‘NEĆETE NAS UŠUTKATI‘

Oporba proziva Zelenskog zbog zamrzavanja Porošenkove imovine: ‘To je autokratsko ponašanje‘

Imovina je zamrznuta u sklopu istrage protiv Porošenka kojom se želi utvrditi je li bivši predsjednik počinio veleizdaju

Vladimir Zelenski

 John Thys/AFP

Ukrajinska prozapadna opozicija optužila je u četvrtak ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog za autokratsko ponašanje nakon što je sud zamrznuo imovinu prethodnog predsjednika Petra Porošenka, kao i imovinu dviju televizija čiji je Porošenko bio vlasnik.

Imovina je zamrznuta u sklopu istrage protiv Porošenka kojom se želi utvrditi je li bivši predsjednik počinio veleizdaju financiranjem proruskih separatista u istočnoj Ukrajini dok je bio predsjednik 2014.-2015.

Porošenko odbacuje optužbe, a njegova stranka Europska solidarnost nazvala je presudu kijevskog Pečerskog suda "ilegalnom i nepravednom", ustvrdivši da se njome želi ušutkati opoziciju Zelenskom.

Zelenksi nije komentirao odluku suda, ali je prethodno odbacio optužbe da želi kontrolirati tužitelje i pravosudni sustav.

Sud je također zamrznuo imovinu televizija Kanal 5 i Prjamij. Porošenko je bio vlasnik tih televizija do studenog kada su one postale dio koncerna.

Sukob opozicije i Zelenskog događa se u vrijeme kada Ukrajina pokušava osigurati međunarodnu podršku zbog gomilanja desetaka tisuća ruskih vojnika na granici s Ukrajinom.

Prošloga mjeseca tužitelji su zatražili od suda odobrenje da uhite Porošenka uz mogućnost plaćanja jamčevine u iznosu od milijardu hrivnji (240 milijuna HRK).

Porošenko nije u Ukrajini od kraja prosinca, a još nije komentirao presudu. Ranije je kazao da se planira vratiti u Ukrajinu 17. siječnja.

Tajkun koji je prozvan "kraljem čokolade" zbog vlasništva nad tvornicom za proizvodnju slastica, Porošenko je jedan od najbogatijih Ukrajinaca.

Kao pro-zapadni političar izabran je za predsjednika nakon što je 2014. prosvjedima na Majdanu srušen pro-ruski predsjednik Viktor Janukovič.

Zelenski je glatko pobijedio Porošenka 2019., pri čemu su naglasci u njegovoj kampanji bili na borbi protiv korupcije i smanjenju utjecaja oligarha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:20