RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Počelo redovito novačenje u rusku vojsku, deseci vjernika ispred samostana u Kijevu

Pratimo najvažnije događaje ratnih zbivanja u Ukrajini iz minute u minutu

Ruski vojnici marširaju Crvenim trgom u središtu Moskve

 Kirill Kudryavtsev/AFP

Ključni događaji

- 402. je dan rata u Ukrajini

- Mark Milley: Ukrajina vjerojatno neće protjerati ruske trupe sa svog teritorija ove godine

- Vladimir Putin dekretom usvojio novi koncept vanjske politike Ruske Federacije


Zelenski: Rusko predsjedanje Vijećem sigurnosti "potpuna propast" institucije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu da je rotirajuće predsjedanje Vijećem sigurnosti koje je 1. travnja preuzela Rusija "apsurdno" i pokazuje "potpunu propast" institucije.

Ranije u subotu ukrajinski dužnosnici oštro su se usprotivili ruskom predsjedanju, proceduralnoj jednomjesečnoj dužnosti, nazivajući je "najgorom prvotravanjskom šalom" i "pljuskom međunarodnoj zajednici" te podsjetili da je zadnji put Rusija predsjedala u veljači 2022. kada su njezini vojnici izveli potpunu invaziju na Ukrajinu.

"Nažalost, to su .. očito apsurdne i razorne vijesti", rekao je Zelenskij u večernjem obraćanju naciji.

Ruske bombe usmrtile su u petak petomjesečnog dječaka, rekao je ukrajinski predsjednik.

"A istodobno Rusija predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a. Teško je zamisliti nešto apsurdnije što ilustrira potpunu propast takvih institucija", rekao je.

Kremlj je rekao u petak da planira "obaviti sve zadaće" koje mu pripadaju predsjedanjem.

Sjedinjene Države u četvrtak su pozvale Rusiju da "postupa profesionalno" kada bude obnašala tu ulogu i kazale da je one neće blokirati.

Stalne članice Vijeća sigurnosti su uz SAD i Rusiju još Velika Britanija, Francuska te Kina i raspolažu pravom veta.

Vrijeme je za opću preobrazbu globalnih institucija, uključivo Vijeća sigurnosti, poručio je Zelenskij.

"Reforma je očito nužna kako bi se spriječilo da teroristička država i bilo koja druga država koja želi postati teroristička - uništi mir", poručio je Zelenski.

Ranije u subotu ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ocijenio je da je rusko presjedanje "najgora prvotravanjska šala", "pljuska međunarodnoj zajednici" i "snažan podsjetnik da nešto nije u redu s načinom funkcioniranja međunarodne sigurnosne arhitekture".

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak poručio je da je riječ o "još jednom silovanju međunarodnog prava... Entitet koji vodi agresivni rat, krši norme humanitarnog i međunarodnog prava, uništava povelje UN-a, negira nuklearnu sigurnost, ne može predvoditi ključno svjetsko sigurnosno tijelo".

Predsjednik Zelenski prošle je godine kazao da Vijeće sigurnosti treba reformirati ili rasformirati i optužio je to tijelo da nije poduzelo dovoljno koraka za sprječavanje ruske invazije.

Također je pozvao na izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti.


Vjernici ispred samostana u Kijevu čiji je poglavar odveden na sud

Deseci vjernika okupili su se u subotu ispred poznatog samostana u Kijevu čiji su redovnici, optuženi za povezanost s Moskvom, od srijede pod obvezom da se isele, a njihov poglavar mitropolit Pavel odveden je prijepodne na sud.

S ikonama u rukama, vjernici i redovnici otišli su pred Kijevsko-pečersku lavru, samostan u glavnom gradu Ukrajine u kojem se nalazi pravoslavna crkva s povijesnim vezama s Moskvom.

Njihovog poglavara mitropolita Pavela ispitale su ukrajinske vlasti tri dana nakon što su dobili obavijest o iseljenju iz samostana usred sukoba između Ukrajine i Rusije.

image

Mitropolit Pavel na saslušanju u Kijevu

Danylo Antoniuk/Anadolu Agency Via AFP

Nasuprot vjernicima, mala skupina proukrajinskih aktivista mahala je zastavama u nacionalnim bojama, plavoj i žutoj, u znak prkosa.

