KRIZA U TURSKOJ

POTRES U VRHU VLASTI 'Pusti nas na miru, prestani se miješati u naše poslove, zar si zaboravio da odluke donosimo mi?'

(FILES) This file picture dated on February 25, 2014 shows Turkey's Prime Minister Recep Tayyip Erdogan addressing members of his ruling AK Party (AKP) during a session at the Turkish parliament in Ankara. - Turkey's combative prime minister warned on March 20, 2014 that he would eradicate Twitter in the wake of damaging allegations of corruption in his inner circle that have spread across social networks in recent weeks. AFP PHOTO/ADEM ALTAN
 ADEM ALTAN/AFP

Turska se našla u središtu velike političke krize nakon neočekivanog sukoba predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i turske vlade. Sve je počelo još prije tri tjedna kada su se ministri sastali s kurdskim militantima s namjerom da okončaju sukob koji traje već desetljećima. Ratobornom Erdoganu to i nije najbolje sjelo pa je u jednim dnevnim novinama, koje inače on kontrolira, taj sastanak i poziv na razoružavanje nazvao - neprikladnim.

To je naprosto razbjesnilo članove Vlade koji su bez dlake na jeziku poručili Erdoganu da se prestane miješati u njihove poslove i da prestane u javnost izlaziti s emotivnim priopćenjima. Međutim, čini se da te riječi nisu došle do Erdogana.

- Ne pada mi na pamet bježati od tih pitanja...

Da je premijeru Davutogluu već 'puna kapa' Erdoganovih ispada najbolje dokazuju riječi njegova zamjenika Bulenta Arinca.

- Njegova priopćenja s radnim naslovima 'ne sviđa mi se ovo, nisam sretan zbog ovoga' su samo njegova osobna mišljenja. Ali mirovni proces s Kurdima nije njegov posao. To je posao Vlade!

Na odgovor iz predsjedničke palače nije se dugo čekao.

- Konzultiram se sa svojim ljudima oko svakog pitanja. Ja sam predsjednik!

Arinc je njegove riječi dočekao s gnušanjem.

- Volimo svog predsjednika, stvarno ga volimo i cijenimo što je napravio za ovu državu. Međutim, on ponekad zaboravi da u Turskoj postoji i vlada...

Politički analitičari u Turskoj nemaju ideju kako će završiti ova priča, ali jedno je sigurno - niti jedna strana ne želi se povući. Erdogan je uporan i tvrdoglav tip koji u Turskoj želi apsolutnu vlast. S druge strane, premijer Davutoglu je poprilično ambiciozan političar koji uporno želi dokazati da nije Erdoganova 'lutka na koncu'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 15:10