ZMIJE U NJEDRIMA

‘Pobuna je uspjela. Tajna skupina moćnih Rusa sabotira rat, meta je i FSB, a cilj - srušiti Putina‘

Igor Girkin - Strelkov tvrdi da je nakon pobune došlo do preraspodjele moći prema planovima Prigožinovih pokrovitelja iz Kremlja

Jevgenij Prigožin, Vladimir Putin, Igor Girkin, prizori rata u Ukrajini/Ilustracija

 Profimedia

Igor Girkin, koji više voli da ga se zove njegovim ratnim nadimkom Strelkov, ruski ultranacionalist i gorljivi zagovornik rata u Ukrajini, ali i veliki kritičar načina na koji se on vodi, nakon što je upozoravao na opasnost koju predstavlja šef grupe Wagner, Jevgenij Prigožin, uputio je novo upozorenje na prijetnju koja se navodno nadvija nad Vladimira Putina.

Girkin, koji sada djeluje kao jedan od najpoznatijih ruskih vojnih blogera te je u travnju osnovao tzv. Klub gnjevnih domoljuba, na svojem je Telegram kanalu objavio da bi neki članovi najužeg kruga ruskog predsjednika mogli natjerati Putina da prekine rat u Ukrajini kako bi ga svrgnuli.

Girkin, veliki protivnik Jevgenija Prigožina, kojeg je prozivao da sprema državni udar, navodi da je nedavna pobuna Prigožina i njegove plaćeničke skupine, u kojoj su njegove postrojbe zauzele vojne objekte u Rostovu na Donu i krenule u ‘marš na Moskvu‘, zapravo uspjela, što je rezultiralo preraspodjelom moći prema planovima Prigožinovih pokrovitelja, za koje je Girkin sugerira da uključuju prvog zamjenika šefa predsjedničke administracije Sergeja Kirijenka, milijardera i navodnog Putinovog osobnog bankara Jurija Kovalčuka i moćne igrače iz energetskog sektora Arkadija i Borisa Rotenberga, vlasnike Strojgazmontaža, najveće tvrtke za izgradnju plinovoda i elektroenergetskih vodova u Rusiji.

Girkin kaže da je kremaljska struktura moći, uključujući ministra obrane Sergeja Šojgua, guvernera Moskovske oblasti Andreja Vorobjeva i gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanina, nakon pobune grupe Wagner bitno oslabljena. Navodi da članovi onog što on naziva skupinom Ozero Cooperative - ​​što je navodno neka vrsta udruge koja uključuje nekoliko članova njegovog unutarnjeg kruga u Lenjingradskoj oblasti - žele svrgnuti Putina i instalirati jednog od svojih članova, poput Prigožina ili Kirijenka.

Navodna zavjera skupine ‘Ozero Cooperative‘

Girkin tvrdi da "Ozero Cooperative" na prvom mjestu ima za cilj sabotirati ruske vojne operacije, obrambenu industrijsku bazu i kontrolu pozadinskih područja, kako bi Putin bio prisiljen da prekine rat u Ukrajini, odnosno pretrpi poraz u sukobu. Kako navodi think tank Institut za proučavanje rata (ISW), Girkin je upozorio da će članovi "Ozero Cooperative" na meti ponajprije imati Ministarstvo obrane, moćnog jastreba, tajnika Vijeća sigurnosti Nikolaja Patruševa, rusku Federalnu sigurnosnu službu (FSB) i druge strukture izvan kontrole predsjedničke administracije.

Girkinove tvrdnje, kako procjenjuju analitičari ISW-a, vjerojatno su dio njegovih stalnih nastojanja da umanji rusku političku i domaću potporu potencijalnom prekidu vatre u ratu u Ukrajini, no njegovo konkretno spominjanje članova Putinova užeg kruga je vrlo uočljivo.

Girkin je više puta optuživao Prigožina da je dio frakcije koja se zalagala za zamrzavanje situacije na bojištu u Ukrajini, dok je Girkin zagovarao iscrpljujući, dugotrajan rat.

U ovom slučaju posebno u oči upada ime Sergeja Kirijenka, istaknutog dužnosnika Kremlja za pitanja unutarnje politike i okupiranih ukrajinskih područja. Kirijenko se navodno posljednjih godina značajnije pozicionirao u kremaljskoj strukturi moći kako bi proširio svoj politički doseg, što uključuje razvoj obrazovanja, nadzor nad regionalnim izborima, razvoj ruskog internetskog i informacijskog prostora i političke nevladine organizacije.