Prema ukraijnskim sigurnosnim službama, mitropolit je osumnjičen da je "opravdao oružanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu i veličao njezine sudionike", kao i da je "narušio ravnopravnost građana na temelju njihove rase, nacionalnosti i vjere".

"Zakon i odgovornost za njegovo kršenje isti su za sve", inzistirao je čelnik SBU-a Vasil Maliouk, prema priopćenju za javnost.

“Lavra je pretražena”, rekao je mitropolit Pavel vjernicima ranije u subotu u videu koji je prenijelo nekoliko ukrajinskih medija.

"Kažu da podržavam agresiju Rusije na Ukrajinu. Rekao sam, kažem i reći ću: osuđujem sve pokušaje protiv naše države i ono što su Rusija (i Vladimir) Putin učinili je neopravdano".

On je postupak protiv sebe nazvao političkim progonom.

Vjerski poglavar odveden je na sud u Kijevu na saslušanje, no to je odgođeno za ponedjeljak jer se mitropolit nije osjećao dobro.

"Stavljanje mitropolita Pavela u kućni pritvor zbog lažnih optužbi prirodna je posljedica anarhije koju je stvorila ukrajinska vlada", komentirao je glasnogovornik Pravoslavne crkve u Moskvi, Vladimir Legoida.


Započelo redovito novačenje u rusku vojsku

Uobičajeno proljetno upućivanje vojnih poziva započelo je u Rusiji u subotu, izvijestio je portal RBK, pozivajući se na dekret predsjednika Vladimira Putina, prenosi dpa.

Prema Vladimiru Cimljanskom, kontraadmiralu Glavnog stožera, pozvano je oko 147.000 od 700.000 potencijalnih ročnika.

Nitko od pozvanih neće se boriti u Ukrajini, ustvrdio je.

Prva od dvije ovogodišnje kampanje za novačenje trajat će do 15. srpnja.

Ruski muškarci u dobi od 18 do 27 godina moraju odslužiti vojni rok u trajanju od najmanje godinu dana.

Cimljanski je u petak rekao da će se prvi put pozivi iz oblasnih vojnih ureda sad slati i elektronski.

Obavijesti su se tradicionalno dijelile poštom, a tako će se i nastaviti tamo gdje elektronska dostava nije moguća.


Šojgu obećao bolju opskrbu streljivom

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu obećao je povećati opskrbu streljivom ruskim snagama u Ukrajini.

U video snimci objavljenoj na Telegramu, vidi se kako Šojgu predsjeda sastankom s visokim vojnim časnicima.

- Utvrđen je opseg zaliha najtraženijeg streljiva i poduzete su potrebne mjese kako bi se povećala opskrba streljivom vojnicima na fronti, kaže Šojgu.

Podsjetimo, Šojgua su kritizirali zagovornici ruske kampanje u Ukrajini, uključujući i šefa plaćeničke skupine Wagner, te ga optužili da nije opskrbio trupe na prvoj crti bojišnice dovoljnom količinom streljiva.


Poginula petomjesečna beba u Avdiivki

Ruske su snage u posljednja 24 sata napale osam regija u Ukrajini, ubivši pritom najmanje 5 osoba i ranivši 10, javlja Kyiv Independent. Među ubijenima je i jedna beba, petomjesečni dječak iz grada Avdiivka i njegova baka. Roditelji bebe su ranjeni.


Rusija predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a

Rusija je preuzela predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a usprkos ukrajinskom apelu članovima da blokiraju rusko preuzimanje, piše u subotu BBC.

Svaka od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a po rotacijskom principu preuzima predsjedanje na mjesec dana.

Kada je Rusija zadnji put presjedala Vijećem sigurnosti, u veljači 2022., započela je invaziju na Ukrajinu.

To znači da Vijeće sigurnosti vodi država za čijim je predsjednikom raspisana međunarodna tjeralica zbog navodnih ratnih zločina.

