UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Pentagon otkrio intrigantan detalj: ‘Ukrajincima su isporučeni borbeni avioni, ali nisu naši!‘

Ključne događaje 55. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu

Ukrajinski pilot u kokpitu borbenog aviona; dim se diže iznad postrojenja Azovstal u Mariupolju; isječak iz videa koji navodno pokazuje borca postrojbe Azov koji gađa rusko vozilo u Mariupolju

 Profimedia/Afp

Ključni događaji:

- Uživo pratimo 55. dan ruske invazije na Ukrajinu

- Rusi su ukrajinskim borcima u tvorničkom kompleksu Azovstal u Mariupolju dali novi rok za predaju - do srijede u 14 sati po moskovskom vremenu

- SAD i Velika Britanija poslat će još artiljerijskog naoružanja u Ukrajinu. Teško naoružanje poslat će i Belgija, Nizozemska i Kanada, a nove pošiljke oružja Kijevu obećao je i njemački kancelar Scholz

- Pentagon je potvrdio i da je Ukrajina dobila dodatne "zrakoplove i dijelove za zrakoplove"

- Rusi su zauzeli grad Kreminu na istoku Ukrajine

- Ubijen je Mihail Kiščik, zapovjednik jednog od bataljuna proruskih separatista na istoku Ukrajine

- SAD procjenjuje da je Rusija na '75 posto inicijalne borbene snage koju su skupili prije početka invazije'

- Zelenski se obratio naciji: Počela je bitka za Donbas

image

Prizor iz Mariupolja

Sergei Bobylev/Tass/Profimedia


NOVO 6.30 - "Živimo možda svoje posljednje dane, pa i sate", rekao je zapovjednik ukrajinskih vojnika koji su pod ruskom opsadom u Mariupolju, pozivajući međunarodnu zajednicu da ih "izvuče" iz okruženog grada, u poruci objavljenoj u srijedu na Facebooku.

"Neprijatelj je deset puta brojniji od nas", rekao je Serhij Volina iz 36. mornaričke brigade ukopane u željezari Azovstalj u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine.

"Pozivamo i usrdno molimo sve svjetske čelnike da nam pomognu. Tražimo da nas izvuku i odvedu na teritorij trećih zemalja", dodao je.


0:30 - Britanska povjesničarka Catherine Merridale je stručnjakinja za Rusiju. Napisala je cijenjenu knjigu o "500 godina vladavine i moći u Kremlju, od Ivana Groznog do Vladimira Putina". Što ona misli o aktualnom vladaru Kremlja u kontekstu njegovih prethodnika možete pročitati OVDJE.


23:40 - Vrijeme je, kako bi vojni zapovjednici kroz povijest vjerojatno i potvrdili, vojnikov neprijatelj jer kad vodiš rat, vremena nikad nema dosta. Bitka za Donbas vjerojatno će ovisiti o toj uzrečici i mogla bi pogodovati Ukrajincima, navodi u svojoj analizi Dominic Nicholls, obrambeni i sigurnosni urednik britanskog lista The Telegraph. Više pročitajte OVDJE.


23:34 - Na pitanje novinara hoće li uskoro posjetiti Kijev, američki predsjednik Joe Biden poručio je da je"mnogo puta bio u Ukrajini, ali da nije siguran hoće li sada otići u Kijev", piše Guardian.

Podsjetimo, Bidena je u Kijev pozvao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski:

- On je vođa SAD-a i zato mislim da bi trebao doći u Kijev. Naravno, to ovisi o sigurnosnoj situaciji, kazao je Zelenski.


23:15 - Bidenova administracija ovog će tjedna objaviti da šalje novi veliki paket naoružanja Ukrajini, reklo je pet američkih dužnosnika upoznatih s tim prijedlogom za NBC News.

Najnoviji paket oružja bit će težak otprilike kao i paket najavljen prošlog tjedna (a iz kojeg oružje navodno već ide za Ukrajinu), a koji je bio vrijedan oko 800 milijuna dolara.

S najnovijim paketom oružja američka pomoć Ukrajini od početka invazije popet će se na oko 3,3 milijarde dolara (uračunata je samo pomoć u oružju, op.a.)


22:35 - U znaku da se doista mijenja pristup Zapada prema naoružavanju Ukrajine pokazuje i činjenica da se Kijevu šalje, ili se razmatra slanje, teškog naoružanja, što nije bio slučaj još do prije nekoliko tjedana.

Tako će Sjedinjene Države i Kanada poslati Ukrajini više topničkog oružja, Belgija i Nizozemska planiraju joj isporučiti još teškog naoružanja, a Velika Britanija traži načine da je opremi protubrodskim projektilima u jeku nove ruske ofenzive na ukrajinskom istoku.


22:15 - Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da Ukrajina trenutno ima "više operativnih borbenih letjelica nego što ih je imala prije dva tjedna".

- Bez da idem u detalje u to što druge zemlje šalju Ukrajini, mogu reći da su dobili dodatne "platforme" i dijelove pomoću kojih mogu povećati veličinu svoje flote.

Zamoljen da pojasni što misli pod "platforme", Kirby je rekao da se radi o dodatnim zrakoplovima.

- Ukrajinci su dobili dodatne zrakoplove i dijelove za zrakoplove, zaključio je Kirby, a prenosi C-Span.


22:05 - Ruske snage tuku Azovstal bombama za razaranje bunkera, objavio je u utorak ukrajinski dužnosnik o uporištu u Mariupolju koji bi mogao pasti idućih dana.


