NOVI ŠEF OBRANE

Pokušali su ga ubiti 10 puta, najmlađi je general u povijesti zemlje, jedini je točno u sat predvidio napad!

Značajna kadrovska promjena u ukrajinskoj Vladi, stiže prvi čovjek vojne obavještajne službe

Kirilo Budanov

 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia

Uvijek dobro obaviještena kijevska Ukrajinska pravda još je za prošli vikend najavila da će doći do nekih ozbiljnijih kadrovskih rješenja u ukrajinskoj vladi, prvenstveno da će otići aktualni ministar obrane Oleksi Reznikov. I to se dogodilo. Reznikov je smijenjen, a nagađa se da će samo preuzeti neku novu ministarsku dužnost.

No, stvari oko njegova odlaska ipak nisu sasvim čiste. Prvo, smijenjeni ukrajinski ministar obrane rekao je da mu "nije ponuđen nikakav novi posao u vladi". Reznikov je za kijevski portal Fakty News rekao da mu ni predsjednik Volodimir Zelenski, ni premijer Denis Šmihal nisu ponudili neko novo mjesto u vladi.

No, David Arahamija, visoki dužnosnik vladajuće stranke Sluga naroda predsjednika Volodimira Zelenskog, kaže da će Reznikov zbog svojih dobrih veza u NATO-ovu "vojno-industrijskom kompleksu" - on je uvijek bio predstavnik Ukrajine na sastancima o naoružanju u Ramsteinu - preuzeti Ministarstvo strateške i vojne industrije.

No, iako se želi predstaviti da je Reznikov otišao u "normalnoj kadrovskoj rotaciji" posljednjih tjedana, uoči očekivane velike ruske ofenzive, njegovo ministarstvo su potresale afere, a dvojica njegovih bliskih suradnika - zamjenik Vjačeslav Šapovalov i šef jednog ureda Bogdan Hmeljnicki - smijenjeni su i nakon toga uhićeni zbog "muljanja" s većim nabavnim cijenama hrane za vojsku.

Bez posla je ostao i šef Ureda za vojno-tehničku politiku Oleksandr Lijev, kojeg su čak neki kijevski mediji optuživali da ima i rusko državljanstvo. Poslije se pokazalo da to nije točno, pa su se neki mediji javno ispričali. Reznikov ih je branio da se dogodila pogreška kod sastavljanja ugovora, ali ih to nije spasilo.

image

Oleksij Reznikov

Julie Sebadelha/Afp

Nakon toga se na nekim ukrajinskim portalima potpisivala peticija za smjenu Reznikova. Osim toga, za Reznikova se nagađalo da će preuzeti Ministarstvo pravosuđa, pogotovo u svjetlu nedavnog summita EU-Ukrajina gdje se govorilo da treba poraditi na vladavini prava, deoligarhizaciji i borbi protiv korupcije, pa se valjda smatralo da tu treba "vojnička" ruka.

Sam Reznikov je na svojoj posljednjoj konferenciji za novinare u ulozi ministra obrane izjavio da "nitko ne može vječno sjediti u fotelji". Na njegovo mjesto doći će Kirilo Budanov, dosadašnji šef vojne obavještajne službe (GUR), koji je, kako kažu, znao točan sat kada počinje ruska agresija na Ukrajinu i smatraju ga jednim od najtalentiranijih vojnih obavještajaca.

Budanov je cijenjen kao jedina osoba koja je - uz američke i britanske obavještajne službe - mjesecima unaprijed upozorila kakvi su Putinovi planovi, piše Washington Post. Kako je već prije pisao Jutarnji list, Budanovljev brzi uspon kao jednog od najmlađih generala u povijesti Ukrajine ubrzao se u kolovozu 2016. kada je potpukovnik ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) ubijen na Krimu, a iza tog atentata stajali su ukrajinski operativci.

Za Budanova se govorilo da je jedan od ključnih ukrajinskih specijalnih operativaca koji su radili iza neprijateljskih linija i odlikovan je ukrajinskim Ordenom za hrabrost za "neobjavljene operacije". Sa samo 34 godine, 2020., imenovan je šefom vojne Ukrajinske glavne obavještajne uprave (GUR). Prema nekim informacijama, na njega su najmanje deset puta pokušali izvesti atentat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:18