Međunarodni kazneni sud, koji nije institucija UN-a, izdao je tjeralicu za Vladimirom Putinom prošloga mjeseca.

Usprkos ukrajinskim prigovorima, SAD je poručio da neće blokirati Rusiju, stalnu članicu Vijeća sigurnosti, u preuzimanju predsjedanja.

Stalne članice Vijeća sigurnosti su SAD, Velika Britanija, Francuska, Kina i Rusija.

Funkcija je uglavnom proceduralna, ali ruski veleposlanik pri UN-u, Vasilj Nebenzija, rekao je ruskoj novinskoj agenciji TASS da planira organizirati nekoliko rasprava, uključujući onu o kontroli naoružanja.

Kazao je da će raspravljati o "novom svjetskom poretku" koji će "zamijeniti unipolarni".

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba ocijenio je kako je rusko presjedanje "najgora prvotravanjska šala ikada" i "snažni podsjetnik da nešto nije u redu s načinom funkcioniranja međunarodne sigurnosne arhitekture".

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak poručio je kako je riječ o "još jednom silovanju međunarodnog prava... Entitet koji vodi agresivni rat, krši norme humanitarnog i međunarodnog prava, uništava povelje UN-a, negira nuklearnu sigurnost, ne može predvoditi ključno svjetsko sigurnosno tijelo".

Predsjednik Volodimir Zelenski prošle je godine kazao da Vijeće sigurnosti treba reformirati ili rasformirati, optuživši to tijelo da nije poduzelo dovoljno koraka za sprječavanje ruske invazije.

Također je pozvao na izbacivanje Rusije iz Vijeća sigurnosti.


‘Mandat Valerija Gerasimova obilježen je neuspjehom u zimskoj ofenzivi‘

Propali su ruski pokušaji da povećaju svoju vojnu kontrolu nad istočnom ukrajinskom regijom Donbas, istaknuli su britanski vojni stručnjaci u svojoj najnovijoj obavještajnoj procjeni situacije u subotu.

Načelnik glavnog stožera ruske vojske Valerij Gerasimov, koji je preuzeo zapovjedništvo nad operacijama u Ukrajini 11. siječnja, pokušao je "pokrenuti opću zimsku ofenzivu s ciljem proširenja ruske kontrole nad cijelom regijom Donbas", objavilo je na Twitteru britansko ministarstvo obrane.

"Osamdeset dana kasnije, sve je očitije da je ovaj projekt propao", dodaje se.

image

Sergej Šojgu, ruski ministar obrane i Valerij Gerasimov

Mikhail Metzel/Tass/Profimedia/Mikhail Metzel/tass/profimedia

Na nekoliko mjesta duž fronte, "ruske snage postigle su samo marginalne uspjehe po cijenu desetaka tisuća žrtava", napisalo je ministarstvo.

Time je "dobrim dijelom protraćena" prednost u ljudstvu stečena djelomičnom mobilizacijom prošle godine.

Velika Britanija svakodnevno objavljuje novosti na temelju obavještajnih podataka od početka ruske invazije na Ukrajinu.

London navodi da je cilj suprotstavljanje narativu Moskve i obavještavanje zapadnih saveznika, dok Moskva optužuje London da provodi kampanju dezinformiranja.


Ukrajinske snage odbile više od 70 ruskih napada

Ruske trupe navodno koncentriraju snage za provođenje ofenziva prema Limanu, Bahmutu, Avdiivki i Marinki u Donjeckoj oblasti. Ukrajinske snage su odbile više od 70 ruskih napada, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u jutarnjem izvješću.

U posljednja 24 sata Rusija je lansirala pet projektila i 16 zračnih napada, a ciljali su i civilnu infrastrukturu.


Jedna osoba poginula, ranjen i civil

Jedna je osoba poginula noćas prilikom eksplozije granate u Lavovu, a ruske su snage napale Bilopilijuk, Kotin i Esman. U napadu u naselju Kotin ranjen je jedan civil.

Sumska oblast koja graniči s Rusijom na sjeveroistoku zemlje, svakodnevno je izložena ruskom granatiranju otkako ju je ukrajinska vojska oslobodila u travnju 2022.


