RAZLOG ZA BRIGU

Pentagon hitno mijenja strategiju koju uvježbava desetljećima: ‘Da nisam vidio da ga koristite, to je sigurna smrt!‘

Lekcije iz ukrajinskog rata s obje sukobljene strane uobličit će sljedeću američku Strategiju nacionalne obrane

Pripadnik tajne službe u ispraćaju Marine One-a, službenog helikoptera Joe Bidena

 Samuel Corum - Pool Via Cnp/Instar Images/Profimedia/Samuel Corum - Pool Via Cnp/instar Images/profimedia

Američka vojska upravo provodi sveobuhvatnu reviziju svog pristupa vođenju rata jer praktički sasvim napušta protupobunjeničke taktike koje su bile glavna nit vodilja u ratovima u Iraku i Afganistanu. Fokus se sada pomiče na pripreme za još veće sukobe protiv značajno sofisticiranijih protivnika kao što su Rusija i Kina.

Posljedica je to rata u Ukrajini koji ovih dana ulazi u treću godinu i koji je natjerao Pentagon da prepozna i primijeni značajne promjene u dinamici bojišta, izvještava Washington Post. Ultraprecizno naoružanje, flote bespilotnih letjelica i digitalni nadzor dosežu neprijatelje daleko od linije bojišnice i predstavljaju golem rizik za vojnike gdje god se nalaze.

Dužnosnici Pentagona otkrivaju za Washington Post kako rat u Ukrajini služi kao istraživačka prilika za američke vojne planere koji izrađuju strateške okvire za budućnost. Klasificirana jednogodišnja studija, koja analizira lekcije iz ukrajinskog rata s obje sukobljene strane, uobličit će sljedeću Strategiju nacionalne obrane, sveobuhvatni dokument koji bi trebao kristalizirati glavne prioritete Pentagona.

Dvadeset časnika, koji su predvodili ovaj projekt, istraživalo je pet ključnih područja: kopnene manevre, zračnu moć, informacijsko ratovanje, održavanje i obavljanje trupa te dalekometno topništvo.

"Uronili smo ih u ovaj konflikt kako bismo bili sigurni da razumiju sve implikacije za vođenje budućih ratova", rekao je visoki dužnosnik Pentagona za WP.

Stacie Pettyjohn, direktorica obrambenog programa u think tanku Centar za novu američku sigurnost, primjećuje da je rat u Ukrajini doveo u pitanje dosadašnje temeljne pretpostavke. Naime, sukob se pretvorio u usporeni rat trošenja kapaciteta, u kojem obje strane pokušavaju izmoriti i potrošiti resurse neprijatelja. To je model koji se smatrao prevladanim.

Nadalje, u pitanje su dovedena i vjerovanja da je za američku pobjedu najvažnije imati obilje skupog i preciznog dalekometnog naoružanja, smatra Pettyjohn. GPS-om opremljeno oružje dostavljeno Ukrajini pokazalo se ranjivim na elektronsko ometanje.

Ukrajinci su se brzo prilagodili tako što su uparili starije nenavođene projektile sa senzorima i dronovima koji se mogu koristiti da uoče mete i navode topništvo do njih. Američki zapovjednici to su itekako zamijetili.

Rat u Ukrajini zorno je demonstrirao da sve što američke snage rade na terenu - od planiranja misija i patroliranja pa sve do tehnologije koja omogućava praktički svaku vojnu misiju - mora biti preispitano.

U centrima za obuku kao što je Nacionalni centar za obuku u Fort Irwinu vojnici ponovno razmatraju osnove poput prikrivanja, shvaćajući ranjivost elektroničke opreme. Područje za obuku, vojnicima poznato kao "The Box", dio je pustinje Mojave u Kaliforniji i jedan je od dva poligona u SAD-u gdje trupe usavršavaju taktike ratovanja.

U prošlim je godinama poligon bio napravljen tako da imitira sve ono na što bi američki vojnici mogli naići u Iraku ili Afganistanu. No, sada linije rovova presijecaju pozicije, i to u cik-cak linijama, kako bi kopirali ukrajinske bojišnice.

Dok vojnici vode simulirane bitke, general Curtis Taylor objašnjava koliko je Ukrajina imala golem transformacijski učinak na sve što američka vojska misli i radi.

"Rusko topništvo učinilo je manevre vrlo teškima, a zapovjedne baze mjestima u kojima se ne može preživjeti", rekao je general.

Zapovjednici neprestano upozoravaju vojnike da je sva elektronička oprema potencijalna meta. Vojnici imaju naredbu da ni slučajno ne koriste mobilne telefone na poligonu i promatrači nose ručne detektore kojima otkrivaju sve zabranjene predmete.

General Taylor odlučan je u namjeri da iskorijeni korištenje telefona. Uspoređuje ih s pušenjem cigareta na prvoj liniji u Drugom svjetskom ratu kada su neprijatelji tragali za narančastim plamičcima kako bi pronašli metu.

"Mislim da je naša ovisnost o mobitelima jednako opasna. To su današnje cigarete u rovovima", smatra Taylor.

Nadahnuta lekcijama iz Ukrajine, vojska eksperimentira ispuštanjem streljiva s bespilotnih letjelica i preispituje platforme bespilotnih letjelica za nadzor, a riječ je o taktici koju koristi Islamska država.

"Učimo s bojnog polja - posebno u Ukrajini - da se zračno izviđanje iz temelja promijenilo", rekao je načelnik stožera kopnene vojske, general Randy George, za Washington Post.

SAD-u su posebno zanimljivi novi načini za otkrivanje bespilotnih letjelica koje su koristili Ukrajinci. Korištenje inovativnih rješenja u Ukrajini, poput mreža pametnih telefona za otkrivanje dronova, potaknulo je Pentagon da istraži slične pristupe. Mreža se sastoji od tisuću pametnih telefona s pričvršćenim mikrofonima koji mogu detektirati jedinstveni zvuk približavanja drona te poslati informaciju vojnicima protuzračne obrane koji mogu djelovati.

Brzina promjena vidljiva je u raznim centrima za obuku, s naglaskom na važnost fizičke i digitalne kamuflaže. Međutim, promatrači primjećuju da bi se, usprkos inovacijama, na bojnom polju Pentagon mogao suočiti s izazovima.

Naslijeđe ratova nakon 11. rujna još uvijek utječe na vojne vođe. Snage SAD-a pod prijetnjom su na Bliskom istoku jer su tamošnje postrojbe raspoređene u istim bazama kao i njihovi prethodnici iz ratova u Iraku i Afganistanu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:28