PAT POZICIJA U LIBIJI

Pobunjenici: Za nas postoji samo pobjeda ili sigurna smrt

Dok se međunarodna zajednica ne može dogovoriti oko vojne pomoći pobunjenicima, a izbjeglička kriza je sve teža, u Libiji traju sve oštriji i sve krvaviji sukobi
 AFP

ZAGREB - Petak, dan glavne tjedne molitve, opet je pokazao libijskom diktatoru Moamaru Gadafiju da ga njegovi donedavni podanici i ne vole toliko koliko on misli. Preciznije, da su spremni poginuti, ali ne za njega nego da bi ga konačno srušili s vlasti. Naime, jučer je, unatoč najavama da će snage sigurnosti pucati na sve prosvjednike, gotovo tisuću ljudi u Tajouri, četvrti glavnog grada Tripolija, krenulo u prosvjede uzvikujući “narod želi srušiti režim”, “Tajoura će iskopati grob Gadafiju” i noseći libijske monarhijske zastave koje su već postale njihovo glavno obilježje.

Suzavac i pucnjava

Snage sigurnosti su bacile suzavac kako bi ih rastjerale, a svjedoci govore da su se čuli i pucnjevi. Nije poznato je li policija pucala u prosvjednike ili samo u zrak. Do sukoba prosvjednika i skupina odanih Gadafiju došlo je i kod glavnog gradskog Zelenog trga. Podataka o žrtvama nije bilo niti s jednog od prosvjeda.

S druge strane, i jučer su se nastavili sukobi oko uporišta pobunjenika, gradu Al Zawijah u blizini Tripolija te nekih gradova na istoku. Al Zawijah je svojom posebnom jedinicom, kako navode agencije, napao Gadafijev sin Khamis, ali grad nije pao. Prema nekim informacija u tim je borbama poginulo 14 prosvjednika, dok Al-Jazeera govori čak o 50. Zračne snage su pak napale vojnu bazu u blizini Ajdabije, strateški važnog grada na istoku zemlje, ali prema informacijama pobunjenika nije bilo žrtava. Teške borbe su se jučer vodile i oko Ras Lanufa, važnog naftnog središta, a dopisnici zapadnih agencija su izvještavali da su pobunjenici na dobrom putu da osvoje i taj grad.

Cilj je Sirta

Njihove se snage, naime, nakon što su uspjeli proteklih dana obraniti grad Bregu u blizini kojeg se nalazi drugi naftni terminal po veličini u zemlji, počinju postupno kretati prema zapadu i područjima koja kontrolira Gadafi - prije svega grad Sirta, u kojem je diktator rođen. S druge pak strane pripadnici UN-ovog povjerenstva za izbjeglice jučer su izvijestili kako je jako pao broj izbjeglica koje prelaze granicu Libije i Tunisa: proteklih je dana dnevno prelazilo izmđu 10 i 12.000 ljudi, dok ih je jučer bilo svega 2000. Navodno su kontrolu granice preuzele snage lojalne Gadafiju pa se izbjeglice pribojavaju uhićenja ili moguće odmazde.

Nakon velikih uspjeha pobunjenika prvih dana prosvjeda te zatim protuudara Gadafijevih trupa koje čvrsto drže pozicije oko glavnog grada Tripolija, trenutno je u Libiji zavladala neka vrsta pat pozicije. Pobunjenici nisu dovoljno snažni da bi krenuli u ozbiljniju operaciju udara na Tripoli (stoga se mudrom čini njihova odluka da se prema zapadu kreću postupno).

Udar na moral

Snage lojalne pukovniku očito pak nemaju više snage za opsežnije akcije te se fokusiraju na obranu svojih pozicija i napade iz zraka kako bi demoralizirali pobunjenike. Upravo ovo posljednje bi moglo biti prijelomnica. Naime, iz više je pobunjeničkih izvora bio upućen poziv međunarodnoj zajednici da uspostave zonu zabrane letenja nad Libijom kako bi oni mogli slobodnije voditi akcije na kopnu - pribojavaju se, naime, da bi ih Gadafijevi avioni mogli desetkovati na putu prema Tripoliju. No, unutar međunarodne zajednice nema jedinstva oko takve odluke.

Saif je ipak priznao

Gadafijev sin Saif je konačno priznao da zračne snage napadaju pobunjenike. U razgovoru za Al-Jazeeru je izjavio kako njihovi zrakoplovi ne napadaju pobunjenike nego samo “bacaju bombe kako bi ih zastrašili” da konačno prekinu s prosvjedima. Inače, do sada su i on i njegov otac odbacivali bilo kakvu mogućnost da bi ratno zrakoplovstvo pucalo na Libijce.

Pobunjenici su pak čvrsto odlučili srušiti režim. “Sloboda ili smrt. Nećemo stati dok ne oslobodimo cijelu ovu zemlju”, izjavio je jučer Mustafa Abdel Jalil, čelnik Libijskog nacionalnog vijeća.

Brod sa 160 milijuna dinara

Britanske su vlasti jučer zaplijenile oko 160 milijuna libijskih dinara koji su bili u kontejnerima na brodu koji nije pristao u Tripoliju zbog nereda u tom gradu.

Novac su zaplijenili kad se brod vratio jer su u međuvremenu na snagu stupile sankcije UN-a. Libijski se novac tiskao u Velikoj Britaniji.

Zbog bliskih veza sa sinom libijskog diktatora u četvrtak navečer je odstupio prvi čovjek London School of Economics. Howard Davis je rekao da je ugled LSE bitno narušen zato što je on primio novac od zaklade u vlasti obitelji Gadafi, stoga je odlučio prihvatiti odgovornost. ( Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:15