BIJELA SMRT

Populacijska kriza: Japan bilježi čak 800 tisuća stanovnika manje nego lani

Podaci otkrivaju da je 2022. preminuo rekordno velik broj ljudi, 1,56 milijuna, a te je godine evidentirano samo 771.000 novorođenčadi
 David Mareuil/Anadolu Agency Via Afp

Populacijska kriza u Japanu nastavlja se pogoršavati kako je svih 47 prefektura prijavilo pad broja stanovnika 2022., a ukupan broj Japanaca pao je za gotovo 800.000. Ovo označava dva nova neželjena rekorda za Japan, te trend koji bi mogao slijediti u drugim zemljama.

Podaci koje je objavilo japansko ministarstvo unutarnjih poslova otkrivaju da je preminuo rekordno velik broj ljudi, 1,56 milijuna, a u 2022. bio je rekordno nizak broj rođenih, samo 771.000.

Pad nataliteta

Ovo je prvi put da je broj novorođenčadi pao ispod 800.000 otkako se vode evidencije. Čak ni 10-postotni porast broja stranih rezidenata, koji je gotovo dosegnuo tri milijuna ljudi, ne može zaustaviti pad ukupnog broja stanovnika - trend koji prevladava 14 uzastopnih godina. U 2022. ukupni broj stanovnika iznosio je 122,42 milijuna, a u 2008. godini, kada je stanovništvo Japana doseglo svoj vrhunac, iznosio je 128,1 milijun.

Premijer Fumio Kishida priznao je ozbiljnost trenda, nazvavši ga krizom i obećavši da će se pozabaviti situacijom. Međutim, nacionalne politike dosad nisu uspjele znatno utjecati na smanjenje broja stanovnika, iako su zajednički napori nekih malih gradova pokazali stanovite pozitivne rezultate.

Posljedice starenja stanovništva Japana su dalekosežne i utječu na različite aspekte društva. Više od polovine svih općina klasificirano je kao depopulacijsko područje, gdje se škole zatvaraju, a više od 1,2 milijuna malih poduzeća ima ostarjele vlasnike bez nasljednika.

Kao odgovor na pad nataliteta, vlada je pokrenula Agenciju za djecu i obitelj te je obećala povećati izdatke za skrb o djeci i doplatke. Međutim, dosadašnji napori dali su ograničene rezultate.

Otprilike 300 malih gradova uspjelo je povećati natalitet putem velikodušnih poticaja i politika za stvaranje okruženja prilagođenog djeci. Ipak, stopa fertiliteta u zemlji i dalje pada ispod stope zamjene od 2,1 potrebne za održavanje stanovništva.

Čest problem

Situacija u Japanu nije jedinstvena jer se i druge bogate nacije, osobito u istočnoj Aziji, suočavaju s padom nataliteta. Susjedni Tajvan i Južna Koreja imaju stopu plodnosti znatno ispod stope zamjene.

Stručnjaci ističu da japanske mjere za povećanje nataliteta uglavnom uključuju financiranje postojećih programa i ne rješavaju temeljne probleme. Kako bi privukli strane radnike i spriječili pad broja stanovnika, predlažu da se vlada usredotoči na povećanje plaća, poboljšanje uvjeta rada i stvaranje inkluzivnijeg društva za manjine i pojedince koji nisu Japanci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:28