ZAPAD JE ZAKASNIO

Od prodavača hrenovki do besramnog luksuza: Konačno razotkriven Prigožinov tajni život!

Zadnjih je godina neočekivano malo pažnje bilo posvećeno obitelji Jevgenija Prigožina

Jevgenij Prigožin

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Kada je 2017. godine Violetta Prigožina iz Sankt Peterburga upisala tečaj slikanja, drugim polaznicima vjerojatno je izgledati kao još jedna umirovljenica koja je izabrala hobi u kasnijoj životnoj dobi.

Ipak, samo godinu dana kasnije otvorila je umjetničku galeriju, pod nazivom Boje života, na središnjoj aveniji Boljšoj Prospekt. Ubrzo je počela izlagati vlastite umjetnine, organizirati zabave i privlačiti pozornost domaćih medija, piše u velioj reportaži Financial Times.

U jednom televizijskom prilogu na državnoj postaji Kanal 1 divili su se transformaciji žene u svjetsku umjetničku senzaciju preko noći.

- Nije htjela sjediti besposleno pa je pronašla ne samo novi hobi, nego i poziv, istaknuto je u prilogu.

Slučajni posjetitelj galerije vjerojatno ne zna je da slavna umjetnica ima nadaleko poznatog sina: Jevgenija Prigožina, nekadašnjeg prodavača hot-doga koji je postao šef zloglasne privatne vojske, a na globalnoj sceni nametnuo se kao moćni gospodar rata tijekom ruske invazije na Ukrajinu, ali i jedan od najozloglašenijih ratnih zločinaca na svijetu.

Privatna vojska koju je osnovao sumnjiči se za kršenja ljudskih prava, uključujući ubojstva, silovanja i mučenja, dok je njegovo poslovno carstvo američka vlada označila kao ‘transnacionalnu kriminalnu organizaciju‘.

Zadnjih je godina neočekivano malo pažnje bilo posvećeno obitelji Jevgenija Prigožina. Sve do prije početka invazije na Ukrajinu, Prigožinova djeca mogla su se slobodno kretati diljem Europske unije, uživajući u luksuznom životu iako su njihov otac i njegove tvrtke bili pod sankcijama Zapada od 2016. godine.

Ipak, za razliku od drugih ruskih tajkuna koje podržava Kremlj, čiji članovi obitelji uživaju u bogatstvu, Zapad vjeruje da su članovi Prigožinove obitelji godinama igrali aktivnu ulogu u njegovim brojnim poslovima.

Dok su ruski tenkovi prošle godine ulazili u Ukrajinu, SAD, EU i Velika Britanija odgovorili su nametanjem sankcija ne samo vodećim ličnostima bliskima Kremlju, već i njihovim obiteljima.

Dvije Prigožinove kćeri te supruga su pod sankcijama SAD-a i EU-a, dok su majci umjetnici zbog podrške Wagneru sankcije nametnuli Britanci, EU i Kanada.

No, iako je međunarodni bijes zbog wagnerovih aktivnosti samo porastao tijekom prošle godine, pokazalo se težim nego što se očekivalo nametnuti troškove Prigožinovoj obitelji.

Prošloga mjeseca Violetta Prigožina, koja sada ima 83 godine, neočekivano je odnijela pobjedu na sudu EU-a. Njezini odvjetnici uvjerili su suce prvog vijeća Općeg suda EU-a u Luksemburgu da nije imala nikakve ekonomske veze sa sinom niti njegovom tvrtkom Concord. Ukinuta su ograničenja koja su joj nametnuta, a Vijeću EU-a naloženo je da plati troškove postupka.

Uspjeh Prigožinove u žalbi pred europskim institucijama, koje su se, kako stoji u presudi, oslanjale na podatke iz Wikipedije, naglašava pravnu složenost nametanja odgovornosti članovima obitelji ruskih oligarha.

S obzirom na život kakav su Prigožinova djeca mogla uživati prije invazije, nameće se pitanje jesu li zapadne vlade bile nemarne kada je u pitanju šef Wagnera.

