NE OSTAVLJAJTE NAS

POLITIČARI IH MOLE DOK BANKARI PRIJETE 'Odlučite li se za nezavisnost, odlazimo iz Škotske!'

 Getty Images

EDINBURGH - Referendum o neovisnosti Škotske održat će se za tjedan dana, 18. rujna. Više od 4 milijuna glasača na referendumu morat će odgovoriti na jednostavno pitanje: 'Želite li da Škotska bude neovisna država?'. Referendum se priprema mjesecima, ali kako se datum održavanja približava, sve je veća panika među engleskim političarima i medijima koji, skoro jednoglasno, zagovaraju ostanak Škotske u Ujedinjenom kraljevstvu.

Rezultati istraživanja javnog mijenja pokazuju kako sve više birača podržava nezavisnost Škotske, a to je upalilo sirene za uzbunu u ostatku Ujedinjenog kraljevstva. Mogućnost da Škotska krene putem samostalnost mnoge je uhvatila na spavanju, a odlazak Škotske iz okrilja Ujedinjenog kraljevstva izazvao bi brojne posljedice, na što upozoravaju engleski mediji.

Javili su se i predstavnici Royal Bank of Scotland (RBS) koji tvrde kako će ta banka preseliti sjedište iz Edinburgha na jug, vjerojatno u London, ukoliko Škotska proglasi neovisnost. Financijski stručnjaci procjenjuje da imovina RBS-a vrijedi 12 puta više od potencijalnog BDP-a nezavisne Škotske.

I druga velika britanska banka, Lloyds, također je najavila provođenje 'plana za nepredviđene situacije' u slučaju škotske neovisnosti. Procjenjuje se da bi selidba svaku od ovih banaka mogla stajati milijardu funti, ali puno veće štete pretrpjelo bi gospodarstvo Škotske.

Slično razmišljaju i druge financijske tvrtke sa sjedištem u Škotskoj (Standard Life, Alliance Trust), a javili su se i iz British Petroleuma (BP) te pozvali Škote da glasaju protiv. Naime, BP eksploatira naftna polja u Sjevernom moru koja bi, prođe li referendum, potpala pod škotsku upravu.

AFP PHOTO/ANDY BUCHANAN / AFP PHOTO/ANDY BUCHANAN

Početkom tjedna, 150 poslovnih ljudi iz Škotske koji zapošljavaju 50.000 radnika, potpisalo je zajedničko pismo medijima u kojem glasače pozivaju na ostanak u Ujedinjenom kraljevstvu.

Mnogi ekonomisti upozoravaju i na vjerojatno povećanje cijena u škotskim dućanima ukoliko se Škotska osamostali. 'Dan nakon referenduma trgovine će se otvoriti i, na prvi pogled, ništa se neće promijeniti', kaže Sir Charlie Mayfield, predsjednik velikog trgovačkog lanca John Lewis Partnership. 'No, za nekoliko godina, uvođenje nove valute, novi zakoni, transportni troškovi i brojni drugi problemi, vjerojatno će uzrokovati da cijene u škotskim trgovinama porastu u usporedbi s Velikom Britanijom', kaže Sir Mayfield.

Škote je jučer na ostanak u Uniji pozvao i britanski premijer David Cameron. U emotivnom govoru, održanom u Edinburghu, Cameron je drhtavim glasom izjavio: 'Slomilo bi mi srce da moram rastaviti ovu uspješnu obitelj naroda'.

'Ne želim da moja djeca odrastaju u svijetu u kojem će, ukoliko izaberu studirati na Sveučilištu Edinburgh, morati studirati u drugoj državi. Više mi je stalo do moje domovine, nego do moje stranke', zavapio je britanski premijer.

Cameron je pritom Škotima obećao i veće ovlasti na području poreza, veći budžet te više novca za socijalna davanja - samo ako će na referendumu glasati protiv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 03:10