OBEĆANJE KIJEVU

Blinken: ‘Neće biti pregovora o Ukrajini bez Ukrajine, mogući su odgovori SAD-a i saveznika‘

Potvrdio je "čvrstu potporu SAD-a neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine pred ruskom agresijom"

Američki državni tajnik Antony Blinken

 Andrew Harnik/POOL/AFP

Američki državni tajnik Antony Blinken obećao je u petak Kijevu da "neće biti pregovora o Ukrajini bez Ukrajine", uoči tjedna pregovora, napose američko-ruskih, o krizi koja je zahvatila tu zemlju.

U telefonskom razgovoru s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, državni tajnik je spomenuo "moguće odgovore Sjedinjenih Država i njihovih saveznika" na gomilanje ruskih snaga na granici s Ukrajinom, navodi se u priopćenju iz njegova ureda.

Dvojica čelnika su se ujedno dotaknula dijaloga koji počinje u ponedjeljak izravnim američko-ruskim razgovorima u Ženevi prije sastanka NATO-a i Rusije u srijedu u Bruxellesu i sastanka Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koje je Kijev član, u četvrtak u Beču.

Antony Blinken je potvrdio "čvrstu potporu SAD-a neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine pred ruskom agresijom koja se upravo događa", navodi se u priopćenju američkog State Departmenta.

Zapad i Ukrajinci već tjednima optužuju Ruse da gomilaju desetke tisuća vojnika na ukrajinskoj granici radi moguće invazije i otvoreno su zaprijetili ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu "sveobuhvatnim" sankcijama kakve još nisu viđene ako ponovo napadne susjednu zemlju.

Moskva sa svoje strane traži jamstva da se NATO više neće širiti na istok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:00