PRAVOSLAVNI USKRS

Porfirije pozvao na očuvanje jedinstva, bratsku slogu i protivljenje nesuglasicama, poslao poruku pravoslavcima u RH

Patrijarh i crkveni velikodostojnici uputili su molitvene poruke potpore "svim oboljelima od covida-19, liječnicima i zdravstvenim djelatnicima"
Patrijarh SPC Porfirije prilikom uskrsne liturgije
 Oliver Bunić/AFP

Patrijarh srpski Porfirije služio je u nedjelju uskrsnu liturgiju u Hramu Svetog Save i s vladikama Srpske pravoslavne crkve (SPC) pozvao na očuvanje "crkvenog, nacionalnog, jezičnog i kulturnog jedinstva", na "bratsku slogu" i "protiv podjela nesuglasica i rasprava".

Liturgiji u katedralnoj crkvi nazočilo je, sukladno epidemiološkim mjerama, nekoliko stotina vjernika, a partijarh i svećenstvo SPC-a poručili su da sjećanje na Kristovo uskrsnuće ne treba biti "praznik običaja, već praznik novog života i nove nade".

"Ovo je novo veselje kojim se pobožno veselimo svi mi koji kličemo: Hristos vaskrse! Ali, isto tako se raduju s nama i svi ostali kršćani, i svi koji doživljavaju Božju dobrotu, i sva tvorevina Božja", navodi se u poslanici koju je objavila SPC.

Patrijarh Porfirije i arhijereji SPC pozivaju "na radost Vaskrsenja" kako bi svi "odagnali od sebe tugu našeg života, tugu koja nas je, evo više od godinu dana, pritisla, tugu koja se uselila u svaku poru našeg života, tugu koja je mnoge kuće zatvorila".

Istaknuto je da velikodostojnici SPC-a danas molitveno suosjećaju sa Srbima na Kosovu i ohrabruju ih "da budu čvrsti i postojani u vjeri, nadi i ljubavi". Posebne poruke upućene su i vjernicima u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji.

Patrijarh i crkveni velikodostojnici uputili su molitvene poruke potpore "svim oboljelima od covida-19, liječnicima i zdravstvenim djelatnicima", uz poruku da se, poslije prošlogodišnjih nada "da će zaraza brzo proći" i danas mole "za ozdravljenje svih oboljelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih".

Uz poziv da se poštuju preporuke medicine, jer "sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Kristu Bogu predajmo", patrijarh i arhijereji čestitali su Uskrs tradicionalnim pozdravom "Hristos vaskrse"

Na liturgiji u Okučanima pročitana patrijarhova poslanica

Nakon uskrsne liturgije koju je u nedjelju u Okučanima predvodio pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk, pročitana je poslanica patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija Perića u kojoj je vjernike SPC-a pozvao na slogu i jedinstvo.

Pozdravljamo vas draga djeco uskrsnim pozdravom i znajte da se vaša svetosavska crkva neprestano brine za vas kao žive dijelove našeg naroda i žive udove tijela naše Crkve, naglasio je Porfirije.

"Ostavljamo vam zavjet pred Uskrslim Gospodinom i Njegovim svetima da ćemo prvo sačuvati i ojačati naše unutarnje crkveno jedinstvo, a zatim nacionalno, jezično i kulturno jedinstvo", poručio je Porfirije i pozvao da ne dopuste vremenu i prilici da ih dijele i odvajaju jedni od drugih, a time i od Crkve.

Unatoč činjenici da ste stalno pod određenim pritiscima molim se za jedinstvo i snagu za bratsku slogu, poručio je.

Pozvao je vjernike SPC-a da pred sobom uvijek imaju primjere vjere i domoljublja slavnih predaka i velikana poput Tesle i Pupina te da budu njihovi dostojni nasljednici.

"Danas se posebno sjećamo naše napaćene braće i sestara na Kosovu i Metohiji", napomenuo je dodavši kako je s njima sav srpski narod te svi pravoslavni narodi svijeta.

Ocijenio je kako su Kosovo i Metohija simbol otpora sili i nepravdi te dostojanstva i pravedne borbe za slobodan život.

Poruke je uputio i vjernicima SPC-a u Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji izrazivši uvjerenje da će uskrsli Gospodin biti nepokolebljivi temelj vjere, jedinstva i zajedništva.

Patrijarh je uputio i potporu "svim oboljelima od covida-19, liječnicima i zdravstvenim djelatnicima" te pozvao na poštivanje medicinskih preporuka.

Pakračko-slavonski episkop Jovan Ćulibrk koji je predvodio uskrsnu liturgiju u Okučanima, prije čitanja Porfirijeve poslanice, istaknuo je kako oni ove dane obilježavaju kao "dane stradanja, dane kad je njihov narod velikom većinom nestao iz zapadne Slavonije". (HINA)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:30