UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Pentagon: ‘Da, Ukrajina može pobijediti u ovom ratu‘; Ukrajinci tvrde: ‘Rusi u mobilnim krematorijima pale tijela civila‘

Ključne događaje 42. dana ruske invazije pratimo iz minute u minutu

Prizori iz Ukrajine

 Afp

Ključni događaji dana

- 42. je dan ruske invazije na Ukrajinu

- Orban moli Putina da proglasi primirje. Tvrdi da mu je ruski predsjednik dao pozitivan odgovor, ali imat će neke uvjete

- Masakr u Buči potaknuo je svjetske sile da uvedu nove sankcije Rusiji

- Ukrajinski aktivisti tvrde da su otkrili tko je čovjek koji je odgovoran za ubojstva u Buči

- Čak je i Indija osudila zločin u svom prvom oštrijem istupu vezanom za rat u Ukrajini

- Britansko ministarstvo obrane objavilo je da u Mariupolju još uvijek traju žestoke bitke

- SAD i Velika Britanija uvode nove sankcije: Na meti Putinova i Lavrovljeva obitelj, Sberbank...

- Rusija prijeti posljedicama ako bude suspendirana iz Vijeća za ljudska prava

- Ministar Grlić Radman: 'I Hrvatska će protjerati dio ruskih diplomata'


>>> NOVO 23:46 Manja skupina ukrajinskih vojnika koja je u Sjedinjenim Državama bila prije ruske invazije na Ukrajinu, obučava se za upravljanje bespilotnim letjelicama za ubijanje Switchblade koje Washington šalje Kijevu, priopćio je Pentagon u srijedu.

"Veoma mali broj ukrajinskih vojnika (...) bio je u SAD-u od jeseni, puno prije invazije, radi vojne obuke", rekao je novinarima glasnogovornik američkog ministarstva obrane John Kirby.

"Iskoristili smo činjenicu da su već bili u zemlji kako bismo ih u nekoliko dana obučili za upravljanje Switchbladeom", dodao je, istaknuvši da po povratku u domovinu mogu "obučavati druge ukrajinske vojnike".

Po riječima visokog dužnosnika Pentagona koji je htio ostati anoniman, riječ je o "manje od desetak" ukrajinskih vojnika, koji se "uskoro trebaju vratiti u Ukrajinu", dodao je.

Dan ranije, na saslušanju u Kongresu ministar obrane Lloyd Austin rekao je da SAD izvan Ukrajine obučava ukrajinske vojnike za upravljanje oružjem koje im Washington šalje kao vojnu pomoć.

"Neki se obučavaju ovdje, u SAD-u", dodao je načelnik združenog stožera, general Mark Milley, bez drugih potankosti.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je 16. ožujka pošiljku sa sto takvih dronova "kamikaza" koji eksplodiraju u dodiru s metom. Manji model koristi se za uništavanje lakših oklopnih vozila, a veći može probiti oklop teških tenkova.

"Početkom tjedna su stigli na ukrajinsku granicu", istaknuo je Kirby, dajući do znanja da bi drugi dronovi mogli biti dio sljedeće pošiljke vojne pomoći.

"Vrlo skoro će stići u Ukrajinu, ako već nisu", dodao je.

Rusko granatiranje se pojačalo na jugu i na istoku Ukrajine, kamo će Rusija, kako je najavila, usmjeriti svoju ofenzivu, ali "nismo utvrdili znatniji dolazak snaga i tehnike u Donbas", istaknuo je.


22:08 Francuski predsjednik Emmanuel Macron u srijedu je nazvao "neutemeljenim" i "skandaloznim" kritike poljskog premijera Mateusza Morawieckog na račun telefonskih razgovora francuskog šefa države s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, vezanih uz rat u Ukrajini.

"Te izjave su istovremeno neutemeljene i skandalozne, ali me ne iznenađuju", jer se Morawiecki, uz potporu stranke ekstremne desnice "miješa u francusku političku kampanju" nakon što je nekoliko puta primio Marine Le Pen koju podržava, rekao je Macron.

Više pročitajte OVDJE.


21:51 Američko ministarstvo obrane kaže kako je nemoguće predvidjeti koliko će rat u Ukrajini potrajati, ali "Ukrajina, naravno, može pobijediti".

- Činjenica da će se Putin sada koncentrirati na manje geografsko područje predstavlja mogućnost da će se nasilje nastaviti. Čak bi se moglo i intezivirati u tom dijelu Ukrajine, rekao je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Putin nije ostvario svoje strateške ratne ciljeve i to pokazuje da Ukrajinci mogu pobijediti u ovom ratu.

- Mariupolj još nije pao. Putin je povukao svoje snage iz Kijeva. Povukao je snage iz Černihiva. Nisu osvojili Harkiv. Nisu osvojili ni Mikolaiv na jugu. Mislim da dokaze da Ukrajina može pobijediti vidimo svakog dana, izjavio je Kirby.


21:42 Dopisnik BBC-ja iz Ukrajine Jeremy Bowen u iscrpnoj reportaži opisao je razaranje centra Borodjanke, naselja u blizini Kijeva, i tugu njezinih stanovnika koji su se vratili svojim domovima nakon povlačenja ruskih trupa.

Ističe da je u odnosu na svoju veličinu stradao teže od drugih prigradskih naselja Kijeva, uključujući Buču i Irpin.

Razaranje se primjećuje odmah na ulazu u grad, šetnjom po glavnoj ulici od kružnog toka. Uništene i spaljene zgrade, kuće pretvorene u ruševine, olupine automobila...

Cijelu reportažu pročitajte OVDJE.

image

Prizor iz Borodjanke

EyePress via AFP
image

Prizor iz Borodjanke

@stahivua/ESN/AFP
image

Prizor iz Borodjanke

Maxym Marusenko/NurPhoto via AFP
image

Prizor iz Borodjanke

Maxym Marusenko/NurPhoto via AFP

21:36 Tijekom današnjeg dana iz gradova diljem Ukrajine evakuirano je 4.892 civila, objavila je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk. Civili su evakuirani kroz 11 humanitarnih koridora.