21:45 - U srijedu do 14 sati će na području oko postrojenja Azovstal u Mariupolju na snazi biti prekid vatre, objavila je ruska državna agencija RIA pozivajući se na ruske vojne dužnosnike.

Rusi su "ukrajinskim borcima i stranim plaćenicima" predložili da do 14 sati po moskovskom vremenu u srijedu prekinu borbena djelovanja i polože oružje. Zauzvrat im garantiraju da će preživjeti. Rusi naglašavaju da ponudu daju iz "čisto humanih ponuda".

Čini se da je riječ o novom ruskom "ultimatumu" ukrajinskim borcima nakon što dva nedavna takva poziva Ukrajincima nisu imala efekta.

Podsjetimo, Azovstal je tvornički kompleks u kojem su smješteni posljednji ukrajinski borci koji odlijevaju napadima ruskih snaga. Osim boraca, u Azovstalu se navodno nalazi i oko 1000 civila, a Rusi tvrde da je 120 njih pobjeglo u utorak preko "humanitarnog koridora".


21:20 - Gradske vlasti u Harkivu poručile su da je u današnjim napadima ruskih snaga na grad ubijeno najmanje sedam osoba, prenose zapadni mediji.


21:13 - Prije invazije u Kramatorsku je živjelo oko 150.000 ljudi, no dobar dio njih je pobjegao pa sve, uključujući i željeznički kolodvor, trenutno nalikuje na grad duhova. Ukrajinski vojnici drže snažno utvrđene položaje i Kramatorsk se smatra prvom velikom preprekom za Putinovu vojsku.

- Upravo će ovuda prvi tenkovi morati proći prije sveobuhvatnog udara na ostatak istoka Ukrajine. Doživi li Putin ovdje neuspjeh, onda će se i čitav njegov rat pretvoriti u veliki fijasko, ocjenjuje Bildov novinar Björn Stritzel. Više pročitajte OVDJE.


20:46 - Njemački kancelar Olaf Scholz obećao je u utorak Ukrajini da će Berlin financirati izravne isporuke oružja iz njemačke industrije.

- Zatražili smo od njemačke industrije oružja da nam kaže koji materijal može isporučiti u bliskoj budućnosti, rekao je Scholz, dodajući da Berlin koordinira s Kijevom o ukrajinskim potrebama te da će osigurati potrebna sredstva.

Među oružjem koje bi se moglo isporučiti naveo je protutenkovsko oružje, opremu za protuzračnu obranu, streljivo, "ono što se može koristiti u topničkom napadu". Više pročitajte OVDJE.


20:37 - Sjedinjene Države očekuju da Srbija svoju politiku prema Rusiji prilagodi politici Europske unije, poručili su u utorak američki senatori nakon razgovora sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Zajedničko obraćanje medijima je izostalo, ali su američki senatori Odbora za vanjske poslove na tiskovnoj konferenciji istaknuli da svojim posjetom naglašavaju važnost zapadnog Balkana za SAD, poglavito "u ovo vrijeme koje je kritično za europsku povijest".

„Razumijemo da Srbija i Rusija imaju kompleksnu povijest, ali se nadamo da ćemo sa Srbijom nastaviti raditi kako bismo Rusiji uputili jasnu poruku“, rekao je novinarima u Veleposlanstvu Sjedinjenih Država senator Chris Murphy nakon sastanka izaslanstva s Vučićem. Više pročitajte OVDJE.


20:20 - Američki predsjednik Joe Biden je u New Hampshireu na pitanja novinara potvrdio kako SAD planira Ukrajini poslati još artiljerijskog naoružanja, nakon što su se Amerikanci prošlog tjedna već obvezali poslati 18 haubica.

Zanimljivo, gotovo u isto vrijeme je i britanski premijer Boris Johnson poručio da se rat u Ukrajini pretvorio u "artiljerijski sukob", zbog čega će i Ujedinjeno Kraljevstvo poslati artiljerijsko naoružanje Ukrajini.


20:08 - Ruska strateška promjena plana agresije, "specijalne operacije", kako ju zovu u Moskvi, dovela je i do promjene strukture vojne pomoći koja Kijevu stiže sa Zapada, piše naš Željko Trkanjec. Osim što je u tekstu pobrojao što je sve točno od naoružanja u Ukrajinu stiglo zadnjih tjedana, primijetio je i nimalo beznačajan obrat u američkoj politici prema ratu u Ukrajini. Više pročitajte OVDJE.


20:00 - Kapetan krstarice Moskva, potonulog vodećeg, zapovjednog broda ruske Crnomorske flote, možda je svoje plovilo napustio prerano, ukazuju stručnjaci nakon što su se u ponedjeljak pojavile nove fotografije oštećenog broda. Više pročitajte OVDJE.


19:50 - Od petka 15. travnja do danas – utorka 19. travnja, ukupno 55. dana velike ruske invazije na Ukrajinu – može se govoriti o početku ruskih napadnih operacija po čitavoj dužini crta fronte na istoku i jugoistoku Ukrajine.

Pritom valja istaknuti i da se nazire i datum do kojeg Rusi žele 'riješiti' opsadu Mariupolja, piše Igor Tabak u najnovijoj vojnoj analizi koju možete pročitati OVDJE.


19:40 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u utorak na uspostavu četverodnevnog humanitarnog prekida vatre u prigodi pravoslavnog Uskrsa kako bi se omogućila sigurna evakuacija civila iz zona sukoba u Ukrajini i dostava humanitarne pomoći u teško pogođena područja.

