BITKA ZA DONBAS

Analitičari: ‘Dronovi su ključni. Ne ubrzaju li Rusi proizvodnju Orlana-10, u problemu su...‘

Dron pod nazivom Punisher, koji proizvodi ukrajinska kompanija UA Dynamics, pokazao se uspješnim u lovu na ruske tenkove

Ruski dronovi Orlan-10

 Vadim Savitsky/Tass/Profimedia

Ruska vojska značajno je povećala broj izviđačkih letova dronovima u svrhu usmjeravanja topničke paljbe na istoku Ukrajine, piše londonski The Times, u isto vrijeme dok vojni eksperti upozoravaju da bi upravo pokrenuta nova faza rata mogla ovisiti o tome koja strana ima više i sposobnije besposadne letjelice.

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da Rusi sve više koriste dronove Orlan-10 kako bi izviđali ukrajinske obrambene pozicije, koje je puno lakše uočiti u ravnim stepama Donbasa nego što je to bilo u nekim drugim dijelovima zemlje.

Orlan-10, koji košta oko 90 tisuća eura po komadu, opremljen je dnevnim, termalnim i infracrvenim kamerama koje lako mogu uočiti mete. Dron prenosi video u stvarnom vremenu ruskim topnicima preko mobilne mreže. Taj ruski dron može ostati u zraku 16 sati, ima domet od 600 kilometara, može letjeti do maksimalno 5 kilometara visine, a najveća mu je brzina 150 kilometara na sat. Iako je raspon krila ovog drona od tri metra, leti relativno nisko, zbog čega je dosta ranjiv: ukrajinske snage tvrde da su samo u srijedu oborile četiri komada iznad Donbasa.

Novo okruženje za Bajraktare

Ukrajinska strana koristi bespilotne letjelice turske proizvodnje Bayraktar TB2, koje su se pokazale ubitačnima za ruske oklopne snage u početnoj fazi rata. No eksperti sumnjaju da će biti tako učinkoviti u uništavanju ruskih tenkova u Donbasu, gdje je protuzračna obrana puno bolje postavljena i brojnija, te da će ih Ukrajinci stoga koristiti vrlo štedljivo i oprezno. Vojni analitičari smatraju da će ključni čimbenik u sljedećoj fazi rata biti to hoće li Rusija moći dovoljno brzo isporučivati Orlan-10 kako bi se nadomjestili oni koje Ukrajinci obore.

"Ako imate jeftin i komercijalno dostupan dron, poput kvadkoptera ili multikoptera s prijenosom slike uživo, onda inače relativno neprecizno topništvo ili minobacačke jedinice mogu vrlo brzo korigirati paljbu na metu, i na to potrošiti samo dva ili tri projektila. To je vrlo jeftin način da se postigne ogromno povećanje učinkovitosti paljbe", smatra Justin Bronk, istraživač s instituta Royal United Services Institute (RUSI).

Dodao je da su Ukrajinci srušili veliki broj Orlana-10 te kako će važno za sljedeću fazu biti hoće li Rusi imati dovoljan broj letjelica da nastave izviđati za topništvo te pokrivati kolone dok napreduju prema neprijatelju.

Američke 'kamikaze'

Dodatno, SAD je donirao Kijevu više od 700 "kamikaza" dronova Switchblade te je obučio brojne ukrajinske vojnike kako ih koristiti. Switchblade, koji proizvodi američka obrambena tvrtka AeroVirnoment, ima domet od 40 kilometara i može se koristiti za uništavanje oklopnih vozila i tenkova. AeroVironment je u četvrtak najavio da će Ukrajini donirati još 100 izviđačkih dronova Quantix, što je dodatni indikator kako će precizno usmjeravanje topničke vatre tijekom sljedeće faze biti odlučujuće. Quantix je dron s četiri rotora i rasponom krila od jednog metra, može ostati u zraku 45 minuta, pokriti područje od 1,6 kilometara kvadratnih, leti do visine od 2,29 kilometara i brzinom od 72 kilometra na sat.

''Ta donacija pružit će operaterima alat koji može letjeti neprimijećen od neprijateljskih snaga i bez utjecaja ometača radiofrekvencija za precizno i brzo izviđanje udaljenih, nepristupačnih područja'', poručili su iz te američke kompanije.

Ruski tenkovi i oklopna vozila pokazali su se prilično ranjivima na aktivnosti Aerorozvidke, posebne ukrajinske jedinice specijalizirane za ratovanje dronovima. Jedinica je izvorno formirana kada su se hobisti i tehnološki entuzijasti okupili nakon ruske aneksije Krima 2014. godine. Osim spomenutih letjelica, Ukrajina u svojem arsenalu ima još nekoliko izviđačkih dronova: domaći Leleka-100 (poznat pod nazivom Roda) te poljski Fly Eye. Potonji se koristi u paru s ubojitim Bayraktarom, kao njegova prethodnica: Fly Eye prvi odlazi izviđati metu, a kada Ukrajinci utvrde da ju je moguće uništiti, tada šalju puno skuplji i relativno spori turski dron kako ih ne bi bespotrebno stavljali u opasnost.

Prošli tjedan Ukrajini je doniran i njemački izviđački dron Vector, vrijedan 200 tisuća eura, koji može slati sliku na udaljenost od 15-ak kilometara, i ima mogućnost ostati u zraku 120 minuta. Osim toga, dron pod nazivom Punisher, koji proizvodi ukrajinska kompanija UA Dynamics, također se pokazao uspješnim u lovu na ruske tenkove. Ukrajinci se hvale da ga u Donbasu koriste već godinama. Punisher može nositi do 3 kilograma eksploziva i letjeti brzinom do 200 kilometara na sat, a osim kao napadni dron, može se koristiti i za izviđanje te mapiranje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 11:19