RATOVAO I ZA SRBE

Poznato je gdje je završio uhićeni najžešći ratni huškač, jasno je i zašto ga je Putin dao zatvoriti!

Bivši je agent ruske tajne službe, a ratovao je i na strani bosanskih Srba u BiH

Igor Girkin - Strelkov na sudu

 Vladimir Kurashov/Afp

Ruska policija, u prijepodnevnim satima 21. srpnja, upala je u moskovski stan Igora Girkina, poznatijeg po pseudonimu Strelkov, te ga na ubrzo "odvela u nepoznatom pravcu". To je za moskovski list Komersant kazala supruga bivšeg ministra obrane odmetnute proruske ukrajinske paradržavne tvorevine Donjecka narodna republika (koju je Vladimir Putin krajem prošle godine pripojio Rusiji) Miroslava Reginskaja, koja se tada nije nalazila u stanu. Potom je informaciju potvrdio i Girkinov odvjetnik Aleksandar Molohov.

Prema Miroslavi Reginskoj, njen je suprug pritvoren "prema članku 282. Kaznenog zakona Ruske Federacije koji kažnjava - ekstremizam.

"Od prijatelja sam uspjela doznati da je moj suprug optužen prema članku 282. Kaznenog zakona za ekstremizam", napisala je Reginskaja u poruci na svom statusu na ruskoj društvenoj mreži VKontakte.

Pritvoren prema dojavi bivšeg Wagnerovca?

No, odvjetnik Girkina, pak, za TASS je rekao kako se još "ne zna zbog čega je priveden Girkin -Strelkov" te još ne zna gdje se nalazi, niti je imao, za sada, kontakt s njim. Portal moskovskog dnevnog lista RBK navodi, pozivajući se na svoje izvore u Istražnom komitetu, da je Igor Strelkov pritvoren prema dojavi jednog bivšeg zapovjednika plaćeničke skupine Wagner Jevgenija Prigožina, koju je Putin, nakon neuspjele vojne pobune raspustio.

No, tijekom poslijepodneva je savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova Anton Geraščenko objavio na Twitteru video snimku Girkina na sudu, nakon čega su se pojavile i druge video snimke i fotografije sa suda.

On je zadržan u pritvoru pod optužbom za poticanje na ekstremističke aktivnosti do 18. rujna nakon zahtjeva ruskih tužitelja, javio je RBK, a prenio Sky News.

On je inače u ruskoj javnosti poznat po svojim radikalno nacionalističkim, militarističkim, ratnohuškačkim, ali i antivakserskim stavovima, a u javnosti je često kritizirao "slabo i neučinkovito vođenje rata" od strane ministra obrane Rusije Sergeja Šojgua i šefa ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova, a često je "između redaka" zbog neodlučnosti u ratu kritizirao i samog Vladimira Putina.

image
Alexander Zemlianichenko/Afp

Strelkov-Girkin bio je nezadovoljan sporošću ruske vojske, tražeći radikalniji i bezobzirniji pristup ratu te totalnom ratu "da se pokažu zubi Zapadu". Igor Strelkov je na godišnjicu rata u Ukrajini na društvenim mrežama naveo sve, po njemu, "slabe točke, u provođenju vojne operacije u Ukrajini". No, imao je i zamjerke na Jevgenija Prigožina i njegovu plaćeničku vojsku Wagner, nazivajući ga "čovjekom koji ima background kriminalca i sluge". Time se zamjerilo svim silnicama moći u Rusiji, a očito je Putin odlučio da mu sa svojim kritikama samo smeta i ruši autoritet.

Kako navodi Komersant, Girkin - Strelkov - je u intervjuu ruskoj Nacionalnoj informativnoj službi (Nacionalnaya služba novositej) 23. siječnja 2023 godine izjavio kako ima "izrazito negativan" stav prema ministru obrane Sergeju Šojguu i načelniku Glavnog štaba ruske vojske Valeriju Gerasimovu.

"Vrlo jasno i striktno razdvajam one ljude koji se bore na fronti i one koji govore u njihovo ime. Imam jako negativan stav prema Šojguu i Gerasimovu, ali to se ne odnosi na oružane snage u cjelini ", rekao je u tom razgovoru.

Ratovao u Pridnjestrovlju i na strani bosanskih Srba

Inače, on je u travnju najavio i osnivanje Kluba ljutitih domoljuba (Klub raseržennih patriotov). Prema nekim informacijama, on je čak namjeravao od tog "Kluba" stvoriti nacionalističku stranku, s kojom bi izašao na izbore, navodno, kao oporba Putinovim prorežimskim strankama.

image
Vladimir Kurashov/Afp

Zanimljivo, unatoč svojoj velikoj "borbenosti" i radikalizmu, Strelkov - Girkin nije "izravni" sudionik agresije na Ukrajinu. On se potužio da je odmah po izbijanju rata otišao u Donjeck da se javi kao dragovoljac (mada je jedno vrijeme, kako smo rekli, bio tamošnji ministar obrane), ali ga nisu uzeli, kako je kazao, "zbog pritiska iz Moskve". Girkin je zadojen vojnom poviješću, ali i desnim ekstremnim političkim idejama.

Igor Girkin - Strelkov bivši je agent ruske tajne službe FSB-a, ali i ruske vojnoobavještajne službe GRU. Borio se na strani proruskih separatista u Moldovi, u Pridnjestrovlju početkom 90-ih godina 20. stoljeća, a ratovao je i na strani bosanskih Srba u BIH, kod Višegrada i Priboja, a nakon povrataka u Rusiju objavio je i knjigu sjećanja "Bosanski dnevnik". Nakon "bosanske avanture" aktivirao se u ruskoj vojsci.

Od travnja 2014. zapovijeda proruskim borbenim jedinicama u istočnoj Ukrajini.Krajem 2022 godine nizozemski sud osudio ga je na doživotni zatvor, zbog umiješanosti u rušenje malezijskog putničkog zrakoplova iznad Donjecka 2014 godine, kada je poginulo 289 putnika i članova posade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:47