Guterres je rekao da UN dostavlja detaljne planove stranama i da su spremni poslati konvoje humanitarne pomoći u Mariupolj, Herson, Doneck i Luhansk počevši od Velikog četvrtka pa sve do nedjelje, pravoslavnog Uskrsa, koji slavi većina Ukrajinaca i Rusa.

- Humanitarne potrebe su strašne. Ljudi nemaju hrane, vode, zaliha za liječenje bolesnih ili ranjenih ili jednostavno za svakodnevni život, rekao je Guterres novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku.


19:00 - Rusija je na frontu u Donbas poslala i do 20.000 plaćenika iz Sirije, Libije i drugih država, tvrdi jedan europski dužnosnik, a prenosi Guardian.

Isti dužnosnik kaže da su ti borci u bitku poslani bez oklopnih vozila i težeg naoružanja, a dodao je da je plaćenike regrutirala notorna ruska Wagner grupa, čiji je glavni organizator nedavno navodno i sam viđen u Donbasu.

- Vidjeli smo da su u Donbas došli plaćenici iz Sirije i Libije i njih se koristi kao pješaštvo protiv ukrajinskih snaga. Nemaju nikakvih vozila, niti bilo kakve teže opreme ili naoružanja, rekao je neimenovani europski dužnosnik.


18:55 - Američki predsjednik Joe Biden konzultirao se u utorak s američkim saveznicima o najnovijem tijeku ruske invazije u Ukrajini, objavila je Bijela kuća.

Svrha poziva bila je "rasprava o našoj kontinuiranoj podršci Ukrajini i naporima da se Rusiju privede odgovornosti u sklopu naše bliske koordinacije", priopćila je Bijela kuća. Više pročitajte OVDJE.


18:30 - Neimenovani američki dužnosnik za CNN je poručio da SAD smatra kako je Rusija sada na "oko 75 posto snaga koje su inicijalno skupili prije pokretanja invazije 24 veljače:

- Govorimo o svim granama i rodovima vojske - pješaštvu, artiljeriji, avijaciji, balističkim i krstarećim projektilima... Kada sve to dodamo, naš je zaključak da su Rusi na 75 svoje inicijalne borbene snage.


18:10 - Proruske snage započele su veliki napad na područje metalurškog postrojenja Azovstal, poručio je glasnogovornik postrojbi takozvane Donjecke Narodne Republike (DNR), Eduard Basurin.

Basurin je poručio da trupe koje jurišaju na Azovstal imaju potporu ruske artiljerije, ali i zračnih snaga.

Prema informacijama iz Mariupolja Azovstal je doista pod teškim artiljerijskim napadom.

Pretpostavlja se da je u Azovstalu još nekoliko tisuća Ukrajinaca, ali ne samo postrojbi, nego i civila.


17:50 - Rusija je u utorak objavila da je prestala sufinancirati Ured visokog predstavnika u BiH (OHR), jer njemačkog političara Christiana Schmidta ne smatra legalno izabranim na tu dužnost

Moskva je prošle godine odbila u Vijeću sigurnosti UN-a glasati za imenovanje Schmidta, pa je postavljen samo glasovima država-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC), mehanizma koji podupire rad OHR-a.

Rusija je nezadovoljna i zbog toga što je redovito ostajala usamljena glasujući protiv zaključaka i preporuka Upravnog odbora. Njezin je predstavnik uvijek glasao protiv zaključaka u kojima bi to tijelo osuđivalo separatističku politiku vlasti Republike Srpske.


17:43 - Ubijen je Mihail Kiščik, zapovjednik jednog od bataljuna proruskih separatista na istoku Ukrajine, javlja BBC. Poznat je pod nadimkom "Miša Čečen", Kiščik je ubijen tijekom početka velike ruske ofenzive u Donbasu.

Vijest o njegovoj smrt potvrdio je i premijer samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR), Sergej Kozlov.

- Tužne vijesti s fronte, umro je patriot LNR-a, potpukovnik Mihail Kiščik, napisao je Kozlov na društvenim mrežama. Kozlov je dodao i da su "Kiščika i njegove drugove" opkolile Ukrajine snage kod Kremine te su se "borili do zadnjeg čovjeka".

Kiščik se u Ukrajini borio od 2014. godine, a od početka sukoba u Donbasu za njega i ljude po njegovim zapovjedništvom kolale su glasine da su sukobe i rat iskoristili, prije svega, za pljačku.


17:27 - Rusija je u utorak objavila da protjeruje diplomate iz Belgije, Nizozemske i Austrije, u znak odmazde za slične mjere koje su nedavno poduzele te zemlje zbog ruske ofenzive u Ukrajini.

Rusija protjeruje još neodređeni broj belgijskih diplomata jer je Belgija protjerala 21 ruskog diplomata, a otići će morati i 15 nizozemskih diplomata te četvero austrijskih, po ruskom ministarstvu vanjskih poslova.

Belgijski i nizozemski diplomati morat će napustiti Rusiju u roku od dva tjedna, a austrijski do 24. travnja, priopćilo je ministarstvo.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra u priopćenju je izrazio žaljenje zbog te odluke. "Vidjet ćemo sada kakve su posljedice zbog toga što toliko kolega mora napustiti Moskvu i Sankt Peterburg".

Zadnjih tjedana više europskih zemalja, među kojima Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska, protjerale su desetke ruskih diplomata.

