POSJET BiH

Na Papinu misu u Sarajevu dolazi 22.000 vjernika iz RH

S Vatikanom su utvrđene osnovna i rezervna trasa Papina kretanja i sigurne kuće, kaže šef Direkcije za koordinaciju sigurnosnih snaga Mirsad Vilić
 AFP

U Sarajevu već tjednima teku opsežne pripreme za pastolarni pohod pape Franje Bosni i Hercegovini koji u jednodnevni posjet stiže 6. lipnja.

Svi sarajevski hoteli odavno su popunjeni, a do jučer je više 57 tisuća vjernika prijavilo dolazak na svetu misu koju će Papa predvoditi na Olimpijskom stadionu Koševo, od čega najveći broj iz Hrvatske - ukupno 22 tisuće. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda, izjavio je kako se već prema sadašnjim informacijama očekuje da će tih dana u Sarajevo doći između 70 i 80 tisuća ljudi.

Pomoć Hrvatske

Očekuje se da će vjernici, koji su se dosad već morali prijaviti svojim župama, nakon čega su ih Vrhbosanskoj nadbiskupiji prijavili njihovi župnici, u glavni grad BiH stići u više od tisuću organiziranih autobusa, zbog čega se u Sarajevu očekuje i velika zakrčenost prometnica.

Najzahtjevniji aspekt pripreme sigurnosne su mjere koje se, u suradnji s Vatikanom, odvijaju već nekoliko mjeseci. Vatikanski stručnjaci još su u veljači pregledali sve lokacije koje su predviđene programom Papina posjeta, a u organizaciji i sigurnosnim radnjama Bosni i Hercegovini pomaže i Hrvatska, što je i razumljivo jer najveći broj vjernika u Sarajevo pristiže upravo iz naše zemlje. BiH je fomirao i posebnu Direkciju za koordinaciju sigurnosnih snaga koja koordinira rad svih službi uključenih u sigurnosne pripreme. Na čelu direkcije je direktor Mirsad Vilić koji smatra da će Papin posjet proći bez problema.

- Utvrđena je osnovna i rezervna trasa kretanja Pape, kao i sigurne kuće. Neke lokacije će imati poseban tretman, kao što je stadion Koševo, gdje se očekuje velik broj ljudi. Policijske agencije, KCUS, Oružane snage i Profesionalna vatrogasna brigada održale su brojne sastanke na kojima smo utvrdili svoje dužnosti. Sve je rađeno u uskoj suradnji s vatikanskim sigurnosnim agencijama. Naše agencije su u potpunosti posvećene, opremljene i obučene za ovakve vrste događaja kao što je posjet Pape - izjavio je Vilić.

Analize web komentara

Točan broj policijskih službenika, agenata i drugog osoblja koje će biti uključeno u osiguravanje dolaska Svetog Oca zasad nije poznat i trebao bi biti utvrđen na sastanku u četvrtak.

No, već se sada zna da je riječ o jakim snagama, naročito zbog činjenica da se BiH smatra zemljom pojačanog rizika zbog određene koncentracije islamskih radikala, kao i bosanskohercegovačkih državljana koji u arapskim zemljama ratuju na strani Islamske države. Zbog toga, rekli su iz Direkcije, kontinuirano rade na sigurnosnim procjenama, u suradnji s regionalnim policijskim agencijama, a u osiguranju se išlo toliko daleko da se već tjednima analiziraju komentari na društvenim mrežama i neprikladni komentari tretiraju “s najvećom pažnjom”.

Na dan posjeta, građani Sarajeva koji žive na trasi kretanja neće smjeti izlaziti na balkone i prozore, a zamoljeni su i da se “suzdrže od penjanja na krovove”. Zabranjeno je i bacanje cvijeća i bilo kakvih predmeta prema Svetom Ocu.

Sigurnosnim provjerama bit će izložen i velik broj pripadnika medija koji tih dana stižu u Sarajevo. Akreditacijski zahtjevi zaprimali su se do 15. svibnja, a svi zahtjevi bit će provjereni. Ukupno je stiglo oko 1000 zahtjeva, novinara i tehničkog osoblja. Dvorana Zetra preuređena u masivan press centar s velikim brojem info punktova, a iz biskupija Bosne i Hercegovine prijavilo se i 500 volontera.

Uređenje putova

Sarajevo se i infrastrukturno uređuje u povodu dolaska Svetog Oca. Uređuju se prometnice na trasi kretanja te prilazni putovi stadionu Koševo. U punom su jeku i radovi na zgradi Franjevačkog međunarodnog pastoralnog centra, na koju se stavlja fasada koju nije imala više od deset godina, a uređuje se i interijer te prostor oko samostana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2024 10:33