PREBACUJU FOKUS

Pentagon provodi enormno restrukturiranje, insajderi upozoravaju: ‘Svi znamo što to znači!‘

Operacija velikih razmjera...

Pentagon

 -/Shutterstock Editorial/Profimedia/-/shutterstock Editorial/profimedia

Američka vojska smanjuje veličinu svojih snaga za oko 24 tisuće radnih mjesta ili gotovo pet posto, kao dio restrukturiranja kako bi bili sposobniji za borbu u sljedećem velikom ratu. Istovremeno se bore s nedostatkom novačenja, što je stvorilo manjak vojnika za popunjavanje svih radnih mjesta, prenosi Associated Press.

Smanjenja će se uglavnom odnositi na već prazna radna mjesta, a ne stvarne vojnike, uključujući pozicije stvorene tijekom ratova u Iraku i Afganistanu, koje im više nisu toliko potrebne.

image

Američka vojska tijekom vježbe Immediate Response 21

Ivana Nobilo/Cropix

Istovremeno planiraju dodati oko 7500 vojnika na drugim područjima - uključujući protuzračnu obranu, jedinice za borbu protiv bespilotnih letjelica i pet novih jedinica s kibernetičkim i obavještajnim sposobnostima.

Prema vojnim dokumentima, služba je "značajno prestrukturirana" i nema dovoljno vojnika za popunjavanje postojećih jedinica. Rezovi se, navode, odnose na "prostore", a ne "lica" i vojska neće tražiti od vojnika da ju napuste.

Odluka odražava činjenicu da američka vojska godinama nije bila u stanju popuniti tisuće praznih radnih mjesta. Dok kopnena vojska, kako je trenutno ustrojena, može imati do 494 tisuće vojnika, ukupan broj aktivnih vojnika trenutno je oko 445 tisuća. Prema novom planu, cilj je dovesti dovoljno vojnika u sljedećih pet godina da dosegnu razinu od 470 tisuća zaposlenih.

image

Američka vojska tijekom vježbe Immediate Response 21

Ivana Nobilo/Cropix

Remont počinje nakon dva desetljeća rata u Iraku i Afganistanu, koji je prisilio vojsku da se brzo i dramatično proširi kako bi popunila brigade poslane na bojište. To je uključivalo veliku misiju u borbi protiv al-Qaide, Talibana i grupe Islamska država.

S vremenom se fokus vojske prebacio na natjecanje s protivnicima kao što su Kina i Rusija uz prijetnje iz Irana i Sjeverne Koreje. Rat u Ukrajini pokazao je potrebu za većim naglaskom na sustave protuzračne obrane i visokotehnološke sposobnosti za borbu protiv bespilotnih letjelica.

Vojni čelnici rekli su da su pažljivo pregledali sve specijalitete službe u potrazi za mjestima koja se mogu ponovno organizirati i istraživali napore da se vojska modernizira s novim visokotehnološkim oružjem, kako bi odredili gdje bi se trebale usredotočiti dodatne snage.

Prema trenutnom planu, vojska će ukinuti oko 10 tisuća mjesta za inženjere i slične poslove koji su bili vezani za prethodne misije. Dodatnih 2700 rezova doći će iz postrojbi koje se ne raspoređuju često, a još 6500 mjesta će smanjiti na lokacijama za obuku.

Također će biti ukinuto oko 10 tisuća mjesta iz timova brigade Stryker, pješačke brigade i brigada za pomoć snagama sigurnosti, koje se koriste za obuku stranih snaga.

image

Američka vojska tijekom vježbe Immediate Response 21

Ivana Nobilo/Cropix

Ove promjene predstavljaju značajan pomak za vojsku, kako bi se pripremila za operacije velikih razmjera protiv sofisticiranijih neprijatelja. Također naglašavaju velike izazove novačenja s kojima se sve vojne službe suočavaju.

U posljednjoj fiskalnoj godini, koja je završila 30. rujna - mornarica, kopnena vojska i zračne snage nisu uspjele ispuniti svoje ciljeve novačenja, dok su marinci i svemirske snage ispunili svoje ciljeve. U vojsku se uključilo nešto više od 50 tisuća novaka, što je znatno ispod javno navedenog "cilja" od 65 tisuća.

Prethodne fiskalne godine, vojska je također promašila svoj cilj novačenja za 15 tisuća, iako je sveukupni cilj tada bio 60 tisuća. Zbog toga su prošle jeseni pokrenuli sveobuhvatnu reviziju zapošljavanja, kako bi se više usredotočili na mlade ljude koji su proveli neko vrijeme na fakultetu ili su u potrazi za poslom na početku karijere.

Formiraju i nove profesionalne snage za regrutaciju, umjesto da se oslanjaju na vojnike koji su nasumično dodijeljeni zadatku. U raspravi o prethodnim promjenama, ministrica vojske Christine Wormuth priznala je da od 2014. godine nisu ispunili svoj godišnji cilj za broj novih ugovora o zapošljavanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:40