U nekim slučajevima zbog rata u Ukrajini, a u drugima zbog špijunaže. Moskva je obećala uzvratiti na svaku od tih mjera.


17:25 - Rat u Ukrajini i sankcije Rusiji znatno su pogoršali izglede za svjetsko gospodarstvo, koje se još nije oporavilo od koronakrize, upozorio je u utorak Međunarodni monetarni fond, snizivši prognoze rasta i upozorivši na prijetnju inflacije i dubokih podjela.

Svjetsko gospodarstvo porast će ove godine 3,6 posto, prognozirao je MMF u redovnom proljetnom izvješću, snizivši zimsku procjenu za 0,8 postotnih bodova. Više pročitajte OVDJE.


16:58 - Bivši ruski predsjednik i zamjenik šefa Ruskog vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev poručio je da Moskva mora biti pripravna na moguću "agresiju" od strane NATO-a, piše TASS.

- Ojačavanje vojne prisutnosti na vanjskim granicama NATO-a sada moramo shvatiti jako ozbiljno, rekao je Medvedev.


16:50 - Ukrajinci su potvrdili da su Rusi zauzeli grad Kreminu, koji se nalazi nekih 50-tak kilometara od Kramatorska.

- Kremina je pod kontrolom 'orka', rekao je Serhij Haidai, šef regionalne vojne administracije u Lugansku. Haidai pod "orci" misli na Ruse, za koje Ukrajinci nerijetko koriste ovaj pogrdan naziv kao referencu na čudovišne borce iz "Gospodara prstenova" J.R.R. Tolkiena.

Haidai je dodao da su se ukrajinske postrojbe povukle iz grada i zauzele nove pozicije izvan grada.


16:34 - Jutros je počela velika ruska ofenziva na Azovstal, metalurško postrojenje u kojem se brane preostali ukrajinski borci Mariupolja. To je posljednji dio Mariupolja koji Rusi još nisu zauzeli. Kako se Ukrajinci misle obraniti, koliko mogu izdržati i kakvu taktiku za slamanje ukrajinskog otpora u Mariupolju spremaju Rusi, možete pročitati u tekstu Snježane Pavić. Više pročitajte OVDJE.


16:30 - Izvor koji je bio na palubi Moskve 2012. godine opisao je prilično sumornu sliku brodskih protupožarnih kapaciteta i mogućnost sprečavanja katastrofe, rekavši da "postoje temeljne pogreške u sigurnosnim sustavima" i da su "sve osim jedne pumpe bile smještene u glavnim prostorima s motorima", objavio je na svom Twitteru ugledni vojni analitičar Tom Cooper, koji je dao i mogući prikaz događanja na palubi ruskog broda netom prije potonuća.

Koliko je neadekvatni pristup sigurnosti na brodu igrao ulogu u potonuću Moskve i što se na krastarici vjerojatno događalo nakon što ju je pogodio prvi ukrajinski projektil, pisao je naš Ilija Matanović čiji tekst možete pronaći OVDJE.


16:25 - Ruski predsjednik danas je u vladinoj rezidenciji izvan Moskve primio armenskog premijera Nikola Pašinjana, javlja Sky News.

Armenci očekuju da će jedna od tema sastanka biti i potencijalno sklapanje mirovnog sporazuma između Armenije i Azerbajdžana, koji su 2020. (opet) zaratili oko regije Nagorno Karabah.

Pašinjan je tako uz bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka i austrijskog kancelara Karla Nehammera jedan od rijetkih stranih lidera koji je posjetio Putina otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu 24. veljače ove godine.


16:10 - Španjolski premijer Pedro Sanchez u narednim će danima otputovati u Kijev, rekao je glasnogovornik španjolske vlade. Zbog sigurnosnih razloga detalji planiranog puta nisu objavljeni.


15:38 - Pojavile su se snimke koje pokazuju posljedice teškog granatiranja u stambenoj četvrti Saltivka u Harkivu.

U videu koji je podijelio dopisnik njemačkog Bilda vide se ruševine razbacane po pustim ulicama dok se u pozadini čuje granatiranje.

Ranije danas, regionalni guverner Harkiva, Oleh Sinehubov, rekao je da su najmanje tri osobe ubijene, a 16 ranjeno nakon granatiranja u regiji.


15:18 - Britanski premijer Boris Johnson izvijestio je svoje ministre u vladi o najnovijoj situaciji u Ukrajini, rekavši da je Vladimir Putin "bijesan zbog poraza, ali odlučan da ostvari neku vrstu pobjede bez obzira na ljudsku cijenu ”, te da će

Viši savjetnik za nacionalnu sigurnost također je rekao vladi da će se Putin usredotočiti na regiju Donbasa i da će "sljedeća faza rata vjerojatno biti iscrpljujući sukob koji bi mogao trajati nekoliko mjeseci", kao i da će Rusija "željeti iskoristiti svoju prednost u broju vojnika, ali je Ukrajina već pokazala da je malo vjerojatno da će to biti odlučujuće samo po sebi".

Nastavljena su izvješća o lošem moralu nekih ruskih vojnika koji napuštaju jedinice odbijajući se boriti.


15:02 - Ukrajini je poslano 76 ukrajinskih ratnih zarobljenika u dosad petoj razmjeni s Rusijom, potvrdila je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

Rekla je da je Rusija tijekom razmjene Ukrajini predala 60 vojnika i 16 civila te da je razmjena uključivala 10 ukrajinskih časnika.