Kirijenko navodno imao ambiciju naslijediti Putina

Ruski neovisni medij Meduza, pozivajući se na izvore iz predsjedničke administracije, ranije je izvijestio da se Kirijenko pokušava pozicionirati kao mogući Putinov nasljednik. Meduzini izvori ukazivali su na neke Kirijenkove nedostatke, kao što je manjak povezanosti s regionalnim vladama ili tvrtkama kao faktorima koji bi mogli potkopati njegove ambicije i šanse za njihovu realizaciju, ali su također istaknuli da Kirijenko vjerojatno može prevladati te probleme.

image

Sergej Kirijenko

Mikhail Metzel/Tass/Profimedia/Mikhail Metzel/tass/profimedia

Girkin, kako procjenjuju analitičari ISW-a, najvjerojatnije pokušava prikazati Prigožina kao izravnu prijetnju Putinovom režimu kako bi potaknuo oštriju akciju Kremlja protiv Prigožina i obeshrabrio bilo kakve napore da se zamrzne situacija na ukrajinskim bojišnicama. Girkin također možda pokušava diskreditirati Kirijenka i druge navodne Prigožinove pokrovitelje kako bi potkopao bilo kakvu potporu koju bi Prigožin mogao imati među bilo kojim mogućim preostalim istaknutim pokroviteljima.

Girkin se, inače, ‘istaknuo‘ u ratu u ukrajinskoj regiji Donbas 2014. godine kao jedan od glavnih proruskih separatista u Ukrajini te je dogurao do funkcije ‘ministra obrane‘ samoproglašene proruske Donjecke Narodne Republike. Tijekom tog razdoblja, kako su pisali ruski neovisni mediji, izveo je više akcija i poteza kojima je izazvao popriličan kaos koji ni u Kremlju nisu odobravali te je marginaliziran, što je kod njega navodno izazvalo veliko ogorčenje.

Također, ovaj bivši agent ruske obavještajne službe FSB ima i ‘reputaciju‘ terorista - zajedno s još dvojicom bivših suboraca, u studenom prošle godine nizozemski sud ga je proglasio krivim za rušenje malezijskog zrakoplova Boeing 777 na letu MH17 17. srpnja 2014. iz Amsterdama za Kuala Lumpur iznad istočne Ukrajine i ubojstvo 298 osoba u zrakoplovu, za što je dobio doživotnu kaznu zatvora.

Putin: Wagner ne postoji

Inače, mnogo je toga još nejasno u vezi pobune grupe Wagner krajem lipnja. Kako procjenjuju neki zapadni analitičari, taj je događaj razotkrio neslaganje i nestabilnosti unutar ruskih elita, uključujući vojno vodstvo, a Putinovo vlastito vodstvo temelji se na ideji da je on jamac stabilnosti, što je uloga koja je, prema tim procjenama, pobunom bitno poljuljana.

U međuvremenu, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu objavljenom kasno u četvrtak da je plaćenicima iz skupine Wagner ponudio priliku da nastave služiti unutar redovne ruske vojske te im ponudio opcije za budućnost, uključujući ostanak pod njihovim zapovjednikom 16 mjeseci. Putin, kojeg je intervjuirao ruski dnevnik Kommersant, rekao je da je ponudu iznio na sastanku sa 35 boraca i samim Prigožinom krajem prošlog mjeseca u Kremlju, pet dana nakon što je Wagner 24. lipnja pokrenuo neuspješnu pobunu protiv ruske vojne hijerarhije.

"Svi su se mogli okupiti na jednom mjestu i nastaviti svoju službu", citira Kommersant predsjednikove riječi. "I ništa se ne bi promijenilo. Vodila bi ih ista osoba koja im je sve to vrijeme bila pravi zapovjednik".

"Mnogi su tada kimnuli kada sam to rekao", rekao je Putin te dodao da se Prigožin, međutim, s time nije složio. "Prigožin je nakon saslušanja rekao: ‘Ne, dečki se neće složiti s takvom odlukom", citira Kommersant Putinove riječi.

Putin je ruskom mediju rekao kako ne postoji mogućnost da Wagner ostane u sadašnjem obliku. "Wagner ne postoji... Ne postoji zakon o privatnim vojnim organizacijama. On jednostavno ne postoji", kazao je ruski predsjednik, kako je prenio Reuters.

Pobuna je završila tako što je Prigožin odlučio zaustaviti pohod na Moskvu, navodno zahvaljujući pregovorima koje je inicirao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, a Kremlj je pripadnicima grupe Wagner ponudio da se presele u susjednu Bjelorusiju. No, detalji o tom dogovoru i angažmanu još nisu posve jasni, a sam Jevgenij Prigožin od pobune nije viđen u javnosti i njegova sudbina zasad nije poznata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:25