Visoki američki general: Pobjeda Ukrajine vjerojatno se neće dogoditi ove godine

Načelnik Združenog stožera američkih oružanih snaga, general Mark Milley, rekao je u intervjuu za Defense One da Ukrajina vjerojatno neće protjerati ruske trupe sa svog teritorija ove godine.

Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je nekoliko puta da je cilj osloboditi cijelu zemlju ruske prisutnosti.

- Glavni cilj je deokupacija. Ne možemo dopustiti Rusiji da nastavi s istom okupacijom koju su započeli 2014., rekao je Zelenski krajem prošle godine u intervjuu za CNN.

image

Marl Milley

Andrew Caballero-reynolds/AFP

- Zelenski je mnogo puta izjavio da je cilj Ukrajine izbaciti iz zemlje svakog Rusa, a to je značajan vojni zadatak. Vrlo, vrlo težak zadatak. To je nekoliko stotina tisuća Rusa koji su još uvijek u okupiranoj Ukrajini, ističe Milley.

Milley je za Financial Times u veljači rekao da smatra da će rat završiti za pregovaračkim stolom.

Govoreći o izgledima za pobjedu, Milley je dodao:

- Ne kažem da se to ne može učiniti. Samo kažem da je to vrlo težak zadatak.


RIA Novosti: Ovo je novi koncept vanjske politike Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin dekretom je usvojio novi koncept vanjske politike Ruske Federacije, prenosi agencija RIA Novosti.

Prvi čovjek Rusije je objasnio da je zbog velikih promjena na globalnoj sceni potrebno prilagoditi ključne strateške dokumente.

Prema njegovim riječima, ažurirani koncept predstavljat će temelj praktičnog djelovanja zemlje u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju, a također će postati temelj doktrine za budući rad na području međunarodnih odnosa.

U nastavku su glavne stavke ažuriranog koncepta vanjske politike RF, kako prenosi agencija RIA Novosti.

- Rusija se ne smatra neprijateljem Zapada i ne izolira se od njega, nema neprijateljske namjere;

- Moskva računa na to da će države na Zapadu shvatiti besmislenost sukoba i pristati na ravnopravnu interakciju:

- Rusija smatra politiku Washingtona glavnim izvorom rizika za vlastitu sigurnost i međunarodni mir;

- Prioritet vanjske politike bit će uklanjanje ostataka američke dominacije u svijetu;

- Moskva nastoji jamčiti sigurnost za sve zemlje na temelju načela reciprociteta;

- Osobito je važno sveobuhvatno produbljivanje veza i koordinacije s Kinom i Indijom;

- Glavni cilj je pretvoriti regiju u zonu mira, dobrosusjedstva i prosperiteta;


Nova ruska vanjskopolitička strategija: Zapad je ‘egzistencijalna prijetnja‘

Rusija je u petak usvojila novu strategiju vanjske politike u kojoj su Sjedinjene Države i zapad navedeni kao izvor "egzistencijalne prijetnje" za Moskvu.

"Preokreti na međunarodnoj sceni" prisiljavaju Rusiju da "prilagođava svoje dokumente strateškog planiranja, posebice koncepcije vanjske politike Ruske Federacije", rekao je predsjednik Vladimir Putin na sastanku svog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prema šefu diplomacije Sergeju Lavrovu, novi dokument ističe "egzistencijalnu prirodu prijetnji (...) stvorenih djelovanjem neprijateljskih zemalja", kvalificirajući Sjedinjene Države kao "glavnog pokretača i predvoditelja antiruske linije".

"Generalno rečeno, politika zapada čiji je cilj oslabiti Rusiju svim sredstvima okarakterizirana je kao hibridni rat nove vrste", rekao je Lavrov.

Nova ruska vanjskopolitička strategija temelji se na načelu da će se "antiruskim mjerama neprijateljskih zemalja stalno suprotstavljati, ako je potrebno i oštro", dodao je.

Usvajanje ove nove vanjskopolitičke strategije potvrđuje duboki jaz koji postoji između Moskve i zapadnih zemalja od pokretanja ruske ofenzive na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:48