DIVLJA INLACIJA

OČAJNIČKI POKUŠAJ SPAŠAVANJA ARGENTINSKE EKONOMIJE Supermarketi zamrznuli cijene na 60 dana

Najveći argentinski supermarketi pristali su zamrznuti cijene na 60 dana kako bi se pokušala smanjiti inflacija koja je lani, prema službenoj vladinoj statistici, iznosila 10,8, a prema neovisnim procjenama i više od 25 posto.

Wal-Mart i Carrefour

Cijene će, u dogovoru s vladom Christine Fernández de Kirchner , zamrznuti članovi Ujedinjene udruge supermarketa, koji pokrivaju 70 posto argentinskog tržišta i među kojima su Wal-Mart i Carrefour. Dogovor je postignut nakon što je Argentinu zbog manipuliranja statističkim podacima prošli tjedan ukorio i Međunarodni monetarni fond te joj zaprijetio sankcijama, uključujući moguće isključenje iz članstva. Osim političkih razloga, friziranje brojki joj koristi i zato što je javni dug vezan uz stopu inflacije.

Ministarstvo trgovine pozvalo je kupce da čuvaju račune i kršenje dogovora prijave na besplatni telefon. No, stručnjaci su skeptični te tvrde da Argentina zbog zamrzavanja cijena gotovo sigurno može računati na dugačke redove i prazne police jer supermarketi vjerojatno neće biti agilni u naručivanju nove robe ako je budu morali prodavati ispod tržišne cijene. Argentina s tim već ima iskustva - isto se dogodilo prije dvije godine kad je predsjednica de Kirchner povukla sličan potez.

Pesos pada

Na paralelnom će tržištu, u dućanima koji nisu obuhvaćeni dogovorom, cijene vjerojatno nastaviti s rastom, posebice jer na crnom tržištu pada i vrijednost pesosa u odnosu na dolar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 09:13