‘AZIJSKI SCHINDLER‘

‘Pastor heroj‘ ispao je obični pedofil: Godinama je seksualno zlostavljao tinejdžere koji su pobjegli od Kimovog režima

Mediji su ga često uspoređivali s Oskarom Schindlerom, koji je spasio više od 1100 Židova tijekom holokausta

Ilustrativna fotografija, sjevernokorejski učenici

 Behrouz Mehri/Afp/Profimedia/Behrouz Mehri/afp/profimedia

Južnokorejski pastor kojeg su nekoć slavili kao junaka jer je prokrijumčario stotine Sjevernokorejaca, sada je zatvoren zbog seksualnog zlostavljanja tinejdžera prebjega.

Chun Ki-won (67) osuđen je na pet godina zatvora zbog zlostavljanja maloljetnika u svom internatu u Seulu.

Pastora se desetljećima smatralo spasiteljem i nazivalo ‘azijskim Schindlerom‘, a njegove operacije su nazivali ‘podzemnom željeznicom‘ za one koji bježe od režima Sjevera.

U rujnu je uhićen u Seulu, piše BBC.

Policija ga je optužila za zlostavljanje šest sjevernokorejskih tinejdžera, a među njima su bili i prebjezi koji su bili smješteni u spavaonicama alternativne škole koju je on osnovao u svojoj misiji.

Chun je optužbe odbacio, no sud je u srijedu presudio da su dokazi žrtava nepobitni.

- Žrtve daju dosljedne izjave koje ne bi mogle dati bez iskustva iz prve ruke o tim okolnostima, rekao je sudac u Seulu i dodao da je Chun svoje zločine počinio ‘s položaja na kojem je imao apsolutni utjecaj‘.

Proglašen je krivim u pet od šest slučajeva zlostavljanja maloljetnika. Neki od njih su pod Chunovim vodstvom prebjegli sami, a neki sa svojim obiteljima.

Chun je osnovao Durihanu, jednu od najistaknutijih južnokorejskih nevladinih organizacija koja pomaže Sjevernokorejcima da pobjegnu rutama u Kini. Tvrdi da je pomogao više od 1000 Sjevernokorejaca da pobjegnu od režima obitelji Kim tijekom proteklih 25 godina, a Pjongjang je njegove postupke osudio.

Godine 2002. je dospio na naslovnice nakon što je bio zatvoren u Kini sedam mjeseci.

Njegov rad i osnivanje alternativne škole za djecu sjevernokorejskih prebjega bio je tema dokumentarnih filmova i brojnih novinskih članaka BBC-a, CNN-a, The New York Timesa i National Geographica.

Mediji su ga često uspoređivali s Oskarom Schindlerom, koji je spasio više od 1100 Židova tijekom holokausta.

Njegovo uhićenje i osuda šokirali su Južnu Koreju. Tamošnja ga je televizija prikazala na sudu u bijeloj odjeći s lisicama na rukama, prenosi BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:20