REKORDNI USPON I PAD

U manje od dva tjedna: Osnivač Facea Zuckerberg postao 29. najbogatiji čovjek na svijetu pa potpuno nestao s liste

Zuckerberg je u samo 11 dana izgubio 4,7 milijardi dolara u vrijednosti vlastitih dionica
 AP

NEW YORK - U utorak je vrijednost dionica Facebooka pala na manje od 30 dolara po prvi puta nakon objave javne ponude, javlja CNN.

Nakon zatvaranja burze u utorak, dionice Facebooka vrijedile su 28,84 dolara, što je pad od 9,6 posto. Time je cijena ukupno pala više od 24% u odnosu na početnu cijenu od 38 dolara prije malo više od tjedan dana.

Novi pad vrijednosti dionice posljedica je glasina da Facebook namjerava kupiti Opera Software, norvešku tvrtku koja razvija mobilne preglednike.

Potražnju je pumpao novac malih ulagača, a najveći su igrači imali povlašten pristup informacijama!

- Facebookovi problemi s mobilnim platformama ne mogu se popraviti kupovinom tvrtke koja radi mobilne preglednike, rekao je Trip Chowdhry, direktor istraživanja vrijednosnica u tvrtci Global Equities Research.

- Zapravo, iz Facebookove perspektive, potpuno je nebitno, jer će Opera suziti Facebookov ekosustav umjesto proširiti, što mu je u ovom trenutku oćajnički potrebno, rekao je Chowdhry.

Ovaj najnoviji pad dionica Facebooka imao je i značajne posljedice po Marka Zuckerberga. Samo dva tjedna nakon što ga je Bloombergov indeks milijardera proglasio 29. najbogatijom osobom na zemlji, Zuckerberg je u potpunosti nestao s liste, koja prati 40 najbogatijih ljudi, piše LA Times.

Trenutno je 800.000 dolara iza 40. na listi - Luisa Carlosa Sarmienta, koji kontrolira više od četvrtine financijskog sektora u Kolumbiji.

Zuckerberg je u samo 11 dana izgubio 4,7 milijardi dolara u vrijednosti vlastitih dionica. Na prvi dan javne ponude Zuckerberg je prodao 30,2 milijuna dionica za 1,1 milijardu dolara, no prema dokumentu predanom američkoj komisiji za vrijednosnice, većina tog novca namijenjena je za plaćanje poreza. Možda je zato odlučio ne davati napojnice?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 12:31