14:58 - Gradonačelnik Harkiva Igor Terehov rekao je da ruske snage od nedjelje "neprekidno bombardiraju civilne četvrti' u drugom po veličini ukrajinskom gradu.

'Neprijatelj gađa civile, mnogo ljudi je ranjeno, a neki su nažalost mrtvi. U proteklih dan i pol imali smo 15 poginulih i više od 50 ranjenih. Tih 15 ubijeno je u samo jednom napadu', kazao je za CNN.


14:42 - Američki dužnosnici tvrde da Rusija sada ima 76 borbenih skupina na istoku, dodajući 11 tom području posljednjih dana, koje se sastoje od 700 do 900 vojnika plus vojna oprema.

To znači da se u Donbasu nalazi oko 70.000 ruskih vojnika, prema ukrajinskim procjenama.

Ruska stručnjakinja za sigurnosnu politiku dr. Aglaja Snetkov ističe kako se smatra da postoje još 22 borbene skupine oko razorenog Mariupolja.


13:50 - Novinska agencija Interfax citirala je danas ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova koji je na pitanje razmišlja li Rusija o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini odgovorio 'samo konvencionalno oružje'.

Međutim, državna novinska agencija RIA predstavila je potpuniju verziju komentara koja čini važnu razliku.

'U ovoj fazi razmatramo opciju konvencionalnog oružja', rekao je, prenosi RIA.

Pozivanje na termin 'u ovoj fazi' može neke navesti na zaključak da su njegove primjedbe bile osmišljene kao upozorenje, a ne kao uvjeravanje.


13:37 - Ruski predsjednik Vladimir Putin dodijelio je počasnu titulu 64. zasebnoj motoriziranoj brigadi 35. sveruske armije optuženoj za masovna ubojstva u ukrajinskom gradu Buča, prenosi AFP.

Predsjedničkim dekretom koji je potpisao Putin priznaje se svim pripadnicima brigade njihovo 'masovno herojstvo, upornost i hrabrost'.

Scene iz Buče ranije ovog mjeseca izazvale su globalan bijes, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski opisao ih je kao 'genocid'.

Rusija je odbacila takve optužbe i kazala da su žrtve rezultat 'očiglednih provokacija ukrajinskih radikala'.


13:33 - Ukrajina je objavila svoje najnovije ažuriranje o broju gubitaka koje je Rusija pretrpjela od početka rata 24. veljače - tvrdi se da je 20.800 ruskih vojnika ubijeno i da su uništena 2063 oklopna vozila.

Ove tvrdnje nisu provjerene neovisno.

Prošlog mjeseca ruska je vojska tvrdila da je 1351 njezin vojnik poginuo i da ih je 3825 ranjeno u ratu u Ukrajini.


13:01 - Čelnik Čečenije i saveznik Vladimira Putina Ramzan Kadirov rekao je u audio poruci na svom Telegram kanalu da će ruske snage danas u potpunosti preuzeti metaluršku tvornicu Azovstal u Mariupolju, prenosi Reuters.

'Danas ćemo uz pomoć Svevišnjeg ... u potpunosti preuzeti Azovstal', čuje se kako govori.

Rusija je ranije pozvala ukrajinske snage utaborene u tvornici Azovstal da polože oružje do podneva po moskovskom vremenu, što je rok koji je prošao prije dva sata.


12:42 - Ruske snage "metodički provode" planove "oslobađanja" dvije odmetnute regije na istoku Ukrajine, rekao je u utorak ruski ministar obrane.

Sergej Šojgu rekao je da Zapad naoružavanjem Ukrajine čini sve što može da produži vojnu operaciju Moskve.

Ruske snage ušle su u Ukrajinu 24. veljače. Ukrajinske snage su ih odvratile od napada na Kijev na sjeveru, pa je Moskva svoju vojsku premjestila istočno kako bi provela kopnenu ofenzivu u dvije provincije poznate pod nazivom Donbas.

Donbas, proizvođač ugljena i čelika, ključna je točka ruske kampanje za destabilizaciju Ukrajine od 2014. kada je Kremlj počeo raditi na uspostavi separatističkih "narodnih republika" u Lugansku i Donjecku.

"Plan da se oslobode narodne republike Donjeck i Lugansk provodi se metodički", citirala je Šojgua novinska agencija Ria sa sastanka obrambenih dužnosnika.

Zapadne zemlje su dale Ukrajini vojnu opremu vrijednu milijarde dolara, a samo je SAD ponudio pomoć vrijednu više od 2.5 milijardi dolara.

"SAD i zapadne zemlje pod njihovom kontrolom čine sve da produže specijalnu vojnu operaciju što je duže moguće", rekao je Šojgu.

"Rastući volumen zaliha stranog oružja jasno demonstrira njihove namjere da isprovociraju kijevski režim da se bori do zadnjeg Ukrajinca."

Šojgu, blizak predsjedniku Vladimiru Putinu, rijetko je viđen u javnosti otkad je Rusija pokrenula ono što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Kremlj je rekao prošli mjesec da je razlog to što je zaokupljen svojim dužnostima i nema vremena za medijske aktivnosti.

"Djelovanje naših snaga i kvaliteta naoružanja koje je u upotrebi još jednom demonstriraju da je prioritet našeg vojnog i političkog vodstva za izgradnjom ruskih oružanih snaga ispravan", rekao je Šojgu.


12:17 - Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažuriranu kartu s detaljima kretanja ruskih vojnika u Ukrajini.