- To je nemar. Prigožin i mnogi ruski oligarsi i državni dužnosnici otvoreno rade protiv Zapada, a u isto vrijeme njihove obitelji uživaju u luksuzu koji nudi Zapad, komentirao je Petras Auštrevičius, litavski zastupnik u Europskom parlamentu.

Vjeruje da je blagi pristup obitelji Prigožin pridonio sposobnosti šefa Wagnera da izgradi veliku plaćeničku operaciju.

- Predvidjeli smo i podcijenili Prigožinovu privatnu vojsku. Nismo donijeli prave odluke u pravo vrijeme, ustvrdio je.

image

Jevgenij Prigožin

Handout/Afp

Prigožin nije odgovorio na upit FT-a da komentira sankcije nametnute njegovoj supruzi i djeci. Njegova majka, poručila je preko svog francuskog odvjetnika da odbija komentirati navode.

Prigožin se pobunio protiv ‘izdajnika‘ u ruskim elitama koji, kako je izjavio za Telegram prije nekoliko tjedana, ‘žive u inozemstvu, odlaze na odmor u inozemstvu i odgajaju djecu u inozemstvu‘.

Ipak, sve do prošle godine, to je način života u kojemu su uživali neki članovi njegov obitelji - ponajviše u preponskom skakanju, skupom sportu koji vole djeca američkih tehno milijardera i europskih aristokrata.

Četiri dana prije invazije, 20. veljače 2022. godine, plavokosa ruska tinejdžerica natjecala se u amaterskom natjecanju u preponskom jahanju u Olivi, ljetovalištu blizu Valencije u Španjolskoj. Bila je to Veronika Prigožina, mlađa od dvije kćeri Prigožina. Jahala je svog sivog Dithara i završila na 4. mjestu. Nagrada je bila 50 eura.

Zapisi koje je sastavila Međunarodna federacija za konjički sport (FEI) pokazuju kako su se od 2014. Veronika i Polina, starija kći, natjecale izvan Rusije na stotinama natjecanja s ergelom konja među kojima su Happy Feet, Brunetti i Zitana. Natjecali su se po Njemačkoj, Francuskoj, Portugalu, Italiji, Belgiji i Španjolskoj.

Nijedan od konja koje su Prigožinove kćeri jahale na ovim natjecanjima nije bio registriran pod imenom šefa ruske privatne vojske. Nekoliko uzgajivača konja i trenera koji su prodavali ili trenirali konje koje su jahale Prigožinove kćeri nisu mogli za FT potvrditi stvarne vlasnike životinja, ali su rekli da vjeruju da su u vlasništvu Poline. Ona se oglušila na zahtjeve za komentarom.

Godine 2015. Paulu Hendriksu, belgijskom veterinaru za konje, obratio se čovjek koji govori engleski i želi kupiti njegovog konja Cazapilokoa. Isti čovjek potom je došao pogledati konja u društvu Poline, koja ga je jahala nekoliko puta prije nego što ga je kupila.

- Bila je amaterka u jahanju. Više se nikada nisam čuo s njima, ali djevojka je bila jako sretna, prisjetio se Hendriks.

Prigožin i članovi njegove obitelji nisu bili pod sankcijama kada je Cazapiloko kupljen. Ali Polina je jahala Cazapilokoa 60 puta na međunarodnim konjičkim natjecanjima od prvog izlaska u toskanski grad Arezzo 2018. godine, što je bilo nakon što su njezinom ocu nametnute sankcije.

Krajem 2019. godine, kada je sankcionirana Prigožinova imovina, među inima i privatni zrakoplov, gotovo svi konji koje su jahale njegove kćeri, naglo su preregistrirani u Ruski konjički savez na imena drugih ljudi, govore podaci o vlasništvu konja Međunarodne federacije.

Među njima je bio i Cazapiloko. Polina se nastavila natjecati na tim konjima u Španjolskoj i Portugalu i jedina je jahačica koji se natjecala na tom konju.

FEI je za FT rekao da nema ovlasti ni nadležnost za utvrđivanje zakonskog vlasništva nad konjem, i da je to stvar policije i pravosudnih tijela.

