici Oxford.

Kanadsko krilo milijarderske obitelji Weston kupilo je Selfridges za gotovo 600 milijuna funti 2003. godine.

'Privilegija je preuzeti Selfridges Group, uključujući vodeću trgovinu Oxford Street, koja je u središtu najpoznatije trgovačke ulice u Londonu više od 100 godina', rekao je izvršni direktor Central Groupa Tos Chirathivat u priopćenju.

Ranije ovog mjeseca otkriveno je da je Central Group blizu dogovora o preuzimanju Selfridgesa.

image

Robna kuća Selfridges u Oxford Streetu

Ben Stansall/AFP

Selfridges Group zapošljava oko 10.000 ljudi i posjeduje 25 trgovina diljem svijeta, uključujući one u velikim gradovima u Engleskoj, Irskoj, Nizozemskoj i Kanadi.

Signa i Central će preuzeti 18 od 25 trgovina. Sedam robnih kuća Selfridges Group Holt Renfrew u Kanadi nisu bile dio ugovora i ostat će u vlasništvu obitelji Weston.

Novi vlasnici Selfridgesa rekli su da planiraju nadograditi postojeću robnu marku kako bi razvili luksuzne internetske trgovine, kao i poboljšali svoje fizičke prodavaonice.

image

Robna kuća Selfridges u Oxford Streetu

Antoine Lorgnier/ Onlworld.net/AFP

'Zajedno ćemo raditi s vodećim svjetskim arhitektima kako bismo detaljno osmislili trgovine na svakoj lokaciji, pretvarajući ove kultne destinacije u održive, energetski učinkovite, moderne prostore, ostajući pritom vjerni njihovom arhitektonskom i kulturnom nasljeđu', rekao je predsjednik tvrtke Signa Dieter Berninghaus.

Jedinstveni brend

Selfridges je poznat po svojim jarko žutim papirnatim vrećicama, a njegova vodeća trgovina u londonskoj ulici Oxford Street magnet je za kupce i turiste.

Posjet ovim trgovinama je iskustvo slično posjetu prekrasnim izložbama, uz neizostavni užitak kupovine.

Robna kuća je inspirirala i TV seriju o američkom osnivaču Harryju Selfridgeu, koji je 1908. odlučio izgraditi 'najveću i najbolju' robnu kuću na svijetu.

image

Poznate vrećice iz Selfridgesa

Hollie Adams/AFP

Sada su taj 'veliki, otmjeni brend' i njegove zgrade donijeli svojim vlasnicima, obitelji Weston, božićni dar vrijedan četiri milijarde funti.

Izvršni direktor konkurentskog Fenwicka, John Edgar, bivši glavni financijski direktor u Selfridges Group, opisao je to kao 'odličnu cijenu za fantastičan posao'.

Analitičari kažu da unatoč poznatim problemima maloprodaje tijekom pandemije, ova prodaja pokazuje da je brend Selfridges jedinstven. I također naglašava koliko su nekretnine u Velikoj Britaniji još uvijek popularne među međunarodnim ulagačima.

image

Robna kuća Selfridges u Oxford Streetu

Glyn Kirk/AFP

Obitelj Weston - koja također posjeduje Fortnum & Mason i ima većinsku kontrolu nad vlasnikom Primarka ABF-om - pokrenula je proces prodaje u lipnju, nekoliko mjeseci nakon smrti W. Galena Westona, koji je nadgledao preuzimanje robne kuće.

Alannah Weston, predsjednica Selfridges grupe i kći Galena Westona, rekla je da je ovaj potez nastavak 'očeve vizije za kultnu skupinu prekrasnih robnih kuća'.

'Kreativno razmišljanje je u središtu svega što smo zajedno radili gotovo dvadeset godina, a održivost je duboko usađena u naš posao', dodala je.

Central, koji je u vlasništvu milijarderske obitelji Chirathivat, uključen je u širok raspon poslova uključujući nekretnine, maloprodaju, ugostiteljstvo i restorane.

Tvrtka sa sjedištem u Bangkoku otvorila je svoju prvu robnu kuću 1956. godine i postala najveći vlasnik trgovačkih centara u Tajlandu.

image

Robna kuća Selfridges u Oxford Streetu

Niklas Halle‘n/AFP

Također ima zajedničko ulaganje u e-trgovini s kineskim JD.com-om i udio u gigantu Grab za prijevoz i dostavu vozila u jugoistočnoj Aziji.

Signa Group sa sjedištem u Beču osnovao je poduzetnik René Benko 2000. godine i postala je najveća austrijska tvrtka za nekretnine u privatnom vlasništvu.

Dvije tvrtke zajedno već posjeduju mnoge velike robne kuće diljem Europe.

Zajednička ponuda Centrala i Signe navodno je nadmašila konkurentske ponude Qatar Investment Authorityja, koji posjeduje Harrods, i Lane Crawford, lanca robnih kuća sa sjedištem u Hong Kongu.

Prije pandemije, Selfridges je udvostručio svoju dobit i zabilježio rast prodaje od više od 80 posto otkako ga je preuzela obitelj Westons.

Obitelj je primila više od 580 milijuna funti dividende od poslovanja tijekom proteklog desetljeća, ali je također mnogo uložila u trgovine što uključuje i skate park na zatvorenom u svojoj trgovini u Londonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:55