Više od 1000 ljudi uspjelo se dokopati Zaporožja nakon što su napustili Mariupolj, lučki grad koji je tjednima pod opsadom ruskih snaga. Tim Međunarodnog crvenog križa predvodio je konvoj autobusa i osobnih automobila iz Mariupolja.

image

Konvoj izbjeglica stigao je u Zaporožje

Bulent Kilic/AFP
image

Konvoj izbjeglica stigao je u Zaporožje

Bulent Kilic/AFP

21:15 Amerikanci vjeruju da mogu identificirati ruske postrojbe odgovorne za zvjerstva počinjena u Buči, rekao je neimenovani američki dužnosnik za CNN.

Dodao je kako je identifikacija odgovornih za taj ratni zločin prioritet za američku obavještajnu zajednicu.


20:53 Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je danas kako se ubojstva u Buči "vrlo vjerojatno mogu smatrati ratnim zločinom", javlja Reuters. Macron je osudio masovnu likvidaciju u tom ukrajinskom gradu.

Također je dodao da Francuska podržava uvođenje dodatnih sankcija Rusiji.


20:31 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u srijedu da je pokušaj prikrivanja zločina razlog zbog kojeg Rusija blokira pristup humanitarnoj pomoći u Mariupolj, dok gradonačelnik tog grada tvrdi da se tijela civila pale u pokretnim krematorijima.

"Mislim da je jedan od glavnih razloga zbog kojih ne možemo omogućiti ulazak humanitarne pomoći u Mariupolj to što, dok ruski vojnici još nisu sve 'počistili', strahuju da će cijeli svijet vidjeti što se tamo događa", rekao je Zelenski u razgovoru za tursku televiziju Habertürk.

Ne radi se o "desecima, već o tisućama ubijenih i tisućama ranjenih", dodao je. "Znamo koliko je (ukrajinskih) vojnika tamo poginulo ili ranjeno, ali ne znamo koliko civila".

Rekao je da toliki broj mrtvih Rusi ne mogu sakriti. "I mislim da ćemo sve vidjeti kad budemo mogli ući u Mariupolj".

Mariupolj je jedan od najteže stradalih gradova u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Analitičari sumnjaju da Rusija želi ovladati tim lučkim gradom kako bi povezala Krim, koji je pripojila 2014., s istokom Ukrajine. Ruske snage već kontroliraju veliki dio grada.

Nakon optužbi da su Rusi poubijali velik broj civila u predgrađu Kijeva, Buči, gradonačelnik Mariupolja Vadim Boičenko je u srijedu rekao da se prema njegovim sugrađanima postupa na isti način. Ruski vojnici skrivaju dokaze ratnih zločina tako što u mobilnim krematorijima pale tijela ukrajinskih civila koje su ubili, tvrdi on. Kaže kako je u tom gradu ubijeno više od 5.000 ljudi.

"Ovo je novi Auschwitz i Majdanek," rekao je, referirajući se na nacističke logore. Svijet mora kazniti te "Putinove neljude", dodao je i istaknuo da u zločinima pomažu i lokalni Rusi.

Te je tvrdnje nemoguće neovisno provjeriti, piše agencija Reuters.

Gradski službenici koji su prošli tjedan izbjegli iz grada procjenjuju da su ubijeni deseci tisuća civila. U Mariupolju je prije rata živjelo 440.000 ljudi, a procjenjuje se da ih je ostalo oko 100.000.

UN je potvrdio da je 1500 civila ubijeno od početka ruske invazije 24. veljače, no stručnjaci kažu da je taj broj puno veći.


19:54 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je u raketnom napadu uništeno ukrajinsko skladište nafte u regiji Harkiv, javlja agencija RIA Novosti.

- Ruske snage uništili su i nešto ukrajinskog naoružanja te oružja dopremljenog iz inozemstva na željezničkoj stanici u istoj regiji, javlja RIA citirajući ministarstvo.

O napadu na željezničkoj stanici su se oglasile i Ukrajinske željeznice koje navode kako su tri rakete pogodile stanicu te da ima žrtava, ali bez detalja.


19:26 Zaštitar u britanskom veleposlanstvu u Berlinu optužen je za kršenje Zakona o službenoj tajni jer je navodno dijelio povjerljive informacije ruskim državnim organima.

Britanac David Smith (57) deportiran je danas iz Njemačke u Veliku Britaniju, a sutra će se pojaviti na londonskom sudu.

Smith, koji je živio u Potsdamu, optužen je u sedam točaka za prikupljanje informacija s intencijom prosljeđivanja istih ruskim vlastima, u jednoj točki za pokušaj uspostavljanja komunikacije s ruskim vlastima te za pokušaj dijeljenja informacije osobi za koju je vjerovao da je pripadnik ruskih vlasti.

Navodne radnje zbog kojih je optužen počinio je između listopada 2020. i kolovoza 2021. godine.


19:13 Požar je u srijedu izbio u vili koja pripada ruskom televizijskom voditelju Vladimiru Solovljevu na obali jezera Como na sjeveru Italije, objavili su vatrogasci.

Zidovi njegove druge vile blizu jezera su išarani, a crvena boja bačena u bazen, rekli su istražitelji. Na grafitima je pisalo "Ubojico" i "Stop ratu".

image
Stringer/ANSA/AFP
image
Stringer/ANSA/AFP

Vile su dio nekretnina oko Coma vrijednih osam milijuna eura u vlasništvu Solovljeva koje su talijanske vlasti zaplijenile u sklopu sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu.

Policija istražuje požar za koji sumnja da je podmetnut.


19:10 Rūta Meilutytė, olimpijska iz Litve, preplivala je jezero koje se nalazi ispred ruskog veleposlanstva u toj zemlji, a koje je za potrebe ovog prosvjednog performansa bilo obojano u crveno.

Jezero je obojano ekološkim bojama, a simbolizira krv koju su ruske snage prolile čineći ratne zločine u Ukrajini.


