KRIZA S GORIVOM

Od danas niže cijene dizela u Sloveniji, MOL u Mađarskoj ograničio kupnju na postajama

Na većini benzinskih crpki uz autoceste u Sloveniji od petka je snižena cijena dizela koji se prodaje po 1,895 eura za litru

Ilustracija

 Darko Tomas/Cropix

Na većini benzinskih crpki uz autoceste u Sloveniji od petka je snižena cijena dizela koji se prodaje po 1,895 eura za litru, nakon što se vlada odrekla nekih pristojbi na to gorivo.

Ovoj će se sniženoj cijeni, kako navode mediji, idućih dana prilagoditi i ostali distributeri.

Riječ je o privremenoj mjeri vlade koja se, na najviše dva mjeseca, odrekla dviju pristojbi na to gorivo, doprinosa za energetsku učinkovitost i za obnovljive izvore energije.

Vlada je ovu mjeru donijela nakon što je njena ranija odluka o potpunoj liberalizaciji cijena naftnih derivata na crpkama uz autoceste izazvala veliko nezadovoljstvo, osobito kod prijevoznika, te dovela do povremenih nestašica goriva na benzinskim pumpama izvan autocesta, gdje je cijena svih goriva i dalje regulirana i niža.

Nova snižena cijena dizela na pumpama uz autoceste vrijedi za sva vozila, a ne samo za prijevoznike ili za domaće potrošače.

Vlada Roberta Goloba pozvala je sve distributere goriva da sami prilagode svoju maržu i tako utječu na sniženje cijena, a u suprotnom je najavila da će ponovo razmisliti o uvođenju maksimalnih cijena za neka goriva.

MOL ograničava kupnju goriva

Mađarska naftna i plinska kompanija MOL objavila je u petak da će građanima ograničiti kupnju goriva na 50 litara dnevno kako bi osigurala dovoljno benzina i dizela u razdoblju pojačane potražnje zbog turističke sezone i žetve.

"Uveli smo taj limit (na prodaju goriva na benzinskim postajama)... kako bismo zajamčili opskrbu", izjavila je za Reuters glasnogovornica mađarske kompanije Piroška Bakoš.

Kupci koji gorivo toče u kanistere više neće imati pravo na popust, dodala je Bakoš.

Potražnja za gorivom ljeti je obično 30 do 40 posto viša nego u ostatku godine zbog turizma i žetve koja podrazumijeva veću potrošnju dizela, objašnjava glasnogovornica mađarske kompanije.

Uvoz je pak smanjen zbog zamrznutih cijena pa MOL mora pokriti razliku.

Vlada je zamrznula cijene benzina i dizela na 480 forinti po litri.

Predsjednik uprave i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi izjavio je u travnju da bi zamrzavanje cijena na dulje vrijeme moglo izazvati nestašicu. Cijene su sada znatno ispod tržišnih, dodaje Reuters.

Mađarska vlada već je na tržište plasirala gorivo iz rezervi kako bi uravnotežila tržište, napominje agencija. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 05:15