ZLOGLASNI ‘WAGNER‘

Europska unija uvela sankcije protiv ruske paravojne skupine koju navodno vodi Putinov suradnik

Sankcije koje su donijeli ministri vanjskih poslova uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u EU

Ruski predsjednik Vladimir Putin

 Mikhail Metzel/AFP

Europska unija je u ponedjeljak uvela sankcije protiv ruske paravojne skupine Wagner, koju se sumnjiči za bliske veze s Kremljom i čiji su pripadnici sudjelovali u brojnim kriznim žarištima u svijetu.

Skupina Wagner je novačila, osposobljavala i slala plaćenike u krizna žarišta diljem svijeta, uključujući Libiju, Siriju, Donbas u Ukrajini, Srednjoafričku Republiku, gdje su teško kršili ljudska prava, kaže EU.

Sankcije su uveden protiv same skupine Wagner, osam pojedinaca i tri pravna subjekta povezana s njom.

“Cilj današnje odluke je suzbiti subverzivne aktivnosti skupine Wagner i signalizirati snažnu odlučnost EU-a da se zauzme za svoje interese i vrijednosti u svom susjedstvu i šire, te da poduzme opipljive mjere protiv onih koji prijete međunarodnom miru i sigurnosti i krše međunarodno pravo”, kaže se u priopćenju Vijeća EU-a.

Odluku su donijeli ministri vanjskih poslova koji u ponedjeljak zasjedaju u Bruxellesu.

Danas uvedene restriktivne mjere dogovorene su u okviru četiri različita režima sankcija: Globalnog režima sankcija EU-a za ljudska prava i režima sankcija koji se odnose na situaciju u Libiji i Siriji te za potkopavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja u EU-u.

Prema nekim izvorima, skupina Wagner je ruska paravojna organizacija ili privatna zaštitarska tvrtka, koju navodno vodi biznismen Jevgenij Prigožin, bliski suradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:28