19:02 Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman najavio je u srijedu u Bruxellesu da će i Hrvatska protjerati dio ruskih diplomata, kao što su već učinile brojne članice EU-a i NATO-a.

“To ćemo učiniti iz solidarnosti i kao reakciju na ovo što se događa, na ove stravične prizore iz Buče i drugih ukrajinskih krajeva”, rekao je Grlić Radman dolazeći na sastanak ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.

Istaknuo je da to snažno podsjeća na tragične događaje od prije više od 30 godina u Vukovaru, njegovu herojsku obranu i žrtve.


19:00 Rusija je upozorila države članice UN-a da će, budu li glasale za ili budu li suzdržane u vezi američkog zahtjeva da je se suspendira iz Vijeća za ljudska prava, smatrati to "neprijateljskom gestom" koja će imati posljedice za njihove bilateralne odnose, po noti koju je Reuters u srijedu dobio na uvid.

SAD je u ponedjeljak objavio da će tražiti da se Rusiju suspendira iz UN-ova Vijeća za ljudska prava pošto je Ukrajina optužila ruske vojnike da su ubili stotine civila u Buči.

Opća skupština UN-a, koja ima 193 članice, glasat će o tome u četvrtak.

Zemlja može biti suspendirana iz UN-ova Vijeća za ljudska prava, koje ima sjedište u Ženevi, zbog grubog i sustavnog kršenja ljudskih prava.

Ruska misija pri UN-u pozvala je države da "istupe protiv proturuske rezolucije". Nije poznato koliko je zemalja primilo tu notu.

"Vrijedno je spomenuti da će se ne samo potpora za tu inicijativu, nego i ekvidistantna pozicija u glasanju - suzdržanost ili nesudjelovanje - smatrati neprijateljskom gestom", navodi se u noti.

"Uz to, pozicija svake zemlje uzet će se u obzir i prilikom razvoja bilateralnih odnosa i u radu u pitanjima koja su za njih važna u okviru UN-a", dodaje se.

Ruska misija pri UN-u odbila je komentirati pismo jer nije javno.

"Očita i otvorena prijetnja Rusije zemljama koje budu glasale da je se suspendira iz UN-ova Vijeća za ljudska prava samo je novi dokaz da Rusija mora biti odmah suspendirana iz UN-ova Vijeća za ljudska prava", rekla je u srijedu Olivia Dalton, glasnogovornica američke misije pri UN-u.

Od ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače, Opća skupština UN-a usvojila je dvije rezolucije koje kritiziraju Rusiju sa 141 odnosno 140 glasova za. Moskva tvrdi da provodi "posebnu operaciju" demilitarizacije Ukrajine.

Rusija niječe da napada civile u Ukrajini i ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzia rekao je u utorak da, dok je Buča bila pod ruskom kontrolom, "niti jedan civil nije doživio nikakvo nasilje".

Opća skupština UN-a jednoglasno je u ožujku 2011. suspendirala Libiju iz Vijeća za ljudska prava zbog nasilja nad prosvjednicima koje su počinile snage odane tadašnjem libijskom vođi Moameru Gadafiju.


18:57 Zapadni dužnosnici tvrde kako je Rusija "apsolutno izgubila inicijativu" u vojnim akcijama u Ukrajini te kako Moskva sada mora redefinirati što znači uspjeh u ovoj operaciji.

Dodaju i kako tek treba vidjeti čime će rezultirati preraspoređivanje ruskih snaga u istočnoj Ukrajini, što sugerira da je bi eventualna ofenziva u regijama Donjeck i Lugansk mogla početi tek za nekoliko tjedana.

Izravna prijetnja Kijevu, ističu neimenovani dužnosnici za BBC, "u doglednoj je budućnosti ograničena", no napominju da opasnost i dalje predstavljaju projektili i zračni napadi.

Snage povučene iz kijevske regije trenutno su u Bjelorusiji i u prilično su lošem stanju. No dok se oni u potpunosti ne povuku, Kijev nije izvan opasnosti, kažu dužnosnici.

Dužnosnici su dodali kako bi Vladimir Putin možda želio obilježiti neku vrstu "pobjede" 9. svibnja - na Dan pobjede, koji se tradicionalno obilježava vojnom paradom u Moskvi. No budući da je do tog datuma još samo mjesec dana, to bi moglo unijeti razdor između političkih imperativa i onoga što je moguće ostvariti na bojnom polju.

Kada započne napad na Donbas, dužnosnici očekuju da će Rusi iskoristiti svoje kraće linije opskrbe i lekcije naučene u prvim tjednima rata, te se možda i učinkovitije boriti.

Ali kažu da su ukrajinske snage stacionirane u Donbasu najbolje obučene i opremljene ukrajinske postrojbe, s obrambenim položajima razvijenim tijekom osam godina rata.


18:26 Kao što smo ranije izvijestili, Washington je proširio sankcije Rusiji, a pod novim mjerama koje se uvode nalaze se i dvije Putinove kćeri. Iako Bijela kuća u svom priopćenju nije navela njihova imena, BBC piše kako se radi o Mariji Voroncovoj i Katerini Tihonovoj čija je majka Putinova bivša supruga Ljudmila.

Ruski predsjednik oduvijek je prilično tajanstven kada je njegova obitelj u pitanju. Priznavao je da ima kćeri i da je ponosan na njih, no nikad nije odgovarao na pitanja o njihovim identitetima.

Voroncova je rođena 1985. godine, a po zanimanju je endokrinologinja.

image

Maria Voroncova

Ekaterina Chesnokova/Sputnik via AFP

S druge strane, Tihonova je rođena 1986. godine, poslovna je žena, ali i talentirana plesačica koja je sudjelovala na brojnim međunarodnim natjecanjima.

image

Katerina Tihonova

Nevar Inc./East2west News/Willwest News/Profimedia

17:44 Poljska vlada izdala je vodič za građane o tome kako se pripremiti za rat. Vladajući su uputili javnost što sve treba učiniti tijekom napada oružjem, od konvencionalnog do kemijskog i nuklearnog, a opisuje i sustave javnog upozorenja koji bi se koristili u takvim situacijama.

