GADAFIJEV PROTUUDAR

Krv i smrt na ulicama Zawije koju Gadafi želi osvojiti po svaku cijenu

Režim nije ostvario nikakav uspjeh na istoku te stoga sada sve snage stavlja u zaštitu zapada
 AFP

ZAGREB - Gadafi je potvrdio da je, ako ništa drugo, čovjek od riječi. U jednom od svojih televizijskih nastupa nakon izbijanja pobune izjavio je da ne namjerava napustiti Libiju (realno, teško da bi ga itko primio) te da će se boriti do posljednjeg metka. I to je doista ispunio, bez obzira što to znači da njemu odane postrojbe tenkovskim granatama pucaju po gradu i da Libijci ginu - no, u jednom od nastupa je rekao da ga oni toliko vole da bi za njega umrli.

Khamis na čelu

Libija sve više tone u kaos građanskog rata. Naime, elitne vojne snage, kojima je na čelu Gadafijev sin Khamis, napadaju grad Zawiju, jedino ozbiljno uporišite pobunjenika na zapadu zemlje. Borbe traju od petka ujutro, a snage odane Gadafiju su danas ujutro probile crte obrane i ušle u grad oklopnim vozilima i tenkovima te počele nasumice pucati. Pobunjenici su se uspjeli pregrupirati te izbaciti plaćenike i Khamisove borce iz grada, ali teške su borbe nastavljene cijeli dan, uz kratkotrajne prekide.

Psihološka meta

Prema informacijama iz bolnice, u petak je poginulo više od 40 ljudi, a u subotu njih oko 30 (do zaključenja ovog izdanja). Među poginulima je i zapovjednik obrane grada. Zawija postaje psihološki važna meta za Gadafijeve snage jer u svom protuudaru na istoku nisu uspjeli zauzeti važan naftni terminal Bregu. Budući da još uvijek uspješno kontroliraju glavni grad Tripoli (u kojemu živi gotovo trećina Libijaca) - iako su neka predgrađa izuzetno antigadafijevski raspoložena - strateški im je važno osigurati da na zapadu do granice s Tunisom nemaju pobunjeničkih uporišta. Upravo stoga ulažu maksimalne snage na osvajanje Zawije, ne obazirući se na žrtve. Prema posljednjim informacijama, Gadafijeve su snage u krugu od oko četiri kilometra oko grada uspostavile kontrolne točke, a Al-Jazeera je objavila da prema gradu ide više od 30 tenkova.

Rodni grad

Pobunjenici, pak, imaju u planu postupno osvajanje gradova na putu od Bengazija, koji je njihovo ključno uporište (grad u kojemu su već bile izbijale pobune protiv Gadafije koje su gušene u krvi) do Sirte. To je grad pokraj kojega se u beduinskom šatoru rodio sadašnji libijski diktator i koji mu je, kako se dosad činilo, u potunosti odan. No, Al-Jazeera je danas objavila da je u Sirti došlo do unutarplemenskog sukoba jer su neki od vođa odbili sudjelovati u borbama koje su se odvijale u petak. No, ako je to i točno, Sirte ipak ostaje prva velika prepreka na putu prema Tripoliju. Stoga su pobunjenici - koji su novinaru BBC-ja rekli kako bi radije da ih se naziva revolucionari ili mudžahedini (iako bi upravo kao pobunjenici mogli dobiti međunarodnopravni legitimitet) - krenuli u osvajanje gradova na tom putu.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:15