Prigožinova najuža obitelj nije samo pasivni korisnik njegova bogatstva. Prošle godine, SAD je rekao da Polina, njegov sin Pavel i supruga Ljubov ‘igraju različite uloge u njegovom poslovnom carstvu koje je profitiralo od njegova istaknutog statusa unutar ruske elite".

Pavel se, prema objavama njegova oca, borio s Wagnerom u Siriji i odlikovan je wagnerovim ‘crnim križem‘, nagradom za vojnu službu.

Prema bazama poslovnih korisnika u Rusiji, sva Prigožinova djeca imala su udjele u očevim tvrtkama, pri čemu su se ti udjeli često mijenjali.

Godine 2019. Polina je postala dioničarka ruske tvrtke pod nazivom Lakhta Plaza, koju je SAD sankcionirao 2022. godine.

Lakhta Paza sada je pod kontrolom Pavela, prema korporativnim dokumentima, te je dijelila revizora i telefonski broj s ruskim tvrtkama koje su isporučivale tešku industrijsku opremu tvrtkama za rudarstvo i sječu u Africi Kasnije su ih sankcionirali SAD i EU jer su bile paravan za privatnu vojsku Wagner.

- Retrospektivno, trebali smo se uhvatiti u koštac s tim pojedincima puno prije nego što smo to učinili, tvrdi Tom Keatinge, stručnjak za sankcije pri Kraljevskom institutu za ujedinjene službe (RUSI).

EU se nadala da će nadoknaditi izgubljeno vrijeme uvođenjem sankcija prošle godine protiv čitave Prigožinove obitelji. No, te su se sankcije pokazale manje učinkovitima nego što su se isprva nadali.

Wagner ne postoji kao jedinstveni pravni subjekt, već je mreža međusobno povezanih kompanija s različitim stupnjevima bliskosti s Prigožinovom tvrtkom Concord. Jedan od najvažnijih subjekata je Concord Management and Consulting, drugi je Concord Catering.

Tajanstvena struktura bila je veliki izazov zapadnim vladama u pokušaju da ograniče njegove operacije.

Prema žalbi Prigožinove majke protiv sankcija EU-a, njezina umiješanost u poslove sina Jevgenija svela se na posjedovanje dionica tvrtke Concord Management and Consulting između 2008. i 2017. godine i tijekom tog razdoblja nije imala utjecaja na tvrtku.

Njezini odvjetnici rekli su da ‘ni na koji način nije bila povezana s tvrtkama Jevgenija Prigožina više od 5 godina i naglašavaju da je u to vrijeme imala samo ‘ograničeno i privremeno sudjelovanje u upravljanju Concord Management and Consultingom‘.

Suci EU-a su se složili, zaključivši da su, na temelju dokaza koje imaju, njezine jedine veze sa sinom bile obiteljske i da se ne može dokazati ekonomska veza među njima.

Međutim, korporativni dokumenti i računi Violettine umjetničke galerije otkrivaju neka preklapanja između nje i poslovnog carstva njezina sina.

Godine 2021., prema ruskoj poreznoj evidenciji, reviziju galerija obavila je mala konzultantska tvrtka iz Sankt Peterburga Accent, koja je prijavila godišnji promet od 14 milijuna rublji u 2022. ili nešto manje od 200.000 dolara te petočlano osoblje.

Accent je također revizor za gotovo sve tvrtke Jevgenija Prigožina, uključujući razne subjekte koji čine Concord te tvrtke za nekretnine obitelji Prigožin. Najmanje dvije trećine njegovih klijenata povezano je s Prigožinom.

Ostali Accentovi klijenti uključuju M Invest, tvrtku pod Prigožinovom kontrolom koja je sankcionirana jer je bila wagnerova baza u Sudanu, te M Finans, koja je pod sankcijama zbog operacija wagnerovaca u Centralnoafričkoj Republici koje su, prema tvrdnjama američkih vlasti, bile uključene u ‘teške kriminalne aktivnosti, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otmice djece i fizičko zlostavljanje‘. Accent nije želio odgovoriti na upite FT-a.