Vodič savjetuje ljudima da osiguraju zalihe vode, hrane, lijekova, baterija i baklji u slučaju nestanka struje.

Vlada poručila da je dužna pripremiti javnost za različite krize i zanijekala da vodič ima ikakve veze s ratom u Ukrajini. Prethodni vodiči uključivali su situacije poput poplava i oštrog zimskog vremena.


17:38 Konvoj sa sedam autobusa i s četrdesetak privatnih vozila pod zaštitom Međunarodnog odbora Crvenoga križa (ICRC) stigao je u srijedu s jugoistoka Ukrajine u Zaporižja, javlja France Presse.

"Naš tim je vodio konvoj autobusa i privatnih vozila s više od 500 ljudi u Zaporižja", objavio je ICRC na Twitteru, dodajući da su pokušali ući u Mariupolj koji je pod opsadom, ali "sigurnosni uvjeti nisu to dopustili".

"U konvoju su bili ljudi koji su uspjeli pobjeći iz Mariupolja", rekao je Crveni križ, kojega je ekipu za pomoć u evakuaciji civila u ponedjeljak "zadržala" policija u mjestu pod ruskom kontrolom te se morala vratiti natrag.

Mariupolj, lučki grad koji je do početka ruske invazije 24. veljače bio najveći grad na istoku Ukrajine izvan kontrole proruskih separatista, pod opsadom je od početka rata.

"Devedeset posto" grada je razoreno, a "40 posto infrastrukture" je "nepovratno uništeno", rekao je u ponedjeljak gradonačelnik Vadim Boičenko na tiskovnoj konferenciji.

"Prije tjedan dana oprezne procjene su govorile o 5.000 mrtvih", objavila je u srijedu na Telegramu gradska uprava Mariupolja.

"No s obzirom na veličinu grada, na katastrofalna razaranja, duljinu blokade i žestok otpor, moglo bi biti više desetaka tisuća civilnih žrtava u Mariupolju", dodaje se u objavi.

Dana 2. travnja konvoj autobusa, automobila i minibusa s više od 3.000 ljudi stigao je u Zaporižja. U vozilima su bili stanovnici Mariupolja koji su se uspjeli probiti do obližnjeg Berdjanska, također okupiranog, odakle je konvoj pošao.


17:22 Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 107 dolara budući da je zabrinutost za opskrbu zbog najavljenih novih sankcija Rusiji nadjačala bojazni da će lockdown u Šangaju oslabiti potražnju u najvećem svjetskom uvozniku.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 78 centi viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 107,42 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,1 dolar višoj cijeni, od 103,06 dolara.

Tržišta je jučer zabrinulo proširivanje lockdowna u Šangaju zbog širenja zaraze covidom 19. Trgovci strahuju da bi blokada 26-milijunskog financijskog središta mogla utjecati na potražnju. Uteg je bio i jači dolar, koji slabi moć kupaca s drugim valutama.

Danas je prevagnula zabrinutost za opskrbu, budući da su SAD i njihovi saveznici pripremili nove sankcije Moskvi zbog ubojstava civila na sjeveru Ukrajine, koje je predsjednik Volodimir Zelenski proglasio "ratnim zločinima". Rusija je zanijekala da je ubila civile.

"Optužbe se nižu i u pripremi su nove zapadne sankcije Rusiji. Čini se da Rusija ne može izbjeći još žešću ekonomsku odmazdu", zaključuje Sophie Lund-Yates iz Hargreaves Lansdowna.

"Ta bojazan nesumnjivo je podigla cijene nafte, a oscilacije bi se trebale nastaviti, s fokusom na geopolitičku situaciju", dodala je Lund-Yates.

Predložene sankcije EU-a predviđaju zabranu uvoza ruskog ugljena i zabranu pristajanja ruskih brodova u europskim lukama, a mora ih odobriti 27 zemalja-članica.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je rade i na dodatnim sankcijama, koje bi obuhvatile i uvoz ruske nafte.

Velika Britanija pozvala je pak zemlje u skupini G7 i članice NATO-a da utanače rokove postupnog ukidanja uvoza nafte i plina iz Rusije.

U međuvremenu, države članice Međunarodne energetske agencije (IEA) još uvijek raspravljaju o tome koliko će nafte zajedno pustiti iz skladišta na tržišta, izjavila su tri izvora za Reuters, dodajući da se objava očekuje u narednim danima.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak stajao 108,05 dolara, što znači da je poskupio za 2,27 dolara u odnosu na prethodni radni dan.


17:19 I britanska vlada najavila je novi set sankcija Rusiji nakon izvješća o masovnim ubojstvima u ukrajinskom gradu Buči.

Nakon što je već ranije London najavio da će do kraja godine postepeno ukinuti uvoz nafte iz Rusije, sada je ta mjera proširena i na ugljen. Također, Velika Britanija će zamrznuti imovinu najveće ruske banke Sberbank i okončati sva nova ulaganja u Rusiju.


17:08 Mađarska će isporuke plina plaćati u rubljima, rekao je u srijedu premijer Viktor Orban, što je suprotno odluci Europske unije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je Europu da riskira ostati bez plina ne bude li poštovala odluku o plaćanju u rubljima kojom je Moskva odgovorila na europske sankcije nametnute Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Mađarska je spremna plaćati isporuke plina u rubljima ako Rusija tako želi, odgovorio je premijer Orban agenciji Reuters na konferenciji za novinare.

Europska komisija ističe da su ugovori o ruskom plinu sastavljeni za plaćanje u eurima ili dolarima i da to treba i poštovati.

Mađarski šef diplomacije rekao je ranije da Europska unija "ne sudjeluje" u sporazumu koji Budimpešta sklapa s Moskvom jer je to bilateralni sporazum između mađarske tvrtke MV i ruskoga Gazproma.

Mađarska je jedna od nekoliko država članica Unije koje odbacuju energetske sankcije Bruxellesa protiv Moskve.

