ANALIZA

Postoji li solidarnost u EU? Evo što o tome kaže jedan od autora knjige ‘Solidarity in Action‘

Mnogi su građani osjećali kako moraju pomoći jedni drugima jer su smatrali da im je to moralna dužnost

Michael Kaeding

 Youtube

TEPSA (Trans European Policy Studies Association) objavila je novo izdanje svoje emisije EuropeChats. Njena tema bila je Europska solidarnost, a gost je bio Michael Kaeding, jedan od autora knjige ovogodišnjeg, trećeg izdanja publikacije koju ta organizacija izdaje svake godine. Riječ je o naslovu 'Views from the Capitals', a novo izdanje je 'Solidarity in Action and the Future of Europe'. Na njemu su s Kaedingom surađivali Johannes Pollak i Paul Schmidt.

Knjiga se bavi analizom reakcija zemalja članica EU, kao i njihovih susjeda, na pandemiju. U njoj se otkrivaju iskustva europskih zemalja vezana za solidarnost prema i iz Unije u različitim sferama javnih politika, među kojima su zdravstveni sustav, financijski te ekonomski aspekti oporavka Europe. O tome su s Kaedingom raspravljali glavni tajnik te organizacije Jim Cloos i izvršna direktorica Mariam Khotenashvili.

Pitanje solidarnosti u EU jedno je od onih koje nije svugdje ujednačeno, smatra Kaeding. Dok u nekim zemljama solidarnost nikada ne dolazi u pitanje, u drugima je ono jednosmjerno. Zemlje poput, primjerice, Poljske, zbog svoje povijesti smatraju kako zaslužuju solidarnost ostatka Unije, no pritom je baš i ne uzvraćaju.

- Ova nam knjiga pomaže da shvatimo da europska solidarnost postoji, no u mnogim oblicima. Negdje je ona svojevrsna vrijednost, drugdje poziv na akciju, a u nekim slučajevima je ona kamen temeljac europske integracije. To možemo vidjeti u zajednici građana i država te, posljedično, neovisnosti ljudi od države u kojoj oni djeluju zato što osjećaju da je to njihova moralna dužnost: da pomognu jedni drugima. Upravo to je ono o čemu se u ovoj knjizi radi - istaknuo je Kaeding.

No, zapravo, o solidarnosti se može pričati u cijelom nizu situacija: od, primjerice, načina na koji su zemlje u pandemiji zatvarale granice ili zabranjivale uvoz medicinske opreme, pa do situacije s migrantima, kada je solidarnost uglavnom bila financijska, smatra Cloos. Ipak, loši primjeri su bili veoma kratkotrajni i zapravo EU jest dobro prošla na testu kojim se mjerilo zajedništvo i pomaganje onima kojima je to bilo potrebno.

- Mislim da je solidarnost prirodna posljedica novog načina na koji mi u Europi djelujemo od završetka Drugog svjetskog rata do danas. Ona je stvorena iz nužde, ali i izbora da postane način na koji djelujemo - istaknuo je Cloos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:54