UNATOČ RAZLIKAMA

Papa poziva protestante na dijalog o seksualnosti

 AFP

Papa Franjo primio je u ponedjeljak u Vatikanu luteransku nadbiskupicu Uppsale u Švedskoj Antje Jackelen, pozivajući protestante i katolike da iskreno razgovaraju o svojim razlikama u pitanjima seksualnosti.

"Pitanje dostojanstva ljudskog života, koje uvijek treba poštivati, od najveće je aktualnosti, kao i pitanja obitelji, braka i seksualnosti. Njih se ne može zatomiti i ignorirati iz straha da se ne bi ugrozilo već ostvareni ekumenski konsenzus", rekao je Papa, govoreći o dijalogu između Katoličke Crkve i protestantskih crkava.

U brojnim osjetljivim pitanima, od zaređenja žena za svećenike i biskupe do istospolnih brakova i razvoda, stajališta Katoličke Crkve i protestantskih crkava nepomirljiva su, što ne pridonosi svakodnevnom dijalogu.

Katolički i protestantski vjernici "ne smiju više biti doživljavani kao protivnici ili konkurenti, nego priznati ono što jesu: braća i sestre", i moraju surađivati, posebice kako bi pomogli svojoj "progonjenoj kršćanskoj braći" u svijetu.

Papa je istaknuo napredak postignut od Drugog vatikanskog koncila (1962./65.), točnije nedavno objavljen zajednički dokument pod nazivom "Od sukoba do zajedništva: Zajednička luteransko-katolička komemoracija reformacije 2017.".

Odluka, donesena prošle godine, o zajedničkom obilježavanju Luterove reformacije, pet stoljeća nakon što je njemački redovnik odlučio objaviti svojih 95 teza protiv Vatikana, rezultat je dugog rada potaknutog reformatorskim duhom Drugog vatikanskog koncila. Raskid između Lutera i Vatikana pratili su masovni pokolji u cijeloj Europi i višestoljetno nepovjerenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. srpanj 2024 16:15