Mađarska jako ovisi o ruskom plinu i nafti i potpisala je lani ugovor o dugoročnoj isporuci kojim se Gazprom obvezuje isporučivati 4,5 milijarda kubičnih metara na godinu.


16:56 Ruske banke i elita našle su se u srijedu na udaru novih američkih sankcija, koje uključuju zabranu investiranja u Rusiju nakon što su Washington i Kijev optužili Moskvu za ratne zločine u Ukrajini.

Nove sankcije potpuno će blokirati Sberbank, koja drži trećinu imovine svih ruskih banaka i Alfabank, rekao je novinarima visoki američki dužnosnik. Blokirane su i sve energetske transakcije, dodao je.

SAD također uvodi sankcije kćerima ruskog predsjednika Vladimira Putina, supruzi i kćeri ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i članovima ruskog vijeća za nacionalnu sigurnost.

Amerikancima se zabranjuje investiranje u Rusiju, uključujući putem zajedničkih ulaganja i spajanja kompanija.

SAD "dramatično eskalira" financijski šok u Rusiji blokirajući najveće tamošnje banke, rekao je dužnosnik. Rusi bi mogli živjeti kao u sovjetsko doba, ocijenio je.

Strašne scene koje stižu iz ukrajinskog mjesta Buče, uključujući masovne grobnice i trupla civila na ulicama, dovele su do poziva za žešćim reakcijama prema Rusiji i otvaranju međunarodne istrage.

Državni tajnik Antony Blinken rekao je da su ta ubojstva dio smišljene ruske zločinačke kampanje. Rusija opovrgava da cilja civile i kaže da se radi o "monstruoznoj krivotvorini" Zapada. Nijedna strana nije ponudila nikakve dokaze u prilog svojim tvrdnjama.


16:39 Ukrajinska pravobraniteljica za ljudska prava Ljudmila Denisova izjavila je da se u gradu Hostomelu u okolici Kijeva više od 400 građana vode kao nestali. Taj grad, u kojem se nalazi strateški važna zračna luka za koju su danima trajale žestoke bitke ukrajinskih i ruskih vojnika, bio je pod ruskom okupacijom 35 dana, a Denisova je navela izjave svjedoka prema kojima je dio stanovnika ubijen, ali nije precizirala brojke niti je iznijela jasne dokaze za te tvrdnje, a nije navela ni tko su svjedoci kao ni bilo kakve druge detalje.


16:29 Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je danas da je prekinuta operacija "kibernetičkog kriminala" koju je pokrenula ruska vojna obavještajna agencija, a optužilo je i ruskog oligarha za kršenje sankcija.

To je prva američka kaznena prijava protiv ruskog oligarha od invazije na Ukrajinu.

Konstantin Malofejev je optužen da je pokušao izbjeći ranije sankcije pokušavajući tajno kupovarti medijske organizacije diljem Europe. Zaplijenjeni su milijuni dolara koje su vlasti mogle pratiti.


16:16 Najmanje 1.563 civila ubijeno od početka ruske invazije na Ukrajinu, objavio je Ured visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Do današnjeg dana ranjeno je ukupno 2.213 civila. Ured vjeruje kako je stvaran broj žrtava puno veći jer podaci s nekih lokacija još nisu pristigli.

U međuvremenu, kijevska gradska uprava objavila je kako je najmanje 89 osoba ubijeno, među kojima i četvero djece, a 167 domova je uništeno u Kijevu otkako su počeli napadi na glavni ukrajinski grad. U ratu je ozlijeđeno 398 osoba, među kojima i 20 djece.


16:05 Rusija i dalje poriče izvješća o masovnim ubojstvima civila u Buči. Tvrdi da su brojne slike s tog područja lažirane i da su u prikazu mrtvih tijela na ulicama korišteni glumci.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova sada je rekao da su "kriminalno lažne" slike postavljene kako bi se poremetili mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije i kako bi se opravdale dodatne sankcije Moskvi.


15:28 Nema naznaka da je ruski predsjednik Vladimir Putin odustao od ambicija da kontrolira cijelu Ukrajinu i stoga se treba pripremiti na dugotrajni rat, izjavio je u srijedu glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

“Nismo vidjeli nikakve naznake da je Putin promijenio svoje ambicije da kontrolira cijelu Ukrajinu i da preuredi međunarodni poredak tako da moramo biti spremni na dugi rat”, rekao je Stoltenberg uoči sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, koji počinje navečer.

Stoltenberg je istaknuo da članice NATO-a podržavaju Ukrajinu, da trebaju ustrajati po pitanju sankcija protiv Rusije te jačati obranu i sposobnost odvraćanja jer rat može dugo trajati.

image

Jens Stoltenberg

Francois Walschaerts/AFP

15:04 Europska unija dala je 35 milijardi eura Vladimiru Putinu za opskrbu energijom od početka njegova rata u Ukrajini i milijardu eura za financiranje obrane Ukrajine, rekao je šef EU diplomacije Josep Borrell.

Više pročitajte OVDJE.


14:43 Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je dugo razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i zamolio ga da primjeni primirje u Ukrajini.

Orban je na konferenciji za novinare rekao da je ranije u srijedu pozvao Putina na mirovne pregovore u Mađarskoj, koji će se održati s ukrajinskim i francuskim predsjednikom, kao i njemačkim kancelarkom. Rekao je da je Putinov odgovor bio 'pozitivan', ali i da je Putin rekao da će imati 'neke uvjete'.

Mađarski premijer također je rekao novinarima da Mađarska mora ojačati svoj savez s Poljskom jer je to strateški savez unutar Europske unije.

U odgovoru na pitanje o disciplinskom postupku koji je jučer pokrenula Europska komisija, Orban je rekao da će Mađarska pričekati da vidi pismo EU-a, ali 'neće popustiti' pred pritiscima da podrži proširenje sankcija Rusiji na pošiljke nafte i plina, jer bi to bila 'crvena linija' za Mađarsku.


