FACEBOOK NA UDARU

Potražnju je pumpao novac malih ulagača, a najveći su igrači imali povlašten pristup informacijama!

Umirovljenica koja je kupila 3.000 dionica za 42 dolara po komadu je već izgubila 30.000 dolara
 AP

ZAGREB - Nakon što je početnu euforiju Facebookove inicijalne javne ponude dionica prekrio oblak tužbi protiv same tvrtke, Marka Zuckerberga osobno i glavnih izdavatelja dionica od strane malih ulagača koji su ostali uskraćeni za informaciju o stvarnoj vrijednosti dionica, Wall Street Journal detaljno je opisao pozadinu priče .

Veliki fijasko Facebookove javne ponude dionica: Mali dioničari podigli tužbe! Dionica precijenjena 400%?

Capital Research & Management bila je jedna od investicijskih tvrtki koja se spremala kupiti veći broj dionica, no nekoliko dana pred sam IPO, jedan od glavnih izdavatelja, banka Morgan Stanley, upozorio je Capital da predviđanja za vrijednost Facebookovih dionica nisu ružičasta.

Tako je Capital, naoružan informacijama i od strane banke izdavatelja i od strane Facebooka, kao i vlastitim analizama, drastično srezao broj dionica koje je mislio kupiti, a neki njegovi menadžeri fondova sasvim su odustali od bilo kakve kupnje. Jedan od izvora bliskih Capitalu izjavio je da je cijena kojom se trgovalo prvi dan "smiješna". Ubrzo nakon toga i javnosti je postalo poznato da bi dionice mogle imati stvarnu vrijednost od 9,59 dolara po komadu, što je 72 posto manje od cijene u početnoj javnoj ponudi od 38 dolara po dionici.

Jennifer Kohne, na primjer, nije imala privilegiju upozorenja takoreći konju iz usta. Ta je umirovljena prodavačica medicinske opreme iz St. Louisa kupila čak 3.000 Facebookovih dionica za 42 dolara po komadu, a kupnja joj je donijela gubitak od 30.000 dolara, ako se gleda cijena od 32 dolara s kojom je zaključeno trgovanje u srijedu. Od početka trgovanja u petak, dionice su ukupno pale kojih 16%, iako su u srijedu opet narasle 3.2%.

Krah Facebooka na burzi: Dionice u odnosu na četvrtak pale za 18 posto!

- Mi obični ljudi ne dobivamo informacije kakve dobiju menadžeri institucionalnih fondova pa su oni u velikoj prednosti, izjavila je Kohne.

Zapravo, jedna od najvećih javnih tajni Wall Streeta je upravo činjenica da tvrtke koje trguju vrijednosnicama mogu selektivno obavještavati veće klijente o najvažnijim podacima dok pripremaju IPO-e. Tvrtke na Wall Streetu i same priznaju da svojim većim klijentima otkrivaju "određene informacije" jer im njihovi klijenti za to i plaćaju. No ta se praksa ne odnosi na male ulagače.

Takvo selektivno iznošenje podataka krši američke zakone o vrijednosnicama, koji nalažu da tvrtke moraju javno objaviti sve informacije koje bi mogle utjecati na promjenu cijena dionica. No zakon također brani analitičarima banaka koje izdaju dionice u velikim IPO-ima da takve podatke objave javno sve do 40 dana od početka trgovanja.

Jacob Zamansky, odvjetnik specijaliziran za vrijednosnice, smatra da bi se ta pravila trebala promijeniti kako bi svi imali jednak pristup informacijama te da analitičari i menadžeri svojim klijentima ne bi smjeli otkrivati ništa više od onoga što već stoji u prospektu određenog IPO-a.

Unatoč tužbama, Facebook je zasada odbio komentirati situaciju. Morgan Stanley je pak izdao priopćenje u kojem tvrdi da je "pri Facebookovoj inicijalnoj javnoj ponudi slijedio isti postupak kao i pri svima drugima." Izvori bliski banci također tvrde da je ona cijenu za početak trgovanja u petak odredila prema razini potražnje od prethodne večeri. Jednako su postupili i Goldman Sachs i J.P. Morgan Chase, koji dosad ipak nisu komentirali ovaj IPO.

Wall Street Journal piše i kako je većina potražnje za Facebookovim dionicama u danima koji su prethodili inicijalnoj javnoj ponudi potjecala od tzv. "tupavog novca" ('dumb money'). U ovom slučaju, radilo se o 'običnim' individualnim ulagačima koje je ponijela želja za vlasništvom u tvrtki putem čije društvene mreže svakodnevno komuniciraju s prijateljima. Uobičajeni postotak dionica koje kupe takvi individualni ulagači u IPO-ima kreće se od 10 do 15%, ali je u ovom slučaju iznosio čak 25%, što je 'napumpalo' potražnju.

Neočekivani obrat na Wall Streetu: Cijena Facebookovih dionica pala ispod IPO cijene

U međuvremenu, nadležne agencije i Odbor za bankarstvo američkog Senata istražuju možebitne nepravilnosti u komunikaciji s investitorima. Morgan Stanley je najavio i da razmatra "prilagodbu" cijene dionica ako utvrdi da su neki klijenti svoje dionice preplatili. To će učiniti na temelju pristiglih zahtjeva i na individualnoj bazi, a napominje da se svih zahtjevi odnose na dionice kupljene u vrijeme tehničkih poteškoća na Nasdaq Stock Exchange-u u petak, što je rezultiralo neispravnim procesuiranjem zahtjeva klijenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 10:34