SUPERMODERNO ORUŽJE

Ovo je novi američki strateški bombarder, upravo je poletio prvi put

Planira se izgraditi 100 takvih ratnih zrakoplova, a u planu je proizvodnja aviona u varijantama sa i bez pilota

B-21 Raider u letu

 Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Zumapress.com/mega/the Mega Agency/profimedia

B-21 Raider izveo je u petak svoj prvi probni let te je sada ovaj futuristički ratni zrakoplov još jedan korak bliže tome da postane sljedeći američki nevidljivi bombarder s nuklearnim oružjem, piše Defense News.

Probni let B-21 Raidera dogodio se u Palmdaleu u Kaliforniji, gdje ga je razvijala i testirala tvrtka Northrop Grumman.

Američke zračne snage planiraju izgraditi 100 takvih ratnih zrakoplova, koji imaju oblik krila sličan svom prethodniku B-2 Spiritu, ali će uključivati i neke napredne materijale, pogon i tzv. ‘stealth‘ tehnologiju što će im omogućiti veliku prednost u nekoj budućoj, eventualnoj borbi. U planu je proizvodnja takvih aviona u varijantama sa i bez pilota.

image

B-21 Raider u letu

Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Zumapress.com/mega/the Mega Agency/profimedia

‘B-21 Raider je u fazi testiranja‘, rekla je glasnogovornica zračnih snaga Ann Stefanek.

Takvo testiranje je ključan korak u nastojanju da se osiguraju ‘prodorne udarne sposobnosti odvraćanja agresije i strateških napada protiv Sjedinjenih Država, saveznika i partnera, koje su dugog dometa i koje je moguće preživjeti‘, rekla je Stefanek.

image

B-21 Raider u letu

Gene Blevins/Zuma Press/Profimedia/Gene Blevins/zuma Press/profimedia

B-21 Raider je prvi novi američki bombarder u više od 30 godina, a gotovo svaki aspekt programa bio je tajan. I Northrop Grumman i Zračne snage dale su sve od sebe da zaštite detalje programa kako bi spriječile Kinu da dobije pristup tehnologiji oružja i izgradi sličnu verziju, kao što je to bio slučaj s nekim drugim američkim naprednim zrakoplovima poput F-35.

Pentagon je razvio B-21 u sklopu nastojanja da modernizira sva tri dijela svoje nuklearne trijade, koja još uključuje nuklearne balističke projektile i bojeve glave lansirane s podmornica, a u novo oružje ulaže kako bi bio sposoban pratiti brzu vojnu modernizaciju Kine.

Pogledajte probni let B-21 Raider-a:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:27