14:41 Granatama i raketama gađan je u srijedu u pravilnim razmacima industrijski grad Sjeverodoneck na istoku Ukrajine, izvijestili su novinari francuske novinske agencije AFP, a guverner Luhanska kazao je da je deset nebodera pogođenih granatama u plamenu.

Guverner Serhij Hajdaj objavio je na društvenim mrežama da se deset nebodera u Sjeverodonetsku zapalilo nakon što su grad granatirale ruske snage. Dodao je da nema informacija o žrtvama.


14:37 Međunarodni odbor Crvenog križa (IRC) u Ukrajini priopćio je da se susreo s konvojem privatnih vozila koji je krenuo iz Mariupolja i potom ispratio 500 ljudi koji su putovali iz opkoljenog grada u Zaporožje.

IRC nije uspio doći do samog Mariupolja.

image
IRC

14:22 Rusko ministarstvo financija objavilo je u srijedu da je bilo prisiljeno platiti kuponske kamate na dvije državne euroobveznice u rubljima budući da je inozemna banka odbila obraditi njihov nalog o plaćanju u dolarima.

Inozemna banka odbila je nalog Rusije da uplati 649,2 milijuna dolara kuponskih kamata na dvije državne obveznice, a nije obradila ni plaćanje glavnice euroobveznice koja dospijeva na naplatu u ovoj godini, istaknuli su u ministarstvu, ne navodeći o kojoj je banci riječ.

Više pročitajte OVDJE.


14:20 Prizori vezanih tijela upucanih iz neposredne blizine na ulicama ukrajinske Buče "ne izgledaju mi daleko od genocida", rekao je britanski premijer Boris Johnson.

Više pročitajte OVDJE.


14:12 Institut za istraživanje ratovanja objavio je svoje podatke o ruskoj opsadi Mariupolja.

image

Mariupolj 5.4.


14:06 Kina je ocijenila 'krajnje uznemirujućim' snimke nakon otkrića trupala u Buči, ne želeći ipak optužiti Rusiju.

Dok su snimke grada oslobođenog nakon ruske okupacije potaknule opću osudu Moskve i pozive na pooštravanje međunarodnih sankcija, Peking je ostao suzdržan i nije htio optužiti ruskog saveznika.

Više pročitajte OVDJE.


14:04 Ludmila Denisova, povjerenica ukrajinskog parlamenta za ljudska prava, rekla je za BBC da je primila najmanje 25 prijava o silovanju žena i djevojaka u dobi između 14 i 24 godine od strane ruskih vojnika u Buči.


13:31 U svojoj posljednjoj prijetnji zapadnim čelnicima, Rusija ih je upozorila da ne poduzimaju ništa protiv ruske enklave Kalinjingrad.

Ova enklava, smještena između Poljske i Litve na Baltičkom moru, povijesno je bila dio Poljske, Pruske i Njemačke sve dok je nije zauzeo Sovjetski Savez pred kraj Drugog svjetskog rata. Od tada je pod ruskom kontrolom.

- Stvarno se nadam da zdrav razum u Europi neće dopustiti da se započnu bilo kakve igre oko Kalinjingrada. Mislim da mnogi razumiju da bi ovo bilo igranje s vatrom, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško.


13:23 Gradsko vijeće Kijeva izvijestilo je da je od početka rata ubijeno 89 ljudi.


13:04 Premijer Andrej Plenković posjetio je Sisačko-moslavačku županiju. Na pitanje razmišlja li Hrvatska o tome da krene u diplomatske akcije prema ruskim diplomatima i hoće li poduzeti neke poteze odgovorio je: 'Hoće.'

Više pročitajte OVDJE.


12:36 Iz Kremlja su poručili da mirovni pregovori između Moskve i Kijeva ne napreduju tako brzo ili energično koliko bi to oni željeli.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je rad na uspostavljanju nove runde pregovora u tijeku, ali da je još dug put do bilo kakvog napretka.


12:19 Rusija želi održati diplomatske odnose sa zapadnim zemljama unatoč protjerivanju ruskih diplomata iz niza zemalja, rekao je u srijedu Aleksandar Gruško, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

Nekoliko europskih zemalja, među njima Francuska, Belgija, Nizozemska i Italija, protjeralo je velik broj ruskih diplomata.


12:02 Ruske snage će vjerojatno pokrenuti sveobuhvatnu ofenzivu u ukrajinskoj istočnoj regiji Luhansk za 'otprilike nekoliko dana', rekao je guverner regije.

Serhij Haidai izjavio je za Sky News da bi razmjeri smrti i razaranja u Lugansku mogli biti gori od onih u Mariupolju, Buči i Irpinu.


11:52 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba komentirao je posljednje sankcije Europske unije Rusiji, rekavši da cijeni jačanje paketa.

No, pozvao je europske susjede da idu dalje sa sankcijama.

- Teška vremena zahtijevaju teške odluke, napisao je na Twitteru Kuleba.


11:21 Rusija namjerno stvara krizu s hranom i koristi glad kao "oružje", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U govoru u irskom parlamentu Zelenski je optužio Zapad da nije poduzeo jače akcije protiv Rusije te pozvao irske političke čelnike da uvjere i druge zemlje EU-a da uvedu strože sankcije.


10:58 Europska komisija je u utorak predložila peti paket sankcija protiv Rusije koji uključuje zabranu uvoza ugljena.

Više pročitajte OVDJE.


10:49 Papa Franjo osudio je "pokolj u Buči" i podigao ukrajinsku zastavu koja mu je poslana iz grada gdje je u ljude pucano iz neposredne blizine, te pronađena masovna grobnica i drugi znakovi pogubljenja.

image

Papa Franjo drži ukrajinsku zastavu

Andreas Solaro/AFP

"Nedavne vijesti iz rata u Ukrajini, umjesto da donesu olakšanje i nadu, donijele su nova zlodjela, poput masakra u Buči", rekao je na kraju svoje tjedne audijencije.

Više pročitajte OVDJE.