No emailovi otkrivaju da je suprug Violette visoki izvršni direktor u drugoj tvrtki pri Concordu.

Prepiska između ruskih odvjetnika Jevgenija Prigožina i odvjetnika u Velikoj Britaniji pokazuje da je Samuil Fridmanovich Žarkoj nekoć bio generalni direktor Concord Cateringa. Prošle godine su ruski mediji izvijestili da je Žarkoj preminuo.

Interni pravni dokumenti iz 2021. u koje je FT imao uvid također navode Žarkoja kao višeg rukovoditelja unutar Concord Management and Consultinga.

Elektronička pošta koja je procurila otkriva neke od načina na koje je Violetta pomagala sinu da poništi sankcije.

Godine 2021. Prigožinovi odvjetnici angažirali su londonsku odvjetničku tvrtku Discreet Law da tuži novinare koji su izvještavali o njegovim aktivnostima vezano za plaćeničku vojsku.

Kao dio provjere identifikacije za Prigožina, predali su račun za plin na ime Violetta. U emailu koji su ruski odvjetnici poslali londonskoj tvrtki tvrdili su da Violetta živi na adresi u Sankt Peterburgu, navedenoj na računu, sa svojim sinom i da je plaćala njegove račune za režije.

Međutim, iako je presuda suda EU-a završila u korist Prigožinove majke, možda to nije kraj. Dužnosnik EU-a kaže da se Bruxelles može žaliti na presudu Europskog suda pravde u roku od dva mjeseca.

Imat će tri mogućnosti, tvrdi dužnosnik - trajno ukloniti Violettu s popisa sankcija, uložiti žalbu na presudu ili ponovno uvesti sankcije protiv nje uz drugačiji skup dokaza.

- Obnovljeni popisi su u pripremi, tvrdi on.

Sam Prigožin i dalje se protivi zapadnim pokušajima da ga se kazni za aktivnosti Wagnera. U odgovoru na nedavni članak FT-a o svojim poslovnim aktivnostima i izbjegavanju sankcija, Prigožin je na Telegramu napisao: ‘Pljujem i pljuvat ću na bilo kakve sankcije‘.

Postojeće sankcije protiv Prigožinove obitelji u međuvremenu su polučile gubitak nekih beneficija: kćeri šefa Wagnera više ne mogu uživati u preponskom jahanju na Mediteranu.

Konji na kojima su se natjecali nisu se pojavljivali na međunarodnim natjecanjima u preponskom jahanju od invazije.

U ožujku 2022. je FEI zabranio ruskim i bjeloruskim jahačima da se natječu.

Budući da je kretanje članova njegove obitelji sada ograničeno na Rusiju, postoje znakovi da Prigožin smišlja nove načine za izbjegavanje sankcija. Veronika, mlađa kći koja je u ožujku napunila 18 godina, sada je jedini član njegove uže obitelji koja nije pod zapadnim sankcijama - činjenica koju je obitelj Prigožin, čini se, iskoristila.,

Ruski korporativni zapisi pokazuju da je kraljem prošle godine Veronika postala vlasnica tvrtke koja upravlja hotelom u Sankt Peterburgu.

Violetta je u međuvremenu nastavila izlagati svoja ulja na platnu u galeriji. Prošloga prosinca, dok su wagnerovci bombardirali Bahmut, otvorila je novu izložbu o važnosti očuvanja kulturnih spomenika.

Jedno od njegovih djela zove se ‘Palmira 2022.‘, na kojemu je krajolik drevnog sirijskog grada u pustinji čije je antikvitete uništio ISIS. Grad su od islamističke skupine preuzele ruske trupe, među kojima su bili wagnerovi borci, i postao je jedna od glavnih inozemnih baza za Prigožinove plaćenike.

U priopćenju s izložbe, pod nazivom ‘Spasi, ne uništi‘ Violetta je odala počast svojim poklonicima: ‘Željela bih zahvaliti cijeloj obitelji na stvaranju izožbe‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 08:22