ODABIR ECONOMISTA

Ovo su tri žene koje će odlučiti budućnost EU, bruji se i o ‘tajnom planu‘ za promjenu Europe

Nitko ne zna što će Giorgia Meloni odlučiti. Otkako je premijerka, trudi se odmaknuti od krajnje desnice

Ursula von der Leyen, Giorgia Meloni, Marine Le Pen

 HENNING KAISER/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP; Andrea Calandra/NurPhoto/NurPhoto via AFP; Bertrand Guay/AFP

Izbore za Europski parlament obilježit će tri žene: predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, talijanska premijerka Giorgia Meloni i Marine Le Pen, čelnica francuske krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje. To su liderice koje će oblikovati Europu, piše britanski The Economist.

Ključno pitanje izbora koji će se održati od 6. do 9. lipnja jest koliko će narasti desnica i kakve će to političke posljedice imati. Ursula von der Leyen želi drugi mandat na čelu vlade Europske unije. U predizbornoj debati političarka njemačkih demokršćana i Europske pučke stranke poručila je da želi surađivati s Giorgiom Meloni jer s talijanskom premijerkom već ima dobra iskustva. Meloni je, pak, liderica krajnje desne Braće Italije, ali otkako je postala premijerka, trudi se odmaknuti od krajnje desnice. Signalizirala je da bi podržala Ursulu von der Leyen. S druge strane, od nje podršku očekuje Marina Le Pen, sanjajući novu, jaku europsku ultradesnicu koja bi bitno utjecala na promjenu smjera europske politike.

Bijes u Njemačkoj

Ursuli von der Leyen za drugi mandat treba podrška lidera 27 članica i većina u Europskom parlamentu. Može očekivati podršku triju velikih parlamentarnih skupina: konzervativne (Europska pučka stranka EPP), liberalne (Renew Europe) te Socijalista i demokrata (S&D) lijevog centra. Predviđa se, međutim, da će te tri mainstream skupine zajedno osvojiti tek tanku većinu, piše The Economist.

image

Ursula von der Leyen

HENNING KAISER/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Ključna je igračica Georgia Meloni, liderica stranke neofašističkih korijena i premijerka od listopada 2022. Očekuje se da će Meloni i njezina stranka osvojiti 27 posto. Vrlo sam dobro surađivala s Giorgiom Meloni, izjavila je šefica EK 23. svibnja. To je izazvalo bijes među liberalima i političarima njemačke vladajuće Socijaldemokratske stranke i stranke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Za njih je Meloni na istoj razini s mađarskim premijerom Viktorom Orbánom, zvijezdom iliberalne Europe.

Meloni je, među ostalim, godinama napadala EU, uspoređivala Uniju sa Sovjetskim Savezom, koristi teorije urote, poput one o tzv. velikoj zamjeni stanovništva. No, Giorgiu Meloni ne možete jednoznačno otpisati kao ekstremistkinju. S Ursulom von der Leyen surađivala je na temu ilegalne imigracije: tri su puta zajedno putovale u sjevernu Afriku, potpisujući ugovore s Egiptom i Tunisom kako bi se usporio dolazak migranata. Usto, pruža snažnu podršku Ukrajini, za razliku od drugih europskih desničara. Meloni kod kuće ratuje protiv neovisnog novinarstva, istospolnih roditelja i prava LGBTQ+ zajednice, ali istodobno kao premijerka pragmatično vodi ekonomsku i sigurnosnu politiku Italije. Ona ne bi trebala biti isključena iz političkog mainstreama, piše The Economist.

image

Giorgia Meloni

RICCARDO DE LUCA/ANADOLU/Anadolu via AFP

AfD otpao

Dapače, postizanje dogovora s njom nosilo bi dodatnu korist, analizira ugledni britanski list: podijeliti krajnju desnicu na umjerenije i ekstremnije. Tu veliku ulogu ima Marine Le Pen. Očekuje se da će njezina stranka Nacionalno okupljanje također dobro proći na europskim izborima. I ona se pokušala rebrendirati kao umjerenija političarka prihvatljiva mainstreamu, no njezina proruska, ksenofobna prošlost preduga je da bi ikoga zavarala. Cilj Marine Le Pen je ujediniti dvije skupine krajnje desnice u Europskom parlamentu i stvoriti jednu "superskupinu" koja bi mogla snažno povući Europu udesno. Za to joj treba podrška Giorgie Meloni.

image

Marine Le Pen

Sameer Al-Doumy/POOL/AFP

Europska krajnja desnica uoči izbora oslabljena je incidentima Alternative za Njemačku, zbog koje je Marine Le Pen izbacila AfD iz svoje skupine, a sam AfD je isključio iz kampanje svoja dva glavna kandidata. Ako bi Ursuli von der Leyen uspjelo povući talijansku premijerku za sobom, to bi omelo planove Marine Le Pen. Poraz u Bruxellesu bio bi udarac za nju uoči francuskih izbora 2027. Sada njezina stranka vodi u anketama.

Tajni plan

Ipak, dugoročni ciljevi talijanske premijerke ostaju nejasni, piše britanski Guardian. Godinama se izjašnjavala protiv eura i EU. No, kad je postala premijerka, okrenula je ploču. Meloni se sada predstavlja kao konstruktivna Europljanka. Djelomice zato što Italiji trebaju milijarde iz fondova EU, a možda i zato što igra svoju igru. Ursula von der Leyen u više je navrata isključila mogućnost suradnje s radikalno desnim strankama poput francuskog Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen, nizozemske Slobodarske stranke Geerta Wildersa ili austrijskog FPÖ-a, članica krajnje desne parlamentarne skupine Identitet i demokracija. No, mekši stav ima prema Meloni i nekim članovima druge krajnje desne skupine Europskih konzervativaca i reformista (ECR). Meloni zasad odbija spekulirati o eventualnom savezništvu s Ursulom von der Leyen ili Marine Le Pen, ali je otvoreno govorila o "promjeni europske slike" i "izgradnji drugačije većine u Europskom parlamentu". Povezivanjem s europskim konzervativcima Meloni bi mogla utjecati na prilično radikalnu promjenu politike EU u bitnim pitanjima kao što su klimatske promjene, proširenje i useljavanje. Možda je to njen plan, piše Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 02:07