10:44 Američki načelnik Združenog stožera Mark Milley i ministar obrane Lloyd Austin u utorak su pred Odborom za oružane snage Predstavničkog doma pred Kongresom govorili o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Dvojica lidera Pentagona rekli su kako su ruske i kineske prijetnje globalnoj sigurnosti i dalje značajne te su i ovom prilikom poduprli američki pristup ratu u Ukrajini i protok oružja koje SAD šalje Kijevu.

image

Mark Milley

EyePress via AFP

- Svijet postaje sve nestabilniji. Potencijal za značajan međunarodni sukob se ne smanjuje, nego povećava. Ruska invazija na Ukrajinu najveća je prijetnja miru i sigurnosti Europe, a možda i svijetu u 42 godine koliko služim u američkoj vojsci, ali ohrabrujuće je vidjeti kako se cijeli svijet okuplja oko Ukrajine.

Ruska invazija na Ukrajinu prijeti potkopati ne samo europski mir i stabilnost, već i globalni mir za koji su se moji roditelji i generacije Amerikanaca tako teško borili. Sad se suočavamo s dvije globalne sile: Kinom i Rusijom - svaka od njih ima značajne vojne sposobnosti, a obje namjeravaju iz temelja promijeniti trenutačni globalni poredak - izjavio je Mark Milley.

Više pročitajte OVDJE.


10:26 Moskva će se boriti protiv pokušaja zapljene ruske imovine u inozemstvu na sudovima diljem svijeta, poručio je bivši predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev.

- Naši protivnici trebali bi razumjeti da će se suočiti s velikim brojem slučajeva na sudovima. I to na nacionalnim sudovima Sjedinjenih Država i Europe kao i na međunarodnim sudovima, poručio je Medvedev u objavi na Telegramu.


9:53 Najmanje 167 djece je ubijeno u Ukrajini i 279 ranjeno u ruskoj invaziji, kažu ukrajinski dužnosnici.

Oko 927 škola oštećeno je u granatiranju i bombardiranju, poručio je jutros ured ukrajinskog glavnog tužitelja, a prenosi BBC.


9:40 Svijet mora djelovati kako bi zaustavio masovna ubojstva u Ukrajini, rekao je u srijedu britanski ministar zdravstva Sajid Javid, uspoređujući izvješća o ubojstvima civila u Ukrajini s genocidom u Bosni i Hercegovini 1995. godine.

Otkako su se ruske snage povukle iz gradova i sela oko ukrajinskog glavnog grada Kijeva, ukrajinski vojnici novinarima pokazuju trupla, kako kažu, civila koje su ubile ruske snage, uništene kuće i spaljene automobile.

"Ovo je masovno ubojstvo neviđenih razmjera u Europi. Mislim da ovako nešto nismo vidjeli od 1995.", rekao je Javid za BBC.

Više pročitajte OVDJE.


9:35 Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk rekla je da je dogovoreno ukupno jedanaest humanitarnih koridora za srijedu, javlja Reuters.

Međutim, rekla je, oni koji žele napustiti Mariupolj morat će koristiti vlastita vozila.


9:30 Vlasti u Lugansku nadaju se da će u srijedu evakuirati civile kroz pet "humanitarnih koridora" i pozvale su stanovnike da izađu "dok je sigurno", poručio je guverner regije Serhij Gaidai.

Ukrajina je priopćila da se ruske trupe pregrupiraju i spremaju za novu ofenzivu na području Donbasa, koje uključuje i Lugansk.


9:23 Bivši visoki časnik britanske vojske rekao je kako dokazi iz Buče sve više upućuju na 'genocid koji se planira s vrha'.

- Riječ je o ratnim zločinima i sve izgleda kao zajednički napor da se smanji ukrajinsko stanovništvo. To je sve bliže definiciji genocida, rekao je za Sky News general Lord Dannatt, bivši načelnik Glavnog stožera.


09:05 Wall Street Journal javlja da će novi paket sankcija Europske unije biti usmjeren na kćeri ruskog predsjednika Vladimira Putina.

- Europska unija predložila je sankcioniranje dviju kćeri predsjednika Vladimira Putina, tvrde diplomati koji su upoznati s planom, što bi značilo da će se i njegova najbliža obitelj naći na popisu ljudi koji su na udaru sankcija zbog invazije na Ukrajinu.


08:35 - Teške borbe i ruski zračni napadi nastavljaju se u okruženom ukrajinskom gradu Mariupolju, priopćila je u srijedu britanska vojna obavještajna služba.

"Humanitarna situacija u gradu se pogoršava", objavilo je Ministarstvo obrane.

"Većina od 160.000 preostalih stanovnika nema svjetlo, komunikacije, lijekove, grijanje ili vodu. Ruske snage spriječile su humanitarni pristup, vjerojatno vršeći tako pritisak na branitelje da se predaju."


8:20 Dva dana nakon izbora u kojima je Orban premoćno pobijedio, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto pozvao je na razgovor ukrajinskog veleposlanika i rekao mu da prekine s napadima na Mađarsku.

- Vrijeme je da ukrajinski lideri prestanu s direktnim napadima na Mađarsku i priznaju volju mađarskog naroda - citira Reuters mađarskog ministra.

Podsjetimo, Viktor Orban je pobjedničkom govoru u nedjelju navečer kao jednog od neprijatelja mađarskog naroda prozvao upravo predsjednika Ukrajine Zelenskog. Orban, poznat po svojim prijateljskim vezama s Putinom, tijekom kampanje je govorio da će napraviti sve da izbjegne 'stradavanje mađarskih sinova u ratu' i optuživao je oporbu da oni žele ići u rat, za razliku od njega koji želi mir.

Više pročitajte OVDJE.


7:30 Sjedinjene Američke Države u dogovoru sa saveznicima u srijedu će objaviti novi paket sankcija kako bi u potpunosti obezglavili rusku ekonomiju. Novi udar na Putina stiže kao odgovor za masakr u Buči.

Sankcije su dogovorene između Washingtona, Bruxellesa i zemalja G7 i navodi se da će biti usmjerene protiv ruskih banaka, kao i na zabranu investiranja u Rusiju.

