PROMJENE U KINI

Partija poslala neugodnu poruku bankarima: Slučaj financijaša koji je nestao pokazuje da ju nije pametno ignorirati...

Bankarima je poručeno da isprave način razmišljanja, pristupe čišćenju ‘hedonističkog‘ načina života i prestanu biti podložni zapadnom utjecaju

Arhivska fotografija

 Yin Bogu/Xinhua Via Afp

"Ovo nije pristojan teniski meč. Ovo je egzistencijalna borba oko toga kako će život izgledati u 21. stoljeću - i najtemeljnije slobode su u pitanju". Ovim je riječima, prenosi Reuters, republikanski zastupnik Mike Gallagher počeo prvu sjednicu Odbora o Narodnoj Republici Kini.

Global Times, partijsko glasilo na kineskom, objavljuje istodobno naslov “Strane tvrtke imaju velika očekivanja od dva kineska zasjedanja”. U nedjelju počinje godišnja svetkovina autokracije koja je i imala određenu ulogu dok Xi Jinping nije u potpunosti preuzeo vlast. Svetkovinu čine dvije sjednice, Narodnog kongresa i Nacionalnog odbora Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog vijeća. Prvo je tijelo zamjena za parlament, a drugo je “domoljubna organizacija ujedinjenog fronta kineskog naroda koja služi kao ključni mehanizam višestranačke suradnje i političke konzultacije pod vodstvom Komunističke partije Kine”. U bivšoj Jugoslaviji je postajao Narodni front.

Narodni kongres ima važnu zadaću, mora zaključiti učvršćivanje vlasti koje je počelo u listopadu prošle godine 20. Kongresom Partije na kojem je drug Xi dobio treći mandat na čelu radničke i narodne avangarde. Sada treba biti okrunjen trećim predsjedničkim mandatom i tako srušiti ostatke sustava koji je, mudro i dalekovidno, postavio Deng Xiaoping s idejom da se moćnoj naciji ne ponovi samovlast kakvu je imao Mao Zedong. Xi je došao na tu točku, on je “drug u središtu Partije”, njegova se misao izučava.

Gotovo svaka druga anketirana američka tvrtka rekla je da se u NR Kini osjeća manje dobrodošlom nego prije godinu dana, pokazalo je najnovije istraživanje AmCham Chine. I to je vijest koja zabrinjava globalnu ekonomiju. Xi je u međuvremenu odustao od maksime “zajednički prosperitet” jer je pretjerano podsjećala na doba Maove uravnilovke, ali i dalje je odlučan slomiti bogate. U njegovoj vizuri svijeta predstavljaju prijetnju, Partiji i njezinoj vlasti, posljedično i njemu osobno.

Bloomberg u četvrtak prenosi neugodnu poruku bankarima. Iz partijskog vrha, moćnog tijela koje se bori protiv korupcije pa je svemoćno jer je u “modernoj socijalističkoj državi” korupcija rasprostranjena na svim državnim razinama pa može bilo koga bilo kad pozvati na red (budući da je riječ o partijskoj državi ne mora biti ni u pravu).

Poručeno je bankarima da isprave način razmišljanja, pristupe čišćenju "hedonističkog" načina života i prestanu biti podložni zapadnom utjecaju. Da im nije pametno oglušiti se manifestira slučaj financijaša Bao Fana koji je prošli mjesec nestao da bi The Wall Street Journal u četvrtak javio da je zatočen negdje u NR Kini zbog korupcijskog (!) slučaja. Surađuje s vlastima, piše dnevni list na mrežnoj stranici.

"Sve se svodi na jedno: Komunistička partija će upravljati svime, uključujući ekonomski i financijski rad", rekao je Shen Meng, direktor investicijske banke Chanson & Co sa sjedištem u Beijingu/Pekingu za Bloomberg.

Najave Kongresa potvrđuju Shenove riječi, vlasti razmatraju oživljavanje davno raspuštene Središnje financijske radne komisije koja bi Partiji omogućila veću kontrolu financijskog poslovanja. Kao budući šef tog tijela, a to potvrđuje da je prijedlog ozbiljan, spominje se Ding Xuexiang, šef kabineta Xi Jinpinga. Koji će na ostala mjesta u vladi koja kontroliraju ekonomiju staviti ljude iz najbližeg kruga, vjerne lojaliste koji ga neće izdati: Li Qiang, formalno drugi u partijskom aparatu, preuzet će položaj koji odgovara premijerskom; He Lifeng bi preuzeo utjecajno i važno mjesta potpredsjednika vlade zaduženog za ekonomska i financijska pitanja. Obojica su partijski ljudi, Xijevi drugovi.

Američke tvrtke su za AmCham rekle da mijenjaju investicijske planove u NR Kini, zadržavajući razinu ulaganja na dosadašnjoj ili je smanjujući. Do daljnje ne planiraju preseliti poslovanje. Neki su već krenuli, Apple seli dio u Indiju, a formira se, kako samo pisali, i novi proizvodni lanac Altasia, alternativni azijski opskrbni lanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 02:12