KRITIKA RUSKE VLASTI

ODBOR ZAZAŠTITU NOVINARA 'Putinova vlast maltretira i cenzurira novinare koji otkrivaju korupciju u Sočiju‏'

 AFP

MOSKVA - Utjecajna međunarodna organizacija Odbor za zaštitu novinara (CPJ) u utorak je kritizirala ruske vlasti zbog cenzure vijesti o pripremama za Zimske olimpijske igre u Sočiju.

U svom izvještaju detaljno su analizirali maltretiranje ruskih i stranih novinara i kako ih se sprečavalo da izvještavaju o osjetljivim temama kao što je zlostavljanje stranih radnika u Sočiju i nepoštovanje osnovnih ekoloških standarda.

Izvještaj navodi da ruski mediji pod kontrolom države ignoriraju važna pitanja i organiziraju klevetničke kampanje protiv nekolicine novinara koji su profesionalno istraživali priče iz Sočija.

"Ruske vlasti poklopile su novinare, branitelje prava i aktiviste na način kakav nije viđen od raspada Sovjetskog saveza", napisala je u priopćenju koordinatorica CPJ Nina Ognianova. Cenzura je tako jaka da je dopisnik CBS Newsa Mark Phillips priču o golemoj korupciji u pripremama za Olimpijadu morao raditi u južnom Londonu, budući da je glavni akter priče, izvođač radova građevinski poduzetnik Valerij Morozov, morao pobjeći iz Rusije jer je odbio dužnosnicima platiti navodnih 30 milijuna dolara mita. Morozov je CBS-u rekao da je pobjegao nakon što je čuo da je naručeno njegovo ubojstvo.

Agencija Associated Press lani je dokumentirala priče ruskih novinara i aktivista koji su se našli na prvim linijama borbe za razotkrivanje korupcije i ekološke štete napravljene uoči Olimpijade.

Nekoliko mjeseci prije otvaranja igara počela su uhićenja novinara i aktivista, neki su izvedeni i pred sud. Poznata ruska novinarka Svetlana Kravčenko s portala Kavkaski čvor pisala je o uništavanju čitavog kraja oko Sočija i iznude u kojoj sudjeluju lokalni dužnosnici, nakon ćega je uhićena pod optužbom da je prebila čuvara i osuđena je.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava na čelu s Human Right Watchem pozivaju ruske vlasti na odgovornost za maltretiranje novinara i aktivista, ali poltičari tvrde da su sva suđenja zakonita i da nemaju veze s politikom. Ruska vlada nije reagirala na najnoviji izvještaj CPJ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2024 08:54