- Glavni cilj je natjerati Rusiju da bira između rata i mira. Moramo sve napraviti da Putin ostane bez sredstava za financiranje rata protiv Ukrajine - rekla je glasnogovornica Bijele Kuće Jen Psaki.


7:00 Najnoviji izvještaj britanskog ministarstva obrane govori da Mariupolj još uvijek nije pao. Britanski obavještajci navode da se vode velike borbe, a da je ta strateški važna luka pod stalnim napadima ruskih zračnih snaga.

- Humanitarna situacija je sve teža. Više od 160.000 ljudi je bez struje, lijekova, grijanja, komunikacijskih kanala i vode. Rusi zabranjuju humanitarni pristup. Vjerojatno na taj način žele natjerati branitelje da se predaju - stoji u izvještaju.

image

razoreno kazalište u Mariupolju


6:55 Indija je objavila da 'nedovojbeno osuđuje' ubojstva u Buči i poziva na nezavisnu istragu zločina koji je šokirao svjetsku javnost. Ovo obraćanje u Vijeću sigurnosti UN-a do sada je najznažnija indijska poruka još od početka rata.

Indija se do sada suzdržavala o glasovanja u UN-u kada je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu i cijelo vrijeme tvrdila da je neutralna. Njihov stav balansiranja između Rusije i Zapada našao se pod valom kritika.


6:20 Otpočeo je lov na 'mesara iz Buče', veterana nedavno blagoslovljenog od Ruske pravoslavne Crkve za kojega se osnovano sumnja da je odgovoran za strahotna i masovna zlodjela u predgrađu ukrajinskoga glavnog grada Kijeva.

Osumnjičenog za masovne zločine nad civilima u Buči identificirale su ukrajinske obavještajne službe u sinergiji s Informnapalmom, volonterskom inicijativom koja prati aktivnosti ruske vojske i specijalnih službi. Riječ je o potpukovniku Azatbeku Omurbekovu, zapovjedniku 64. ruske motorizirane brigade koja je bila uključena u okupaciju Buče, grada udaljenog oko 40 kilometara od centra Kijeva.

Ruske trupe pod njegovim zapovjedništvom sadistički su ubijale civile po kućama, a bilo je izvješća i o brutalnim silovanjima žena i djece. Nakon povlačenja ruskih trupa otkrivene su brojne masovne grobnice, kao i brojni leševi na otvorenom među kojima je bilo potpuno golih žena, s rukama vezanima na leđima.


6.10 Američki proizvođač mikroprocesora Intel Corp priopćio je da prekida poslovanje u Rusiji, pridruživši se tako nizu tvrtki koje su napustile tu zemlju nakon njezine invazije na Ukrajinu.

Tvrtka koja je prošloga mjeseca obustavila isporuku kupcima u Rusiji i Bjelorusiji, priopćila je da je primijenila mjere kojima nastoji na najmanju moguću mjeru svesti poremećaj u njezinom globalnom poslovanju.

"Intel se pridružuje globalnoj zajednici u osudi rata koji vodi Rusija protiv Ukrajine te poziva na brz povratak miru", priopćila je tvrtka.

I IBM je prekinuo isporuku kada je Ukrajina pozvala američke proizvođače softwarea da prekinu poslovanje s Rusijom.

Tvrtke i vladine agencije u Rusiji oslanjale su se na tehnologiju razvijenu na Zapadu, koja je bila temelj njihovih IT sustava.


6:05 Sjedinjene Države najavile su da će debolokirati dodatnu pomoć za Ukrajinu u iznosu od 100 milijuna dolara, kako bi se ta zemlja mogla suprotstaviti ruskoj invaziji.

Ukrajini je "hitno potrebno još protutenkovskih sustava Javelin, kojima su SAD opskrbile Ukrajinu i koji se uspješno koriste u obrani te zemlje", priopćio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

"Svijet je bio šokiran i zgrožen strahotama koje su počinili pripadnici ruskih snaga u Buči i cijeloj Ukrajini", stoji u priopćenju američkoga državnog tajnika Antonyja Blinkena. Nakon povlačenja ruskih vojnika u ukrajinskom gradu Buči otkriveni su deseci trupala.

"Sjedinjene Države i naši saveznici i partneri odlučno podupiru suverenost i teritorijalni integritet Ukrajine", dodao je.

Šef američke diplomacije potvrdio je da je s tom dodatnom pomoći Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače dodijeljeno ukupno 1,7 milijuna dolara američke pomoći za obranu.


6:00 Američki ministar obrane Lloyd Austin branio je američku reakciju na rat u Ukrajini u burnoj raspravi s republikanskim zastupnikom u Kongresu koji je Pentagon optužio da je precijenio ruske vojne sposobnosti.

"Je li vam palo na pamet da Rusija nije pregazila Ukrajinu zbog onoga što smo mi učinili? I zbog onoga što su učinili naši saveznici? Jeste li ikad razmislili o tome", pitao je Austin retorički zastupnika Matta Gaetza na Odboru za oružane snage Zastupničkog doma.

Austin i ostali američki dužnosnici kažu da je američka potpora ukrajinskim snagama, uz ukrajinsku snažnu volju da se suprotstavi, pomrsila planove Rusije da ostvari brzu pobjedu u ratu koji je sada ušao u šesti tjedan.

General Mike Milley, predsjednik Združenog stožera, rekao je da bi sukob u Ukrajini mogao trajati godinama. "Mislim da je riječ o sukobu koji će trajati i mislim da će trajati godinama", rekao je Milley pred istim Odborom.

Dodao je da će "NATO, SAD, Ukrajina i ostali saveznici i partneri koji pružaju podršku Ukrajini u tome sudjelovati još prilično dugo".

U istočnoj Ukrajini separatisti se uz potporu Rusije bore od 2014. godine, a u sukobu je poginulo oko 15.000 ljudi.


Ključne događaje 41. dana invazije smo pratili iz minute u minutu. Možete ih pročitati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:09