PRANJE IMIDŽA

Peskovljev sin šepuri se da je bio na fronti. Sada su isplivale snimke teške sramote: ‘A što radi ova Tesla u Moskvi?‘

Neki neovisni ruski mediji, poput portala Meduza, izražavaju sumnju kad je riječ o Nikolajevu boravku na bojištu

Dmitrij Nizovcev i Dmitrij i Nikolaj Peskov (u krugu)

 Youtube/Instagram

U ruskim režimskim medijima prvo je šef ruske plaćeničke vojske Wagner, Jevgeniji Prigožin, rekao kako je stariji sin Putinova glasnogovornika Dmitrija Peskova, 33-godišnji Nikolaj Choles, ratovao u redovima "njegove vojske" u Ukrajini, a potom je tabloid Komsomolska pravda objavio intervju s Nikolajem Cholesom u kojem se ovaj pohvalio da je šest mjeseci bio u "artiljerijskoj posadi" na bojištu. Peskovljev sin pohvalio se da je dobio i orden za hrabrost. On je tamo, kako je rekao, ratovao pod "lažnim imenom i identitetom", ali nije htio otkriti koje je ime koristio jer "možda će mu još trebati". Potvrdio je da je do Wagnera došao uz očevu pomoć.

No, neki neovisni ruski mediji, poput portala Meduza, izražavaju sumnju kad je riječ o Nikolajevu boravku na bojištu.

Naime, u vrijeme kada je, kako tvrdi, bio na bojištu, njegov automobil Tesla Model X dva je puta, 24. srpnja i 6. studenoga 2022., na moskovskim ulicama snimljen u prometnom prekršaju prekoračenja brzine. Na kanalu Telegram objavljeni su screenshotovi snimaka tih prekršaja. Osim toga, Meduza je objavila kako su na VČK-OGPU Telegram kanalu "sadašnji i bivši artiljerci Wagnera objavili da Cholesa nisu vidjeli ni na soledarskom, ni na bahmutskom bojištu".

A poznanici Peskovljeva sina na svojim su društvenim mrežama objavili da "on na dulje vrijeme nije izbivao" iz Moskve. No, to nije omelo najeksponiranijeg Putinova ratnohuškačkog novinara Vladimira Solovjeva da "obznani" ekskluzivni snimak s bojišta na kojem se vidi Wagnerov vojnik s maskom na licu iz grada Čeboksari za kojeg se sada tvrdi da je "baš Nikolaj Choles". Solovjev tvrdi da je snimka načinjena u siječnju 2023. godine kod grada Soledara. Podsjetimo da su Soledar nedaleko od Bahmuta zauzele Wagnerove snage u siječnju 2023. godine.

Pranje imidža

Pretpostavlja se da je ovo "pranje imidža" ne samo Nikolaja Cholesa, nego i samog Putinova glasnogovornika.

Naime, on je upao u nezgodnu situaciju nakon što je šef njegova oca - predsjednik Vladimir Putin - u rujnu 2022. godine objavio mobilizaciju. Nazvao ga je suradnik oporbenog demokratskog političara Alekseja Navaljnog, Dmitrij Nizovcev, i predstavio se da zove iz mobilizacijskog ureda te ga pozvao da se javi u ured.

Peskovljev sin tada je rekao: "Ako ne znate, ja sam gospodin Peskov i nije u redu da se ja tamo nalazim" te da će on "sve riješiti na drugoj razini". U svom istupu u Komsomolskoj pravdi Nikolaj Choles spominje taj detalj te kaže kako se baš tada "spremao za odlazak na bojište" te je "bio nervozan" i zbog toga je "svašta izvalio".

Nikolaj je najstarije Peskovljevo dijete od njih petero - dva sina i tri kćeri - koliko ih ima iz tri braka. Zanimljivo je da je Nikolaj praunuk jednog od najvećih junaka ruskog građanskog rata, maršala Semjona Budjonog, bliskog Staljinova suradnika.

Njegova mama Anastasija, prva supruga Dmitrija Peskova, unuka je boljševičkog maršala. I danas na ruskoj Wikipediji u članku o njegovu ocu stoji da je Nikolaj, prema podacima Fonda za borbu protiv korupcije koji je osnovao Aleksej Navaljni, jedno vrijeme živio u SAD-u i Velikoj Britaniji gdje je čak odgulio i jednogodišnju zatvorsku kaznu. "Nigdje ne radi, živi boemski i u središte Moskve ima stan od 110 kvadrata", stoji u izvješću antikorupcijske udruge Navaljnog koja je odlukom ruskog Ministarstva pravosuđa proglašena "stranom agenturom".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:30