Prema britanskim obavještajnim službama, ruske trupe će vjerojatno nastaviti napredovanje u istočnu regiju Ukrajine od granice s Rusijom.

Na drugim mjestima također se predviđaju kretanja s Krima na jugu prema Berdjansku, Zaporižju, Melitopolju i Hersonu.

Na Kijev, Černihiv, Lavov i Dnjepar se nastavljaju ruski zračni napadi.


12:03 - Savjetnik predsjednika Zelenskog Ihor Zovkva kazao je da Ukrajina može pobijediti koncentriranu rusku ofenzivu na istoku s pravim oružjem.

Za BBC je kazao da je "vrlo važno za ukrajinske snage da imaju teško naoružanje", uključujući topničke sustave, tenkove i oklopna vozila.

"Ako Ukrajina ima takvo oružje, moći će izdržati rusku ofenzivu i ostvariti pobjedu u istočnoj regiji", naglasio je i dodao kako pošiljke oružja sa Zapada "postaju bolje" i da je najnovija serija američke vojne pomoći u vrijednosti od 800 milijuna dolara uključivala je "predmete koji im stvarno trebaju".


11:30 - Ruska vojska napada duž fronte od 480 km u istočnoj Ukrajini u sklopu svoje velike ofenzive, kako je Ukrajina nazvala "novu fazu rata".

Ruske snage pokušale su probiti obranu Ukrajine duž gotovo cijele crte bojišnice, navodi se u priopćenju ukrajinskog Glavnog stožera.

No dosad su se uspjele probiti samo kroz dva područja - istočni grad Kremina i još jedan mali grad, tvrdi regionalni vojni upravitelj Luganska Serhij Haidai.

Haidai je izvijestio da su četiri civila u gradu poginula te je pozvao stanovnike kojih je nešto više od 18.000 da ostanu u skloništima.

"Jaka topnička vatra zapalila je sedam stambenih zgrada i gađala sportski kompleks u kojem trenira nacionalni olimpijski tim. Rusi su usput uništavali zgrade", kazao je, dodajući da su se njegove snage povukle kako bi se ponovno grupirale i nastavile s borbom.

"Kremina je pod kontrolom ‘Orka’ (Rusa). Ušli su u grad. Naši branitelji su se morali povući. Oni su se učvrstili na novim položajima i nastavljaju borbu protiv ruske vojske", kazao je i dodao da su "ruske snage napale sa svih strana".

"Nemoguće je izračunati broj poginulih među civilnim stanovništvom. Imamo službenu statistiku – oko 200 mrtvih – ali u stvarnosti ih ima mnogo više", rekao je, ne navodeći koje razdoblje procijenjeni broj mrtvih obuhvaća.

Evakuirani stanovnici grada rekli su da ne mogu doći do rodbine i prijatelja u Kremini, a Rusija poriče da je ciljala civile.

Glavni stožer priopćio je kako ruska vojska nastavlja blokirati i granatirati južni lučki grad Mariupolj i ispaljivati projektile na druge gradove.

image

Prizor iz Mariupolja

Xinhua/Xinhua News/Profimedia
image

Čečenski borci u Mariupolju

Sergei Bobylev/Tass/Profimedia
image

Ukrajnske uniforme u Mariupolju

Valentin Sprinchak/Tass/Profimedia

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da Moskva započinje novu fazu svoje posebne vojne operacije u Ukrajini.

"Počinje još jedna faza ove operacije i siguran sam da će ovo biti vrlo važan trenutak cijele ove specijalne operacije", rekao je Lavrov u intervjuu za TV kanal India Today.


11:23 - Dr. Jack Watling iz istraživačkog centra za obranu i sigurnost Royal United Services Institute (Rusi), za BBC je govorio o ruskoj ofenzivi u Donbasu i o tome može li Rusija preuzeti kontrolu nad tom regijom do 9. svibnja - datuma kada održava paradu u Moskvi kojom obilježava svoju pobjedu nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

"To je izvedivo, ali je jako daleko od sigurnog. Ukrajinska vojska morala je povući puno jedinica iz područja oko Kijeva i njihove jedinice su jako umorne, tako da će to biti jako teška borba... Ukrajinci riskiraju mnogo žrtava u ovoj borbi kako bi otupili ruski napredak."

S druge strane, to je vjerojatno posljednji ruski udar prije nego zaista budu primorni napraviti pauzu od nekoliko mjeseci kako bi obnovili svoje snage, tvrdi Watling.

"9. svibnja više nije datum na koji Rusi žele proglasiti uspjeh i pobjedu, već nešto što će koristiti kao okupljalište za proglašenje šire mobilizacije."


11:00 - Rusija je u utorak pozvala ukrajinske borce i strane plaćenike da napuste metalurško postrojenje Azovstal u opkoljenom gradu Mariupolju. Zatražila je da se to učini do podneva po moskovskom vremenu, što je rok koji je upravo prošao.

Reuters javlja da je rusko ministarstvo obrane izdalo priopćenje u kojem poziva na predaju.

"Svima koji polože oružje jamčimo život", priopćilo je ministarstvo obrane. Pozvali su vojnike da se povuku iz čeličane između 14 i 16 sati po moskovskom vremenu "bez iznimke, bez ikakvog oružja i bez streljiva".

Ranije danas su proruske separatističke snage objavile da pokušavaju zauzeti Azovstal, prenijela je RIA pozivajući se na glasnogovornika separatista Eduarda Basurina.


