I PRIVATNO I JAVNO

Očekuje se napet razgovor Bidena i Xija, Washington je već zaprijetio nekim kineskm političarima

Biden će upozoriti da će Peking morati platiti cijenu ukoliko podrži ruske vojne operacije u Ukrajini.

Joe Biden i Xi Jinping

 Mandel Ngan/AFP

Američki predsjednik Joe Biden u petak će telefonski razgovarati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom a očekuje se da će to biti napet razgovor u kojemu će ga upozoriti da će Peking morati platiti cijenu ukoliko podrži ruske vojne operacije u Ukrajini.

Telefonski razgovor Bidena i Xija zakazan je za 9 sati ujutro po istočnoameričkom vremenu (14 sati po srednjoeuropskom), a Washington je već nižim dužnosnicima kineske vlade i privatno i javno zaprijetio da veća podrška Rusiji znači rizik od izolacije Pekinga.

Očekuje se da će razgovor Bidena i Xija, prvi od studenoga prošle godine, biti izrazito napet.

Biden će "jasno dati do znanja da će Kina snositi odgovornost za sve akcije koje poduzme kako bi podržala rusku agresiju, a mi nećemo oklijevati s nametanjem troškova", rekao je u četvrtak američki državni tajnik Antony Blinken.

SAD je zabrinut da Kina razmišlja o izravnoj pomoći Rusiji s vojnom opremom za korištenje u Ukrajini, što Kina opovrgava. Washington je također zabrinut da bi Kina mogla pomoći Rusiji u zaobilaženju ekonomskih sankcija koje su joj zbog invazije na Ukrajinu uvele zapadne zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:50