NOSIT ĆE NANOGICU

Mitropolit koji je prokleo Zelenskog mora u kućni pritvor: ‘Ja sam svoj izbor napravio‘

Pavel je na čelu skupine od približno 220 monaha Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) bliske Rusiji

Mitropolit Pavel

 Sergei Chuzavkov/Afp

Sud u Kijevu naredio je Pavelu Lebedu, mitropolitu Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), igumanu Kijevsko-pečerske lavre, da idućih 60 dana mora ostati u kućnom pritvoru u svojem domu, daleko od manastira, a morat će nositi i nanogicu. Iako je Pavel zatražio da mu odobri da ostane u manastiru ili da se vrati u lavru kako bi prisustvovao liturgijama, sud je odbio njegov zahtjev.

"Istražni sudac odlučio je da na osumnjičenom primijeni preventivnu mjeru kućnog pritvora od 60 dana, do 30. svibnja, u sklopu preliminarne istrage", saopćio je sud u Kijevu. Njemu su ujedno izrečene mjere zabrane te će mitropolit zbog toga morati "nositi elektronički uređaj za nadzor i uzdržavati se od komunikacije sa svjedocima u kontekstu kaznenog postupka".

Suze stada

Pavel je na čelu skupine od približno 220 monaha Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) bliske Rusiji koji odbijaju napustiti Kijevsko-pečersku lavru, najvažnije pravoslavno svetište za Istočne Slavene, unatoč odluci ukrajinskih vlasti da to moraju napraviti do 29. ožujka. Štoviše, on je prošlog tjedna javno prokleo predsjednika Volodimira Zelenskog, kojem je poručio da mu "Bog neće oprostiti" izbacivanje monaha UPC-a iz Lavre.

Služba sigurnosti (SBU) objavila je priopćenje za javnost u kojem se navodi da je mitropolit UPC-a umiješan u poticanje vjerske mržnje (članak 161. Kaznenog zakona), kao i opravdavanje ili poricanje oružane agresije Rusije na Ukrajinu (članak 436-2 Kaznenog zakona). Osim toga, SBU je objavio zapise presretnutih telefonskih razgovora u kojima je mitropolit Pavel pozitivno govorio o ruskoj okupaciji Hersona. Zbog toga je u subotu ujutro obavljen pretres u njegovoj kući, a on odveden na ispitivanje. Između ostalog, u priopćenju SBU-a stoji: "Utvrđeno je da je Pavel u svojim javnim istupima u više navrata vrijeđao vjerske osjećaje Ukrajinaca, ponižavao stavove vjernika drugih vjera i iznosio neprijateljske stavove prema njima, a također je davao izjave u kojima je opravdavao ili negirao djelovanje zemlje agresora. To je potvrdilo i lingvističko vještačenje koje je pokrenula Služba sigurnosti", piše u priopćenju SBU-a. "Danas neprijatelj pokušava iskoristiti crkveno okruženje za promicanje svoje propagande i rascjep ukrajinskog društva", objavio je i šef SBU-a Vasilij Maljuk.

Ruski svijet

Oglasila se i Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU), kojoj pripada blizu četiri petine vjernika, i to preko arhimandrita Avramija, koji je nedavno prešao iz UPC-a u PCU, a mitropolit Epifanije ga je promptno imenovao za vršitelja dužnosti guvernera Svetouspenske kijevsko-pečerske lavre. Avramije se obratio direktno Zelenskom, kojem je poručio da se monasi mole za njega, a da će prokletstvo sustići onoga koji ga je spomenuo - mitropolita Pavela.

"Ja sam svoj izbor napravio. Ostajem u pečerskom samostanu kako bih nastavio služiti Bogu i Crkvi. Odbacujem i osuđujem ideologiju ‘ruskog svijeta‘ i pozivam vas, oci i braćo, da idete ovim putem: između Boga i takozvanog ‘trećeg svijeta‘ izaberite Boga!", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 04:35