10:51 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nije pokušao stupiti u kontakt s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od početka ruske invazije na Ukrajinu, izvijestlo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je Reuters da 'Nitko nije bio u kontaktu, niti preko stalne misije Rusije pri UN-u, niti izravno s Ministarstvom vanjskih poslova.'


10:31 - Institut za proučavanje rata tvrdi da ofenziva u istočnoj regiji Donbasa "vjerojatno neće biti dramatično uspješnija od prethodnih ruskih ofenziva", ali bi ruske snage mogle "postići ograničene dobitke".

Ruske snage nisu napravile "operativnu pauzu" potrebnu za "obnovu" i ispravnu integraciju oštećenih jedinica povučenih iz sjeveroistočne Ukrajine, navodi se u procjeni američkog think tanka.

Dok bi ruske snage mogle istrošiti ukrajinske položaje "velikom koncentracijom vatrene moći i golemim brojevima", dramatičan ruski ofenzivni uspjeh "ostaje vrlo malo vjerojatan", dodaje se navodeći pritom česta izvješća o katastrofalno niskom ruskom moralu i stalnim logističkim izazovima.


10:08 - Grčka je zaplijenila ruski tanker sirove nafte kod otoka Evia u sklopu sankcija Europske unije protiv Rusije, rekao je dužnosnik grčkog ministarstva pomorstva. Pegas pod ruskom zastavom, s 19 ruskih članova posade, zaplijenjen je u blizini obalnog grada Karystosa. Dužnosnik obalne straže rekao je da je plovilo zaplijenjeno, ali ne i njegov teret.


09:57 - Reuters prenosi najnovije operativne tvrdnje ruskog ministarstva obrane koje tvrdi da su ruske raketno-topničke snage pogodile 1260 ciljeva u Ukrajini tijekom noći, kao i da su protuzračne snage srušile ukrajinski avion MiG-29 u regiji Donjeck. Tvrdnje nisu neovisno provjerene.


09:44 Separatističke snage koje podržava Rusija pokušavaju upasti u čeličanu Azovstal u opkoljenoj ukrajinskoj luci Mariupolj, rekao je u utorak glasnogovornik separatista Eduard Basurin, a prenosi agencija RIA.

Separatisti planiraju "osloboditi" čeličanu što je prije moguće, rekao je drugi separatist, Denis Pushilin, a prenosi RIA.


09:25 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba stigao je u Bugarsku. Kako kaže, dobio je zadatak da pronađe rješenje za mir u Ukrajini. Zahvalio je narodu Bugarske na potpori i rekao da je ta zemlju "prijatelj i partner Ukrajine".


09:05 Francuski ministar financija Bruno Le Maire rekao je da Europska unija priprema embargo na rusku naftu. Prema njegovim riječima, to želi i francuski predsjednik Emmanuel Macron.


08:24 - Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk objavila je putem Telegrama da danas u Ukrajini neće biti uspostavljeni humanitarni koridori za evakuaciju civila.

'Danas, 19. travnja, nažalost nema humanitarnih koridora. U Donbasu se nastavlja intenzivno granatiranje. Mariupolj tvrdi da Rusi odbijaju osigurati koridor za civile u smjeru Berdjanska. Nastavljamo teške pregovore o otvaranju humanitarnih koridora u regiji Herson i Harkiv', napisala je.


08:11 - Japan će Ukrajini u narednoj isporuci obrambenih zaliha poslati maske i odjeću dizajniranu za zaštitu od kemijskog oružja, kao i dronove.

Isporuka će uključivati NBC odijela, NBC maske i dronove, objavilo je u utorak japansko ministarstvo obrane.

Britanija će pak navodno uskoro poslati u Ukrajinu lansere oklopnih projektila Stormer HVM. Stormer proizvodi BAE Systems, potrebne su mu samo tri osobe za upravljanje i koristi rakete Starstreak, koje se mogu koristiti za rušenje niskoletećih zrakoplova.


08:08 - Pod istragom je više od 7000 navodnih ratnih zločina koje su počinile ruske trupe u Ukrajini, priopćilo je ukrajinsko tužiteljstvo.

Prijavljeno je ukupno 7280 slučajeva, a potvrđeno je da je ubijeno 205 djece.


07:39 Ukrajinski istražitelji pregledali su 269 tijela u Irpinu, pored Kijeva, otkad je grad vraćen od ruskih snaga potkraj ožujka, rekli su policijski dužnosnici dok su radnici kopali svježe grobove u predgrađu.

Grad u kojemu je prije rata živjelo oko 62.000 ljudi bio je jedno od glavnih žarišta borbi s ruskim vojnicima prije nego što su se povukli iz sjevernih ukrajinskih regija kako bi pojačali ofenzivu na istoku.

Na groblju u predgrađu Irpina iskopani su deseci novih grobova i prekriveni vijencima. Praćeni pogledima nekolicine uplakanih ožalošćenih ljudi, radnici su u ponedjeljak žurno zatrpavali pješčanom zemljom jedan grob.

"Do sada smo pregledali 269 trupala", rekao je Serhij Pantelejev, prvi zamjenik načelnika glavnog policijskog odjela za istrage, na internetskom brifingu.

Rekao je da je forenzički rad u tijeku kako bi se utvrdio uzrok smrti mnogih žrtava, dijeleći fotografije pougljenjenih ljudskih ostataka.

On je rekao da je pregledano sedam mjesta u Irpinu na kojima su civili navodno strijeljani, ne iznoseći više detalja.

Rusija niječe da je gađala civile i odbacila je optužbe da su njezine snage počinile ratne zločine u okupiranim područjima Ukrajine.


07:35 Ukrajinska vojska priopćila je da ruske snage provode "agresivne akcije" kako bi uspostavile potpunu kontrolu nad istočnim regijama Donjecka i Luganska.

Ruske snage premještaju oružje i vojnu opremu iz središnjih u istočne regije Ukrajine, priopćila je ukrajinska vojska.

Kažu kako ruske trupe i daje djelomično blokiraju grad Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine.

- Glavni fokus ruske vojske je probijanje obrane ukrajinske vojske u regiji,a Lugansk i Donjeck te uspostavljanje potpune kontrole nad južnim lučkim gradom Mariupoljem, objavile su ukrajinske snage.

Tvrde i da Rusija i dalje teritorij Bjelorusije koristi za pokretanje zračnih napada i zračne izvide u Ukrajini.


07:03 Ukrajinske snage napale su selo blizu granice Rusije i Ukrajine te su ranile jednog stanovnika, rekao je u utorak guverner ruske pokrajine Belgorod.

Nije odmah bilo jasno je li napad na rusko selo Golovčino koji se pojavljuje u objavama guvernera Vjačeslava Gladkova u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram izveden topništvom, minobacačima, projektilima ili je bio zračni napad.

Ovog mjeseca Rusija je optužila Ukrajinu, koju je izvršila invaziju krajem veljače, za helikopterski napad na skladište goriva u Belgorodu, kao i za granatiranje tamošnjih sela i ispaljivanje projektila na skladište streljiva.


06:45 Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da Mariupolj još nije pao i da će se njihove snage boriti do kraja.

Šmihal je u razgovoru za ABC rekao da su izignorirali rok koji su im Rusi dali za predaju.

- Grad još uvijek nije pao. Još uvijek postoje naše snage, naši vojnici, oni će se boriti do kraja. A za sada, još su uvijek u Mariupolju, rekao je Šmihal.


06:10 Američki predsjednik Joe Biden trenutno ne planira posjet Ukrajini, unatoč apelu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, no planira održati sastanak sa saveznicima kako bi raspravili ukrajinsku krizu, priopćila je Bijela kuća. Više pročitajte ovdje.


06:00 Tri osobe su poginule, a 15 je ozlijeđeno prilikom granatiranja grada Harkiva na istoku Ukrajine, rekli su ukrajinski dužnosnici.

Među ozlijeđenima je 14-godišnjak.

„Granate su pale ispred kuća, na dječja igrališta i blizu centara za humanitarnu pomoć”, rekao je u ponedjeljak navečer guverner regije Oleh Sinejhubov.

Optužio je rusku vojsku za napade na civile, dodajući da liječnici i spasioci dežuraju danonoćno kako bi se suočili s posljedicama granatiranja.

Informacija se nije mogla neovisno provjeriti.

Navodni raketni napadi također su prijavljeni iz južnog ukrajinskog grada Mikolaiva u večernjim satima.

"U procesu smo ispitivanja situacije", rekao je gradonačelnik Mikolajeva Oleksandr Sjenkevič.

U skloništima Mariupolja najmanje tisuću civila

Gradsko vijeće Mariupolja u ponedjeljak je priopćilo da se u podzemnim skloništima ispod velike čeličane Azovstal skriva najmanje tisuću civila. Bojna Azov objavila je i video na kojem se vide majke s djecom, no autentičnost videa nije bilo moguće provjeriti.

Dodali su da Rusija granatira tvornicu koju drže Ukrajinci u opkoljenom gradu.

„Uglavnom su među civilima žene s djecom i starci”, napisalo je gradsko vijeće u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.


23:59 Zelenski je na Twitteru objavio i da je u ponedjeljak navečer razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Napisao je da ga je informirao o tome kako se suprotstavljaju ruskim snagama te da su razgovarali o nametanju još oštrijih sankcija Rusiji. Zelenski je Plenkoviću zahvalio na podršci koju Hrvatska pruža Ukrajincima te na vojnoj pomoći.


23:19 Rusija je za potrebe svoje ofenzive na istoku Ukrajine prilagodila taktiku, tvrdi neimenovani visokopozicionirani dužnosnik u Pentagonu u brifingu koji je imao s tamošnjim novinarima u ponedjeljak. On je pojasnio da su Rusi naučili mnogo iz svojih neuspjeha u ranoj fazi invazije.

- Vidjeli smo u proteklih par dana da nastavljaju s nastojanjima da stvore uvjete [za ofenzivu]. Mi to zovemo oblikovanjem operacija, rekao je.

Rusi su na istok i jug Ukrajine prebacili 11 novih taktičkih bataljuna u proteklih nekoliko dana, pripremili su tešku artiljeriju, zrakoplovstvo i ostale vojne resurse i usmjerili i dodatne trupe prema regiji. Moskva je ranije povukla svoje snage sa sjevera gdje su držali područja oko Kijeva. Sada su se u potpunosti fokusirali na preuzimanje kontrole nad cijelim Donbasom.


22:15 Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se naciji.

- Sada možemo reći da su ruske snage započele bitku za Donbas za koju su se dugo pripremale, izjavio je.

- Velik dio ruske vojske trenutno je uključen u ovu ofenzivu, ali ma koliko vojnika doveli ondje, mi ćemo se boriti. Obranit ćemo se. Radit ćemo to svakodnevno, dodao je.


Ključne događaje 54. dana invazije na Ukrajinu možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:20